100 кръводарители са необходими на ден

За да бъдат осигурени лечебните заведения в Североизточна България с кръв, са необходими по 100 дарители на ден, каза днес директорът на Районния център по трансфузионна хематология във Варна д-р Жанина Йорданова. Тя уточни, че в момента донорите са около 60 души, като броят на доброволците непрекъснато намалява.
За страната са необходими около 170 хиляди кръводарители годишно, допълни зам.-председателят на Областния съвет на БЧК във Варна д-р Петър Радушев. По думите му за миналата година броят им е бил около 150 хиляди души. Радушев уточни, че близо 80 на сто от дарителите не са били доброволци, а са помагали на свои близки или са продавали кръв на нуждаещи се. По думите на Радушев търговците на животоспасяващата течност в различните градове на страната вземат между 60 и 500 лева, за да дадат кръв за пациенти, на които им предстои операция.
Проблемите на кръводаряването бяха тема на кръгла маса във Варна, проведена по инициатива на БЧК и общината. В дискусиите се включиха представители на здравеопазването, църквата, работодателски организации. Участниците се обединиха около решението, че е необходима повече просвета за младите хора. За целта в училищата ще бъдат проведени разяснителни кампании, за да бъдат разбити митовете за опасностите при даряването на кръв. Отец Ясен от Варненската и Великопреславска митрополия посочи, че църквата също може да помогне. Идеята е свещениците по храмовете да призовават миряните да проявяват християнско милосърдие и да даряват кръв.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Еньовден в Музея на медицината във Варна

Варненският музей за история на медицината организира празнуване на Еньовден тази неделя. Началото е в 10 ч., а входът е свободен. Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар. Според народната традиция, това е най-дългият ден през годината и е празник на билките – лековити и магически. 24 юни е денят на лятното..

публикувано на 23.06.18 в 15:50

Да минеш под венец от билки

Първото „Всенародно веселие с носия“ в Белослав събра стотици почитатели на народните традиции. Фестивалът се организира в навечерието на Еньовден и част от програмата е свързана с празника на билките. Теренът на „Авренска поляна“ е окосен и обработен срещу кърлежи със средства на общината. Затова и събирането на еньовче ще бъде на съседната..

публикувано на 23.06.18 в 15:20

Водата в две чешми във Варна е негодна за пиене

Водата на две обществени чешми във Варна е с микробиологични показатели извън нормите и е негодна за пиене. Това сочи седмичната справка за състоянието на питейната вода на Регионалната здравна инспекция . В пробите на водата от Местна чешма във Варна на ул. "Горна Студена" са регистрирани нитрати над допустимите стойности. Водата от чешмата..

публикувано на 23.06.18 в 14:32

Григор Григоров: Групировки се разпореждат на пешеходната зона до Морска гара. Димитър Карбов: Може да има среща с Валери Симеонов

Идеята за изграждане на пешеходна зона в района на Морската гара във Варна беше добра, но това, което в момента се прави води до нейната „чалгизация”, коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” общинският съветник Григор Григоров. Според него, "всичко, което се случва там е под прякото разпореждане на две групировки и с най-високо..

публикувано на 23.06.18 в 13:43

Колите на Google отново обикалят България

В продължение на два месеца, от 25 юни колите на Google Street View ще пътуват през България, за да актуализират локалните данни в Google Maps за свързването на пътища между градовете. Street View е популярна функция на Google Maps, която е достъпна в над 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Чрез  нея  хората могат..

публикувано на 23.06.18 в 13:40

Облачността в неделя намалява

През нощтавятърът ще отслабне и ще се обърне от север-североизток. Облачността ще намалее. Минималните температури се понижат във вътрешността до 8-13 градуса, а по крайбрежието 12-17. Утре ще има променлива облачност. Валежи са малко вероятни. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-североизток. Максимални температури 21-26 градуса...

публикувано на 23.06.18 в 13:33

Девня ще е домакин на фолклорен фестивал

24 състава за народни танци от областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе и Силистра ще вземат участие във фестивала „Фолклорна палитра“, който ще се проведе на откритата сцена в парка на Девня навръх Еньовден – 24 юни. За първи път в своята история индустриалната община организира танцов конкурс за любителски клубове и формации...

публикувано на 23.06.18 в 13:28