Омбудсманът е против добива на подземни богатства в плодородните земи

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява плодородните земеделски земи в България да не бъдат обект на проучвания на находища на нефт, газ и други подземни богатства. Готова съм да направя законодателно предложение до българския парламент, което да бъде обсъдено и прието в спешен порядък, заяви Мая Манолова на среща в Генерал Тошево с инициативния комитет против добива на газ от находището "Спасово". Омбудсманът поясни, че е необходимо да бъде направена промяна в Закона за опазване на земеделските земи, която да гарантира, че в плодородните почви няма да бъдат правени такива проучвания. По думите на Манолова това правило трябва да е записано в закон, а не да се следва чрез мораториум и декларации.
Омбудсманът ще настоява и да бъдат взети допълнителни становища за експлоатация на находището от всички отговорни институции, включително от тези, които са свързани с Министерството на енергетиката, за да стане ясно какви способи ще бъдат използвани при добива на газ. Басейнова дирекция трябва да се произнесе до каква степен е под заплаха подземната вода на Добруджа. Министерството на здравеопазването също трябва да излезе със становище, така че в случай , че се пристъпи към отказ за издаване на разрешение за добив, той трябва да е достатъчно аргументиран, за да няма основание държавата да бъде съдена и да плати големи обезщетения, каза Манолова. Омбудсманът коментира, че гражданите трябва да пазят и интересите на държавата, и на обществото.
Мая Манолова посочи, че са необходими промени и в наредбата за обществените обсъждания с повече възможности да се чуе гласът на хората. Омбудсманът ще настоява властите да се съобразят на 100 процента с резултатите от предстоящия референдум в община Генерал Тошево, на който хората легитимно ще дадат своето мнение за инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД.

ВИЖТЕ ОЩЕ

64 са децата от Пета гимназия, натровени по време на коледното тържество

64 са децата със стомашни проблеми след коледно тържество във варненско заведение. Деветокласниците от Пета езикова гимназия са с гадене, повръщане и отпадналост. Към момента продължава епидемиологичното проучване от Агенцията по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция във Варна, а децата са в добро състояние, увери ни Дочка..

публикувано на 18.12.18 в 13:47

Събраха 1430 лв. за дете от Шкорпиловци

Коледен благотворителен базар събра 1430 лв. за лечението на Краси Коев от с. Шкорпиловци. 17-годишното момче страда от рядко генетично заболяване и се нуждае от трансплантация на бял дроб. Сумата бе преведена по сметката на момчето. В базара участваха школи от Центъра за подкрепа за личностно развитие на Общински детски комплекс във Варна. В него..

публикувано на 18.12.18 в 13:41

Данък имот за второ жилище в курорт се оказа нов казус

Предложенията за поскъпване на данъка за второ жилище в курорт не бяха приети на последната редовна сесия за годината на балчишкия парламент днес. Общинският съвет не прие проектопромените в Наредбата за местните данъци в община Балчик с 10 гласа „въздържал се“ и 8 „за“. Предложението на кмета като вносител е продиктувано..

публикувано на 18.12.18 в 13:22

Коледари подраниха в Балчик

С обичаите на Коледа и Нова година зарадваха съветници и служители децата от ДГ „Здравец“ в Балчик. В ролята на добри гости коледари те пяха, играха и наричаха за здраве и берекет. Да е мирна и щастлива Новата година, пожелаха децата, а възрастните си „платиха“ за безценните дарове.

публикувано на 18.12.18 в 13:13

АМ "Хемус" е почистена и проходима

Магистрала “Хемус” от Варна до Провадия е суха. След Провадия настилката е мокра, но почистена, видя репортер на Радио Варна. На отделни места на асфалта има остатъци от луга. Добрич осъмна със снежна покривка, която вече започва да се топи. Пътищата в областта са проходими, при зимни условия, съобщиха от Областно пътно управление-Добрич...

публикувано на 18.12.18 в 09:52

„Гаврош“ с поредна кампания за събиране на коледни подаръци

„Напълни чувала на Дядо Коледа“ – с този апел се обръщат към обществото от екипа на сдружение „Гаврош“ във Варна. Те събират подаръци за деца и младежи от уязвими групи, които нямат възможност да отпразнуват подобаващо празниците. По проект за обучаване на родители от непълни семейства работят в момента от сдружението, голяма част от..

публикувано на 18.12.18 в 09:46

ОбС в Балчик не прие двойното увеличение на данъка за второ жилище. Кметът: Нарушавате закона!

Промените в наредбата която предвижда двойно увеличение на да­нък нед­ви­жи­мо иму­щес­тво за вто­ро жи­ли­ще, кое­то не е ос­нов­но и не е ка­те­го­ри­зи­ра­но по За­ко­на за ту­риз­ма не бяха приети на сесията на общинския съвет в Балчик. Причината са кратките срокове за мнения и становища и определяне на второ и основно жилище. Кметът..

публикувано на 18.12.18 в 09:31