Служителите в затворите започват символичен протест

Синдикат на служителите в затворите в България започва поетапно символичен протест от днес – като начало служителите на затворите и съдебна охрана ще носят трикольорни ленти.

Това съобщават от синдиката, като се позовават на свое решение, взето на 3 ноември. Те напомнят, че вече са изпратили писмено своите искания до председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, до парламентарната комисия по бюджет и финанси и до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Исканията остават непроменени и се отнасят до настояване за финансово обезпечаване на дейността на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, обезпечаване на необходимите средства за основно възнаграждение на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.

От Синдикат на служителите в затворите в България считаме, че е време да започнем да задаваме неудобни въпроси и като начало очакваме конкретен отговор от институциите в България на въпроса: Защо при очевидното наличие на бюджет за сключване на договора за застраховка не е сключен договор за задължителната по закон Групова рискова застраховка „Живот“ за личния състав на ГД „ИН“, за изтичащата 2017 година, при временна загуба на работоспособност, причинена от трудова злополука или от злополука, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения.

Протестната кампания на служителите на затворите ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната.

Като част от щафетната подготовка на синдикалните дружества за по – продължителни протести, на 16 ноември от 10.00 ч. ще излязат на открито пред затвора надзиратели, служители в следствения арест и съдебната охрана в гр.София.

С действията си сдружението иска да реагира и да обърне вниманието на политиците към исканията на служителите на ГД "ИН" и ГД "Охрана".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интензивен е трафикът към столицата

На автомагистрала „Хемус“ в района на 38-и км, поради ремонтни дейности, движението е отбито в платното, което е по посока Варна, а всички ремонтни участъци са подсигурени от пътни полицая. Наблюдава се засилен трафик и по път Е-79 в района на Кресненското дефиле. На автомагистрала „Тракия“, в района на Вакарел, има леко пътнотранспортно..

публикувано на 24.09.18 в 14:29

Предупреждение за бурен вятър

Синоптиците предупредиха за очакван силен до бурен вятър.Жълт код е обявен за по-голямата част от страната, с изключение на крайните югоизточни райони.В Дунавската равнина поривите на северопазападния вятър ще достигат 90 километра в час. 

публикувано на 24.09.18 в 12:50

Засилен трафик по пътищата и граничните пунктове

Засилен трафик по пътищата на страната се очаква в края на серията от три почивни дни. Най-натоварени за придвижване се очаква да бъдат магистралите „Тракия", „Хемус" и „Струма". По всички трасета, по които се очаква да има много движение, както и на граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния, ще има засилено полицейско присъствие. От днес..

публикувано на 24.09.18 в 08:45

Въвеждат ограничение на скоростта в участък от АМ "Тракия"

Заради неравности по пътното платно на магистрала "Тракия" в участъка между Чирпан и Стара Загора от понеделник се въвежда ограничение от 90 км/ч. Тази отсечка от аутобана е с дължина 40 километра и е пусната в експлоатация през 2007 г. От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че продължават..

публикувано на 24.09.18 в 07:14

Ураганен вятър остави без ток 140 хиляди домакинства в Чехия

Установени са 120 аварии на линиите за високо напрежение и стотици по-незначителни повреди в системата за електроснабдяване на потребителите.  Авариите са причинени от нахлулия в страната силен вятър, който на места е достигал силата на ураган. За ликвидиране на последиците от лошото време са мобилизирани стотици служители от..

публикувано на 24.09.18 в 07:09

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица, напомнят от НАП. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали пред приходната агенция с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация..

публикувано на 24.09.18 в 06:40

Една от затворените фабрики край Карнобат ще заработи още тази вечер

Една от фабриките край Карнобат на бизнесмена Миню Стайков ще възстанови работата си още тази вечер, а другите две утре, реши Районният съд в Карнобат. Предприятията бяха затворени в петък след акция на агенция "Митници" и работниците организираха протести с искане за възстановяване на производствения процес. От агенция "Митници" тази..

публикувано на 23.09.18 в 17:16