100 кръводарители са необходими на ден

За да бъдат осигурени лечебните заведения в Североизточна България с кръв, са необходими по 100 дарители на ден, каза днес директорът на Районния център по трансфузионна хематология във Варна д-р Жанина Йорданова. Тя уточни, че в момента донорите са около 60 души, като броят на доброволците непрекъснато намалява.
За страната са необходими около 170 хиляди кръводарители годишно, допълни зам.-председателят на Областния съвет на БЧК във Варна д-р Петър Радушев. По думите му за миналата година броят им е бил около 150 хиляди души. Радушев уточни, че близо 80 на сто от дарителите не са били доброволци, а са помагали на свои близки или са продавали кръв на нуждаещи се. По думите на Радушев търговците на животоспасяващата течност в различните градове на страната вземат между 60 и 500 лева, за да дадат кръв за пациенти, на които им предстои операция.
Проблемите на кръводаряването бяха тема на кръгла маса във Варна, проведена по инициатива на БЧК и общината. В дискусиите се включиха представители на здравеопазването, църквата, работодателски организации. Участниците се обединиха около решението, че е необходима повече просвета за младите хора. За целта в училищата ще бъдат проведени разяснителни кампании, за да бъдат разбити митовете за опасностите при даряването на кръв. Отец Ясен от Варненската и Великопреславска митрополия посочи, че църквата също може да помогне. Идеята е свещениците по храмовете да призовават миряните да проявяват християнско милосърдие и да даряват кръв.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Алейда Гевара: Баща ми е много обичан от нашия народ

Над 5000 българи годишно посещават Куба, което през последните три години е увеличение със 150 процента, затова би било добре, ако се открие чартърна линия между двете страни. Това заяви във Варна посланикът на Куба Хорхе Родригес. Той пристигна начело на делегация с участието на Алейда Гевара - дъщерята на революционера Че Гевара. Посланикът..

публикувано на 21.11.17 в 16:07

Паркирането пред жп-гара Варна - мисия невъзможна

След всеки по-силен дъжд паркинга на жп-гарата във Варна се превръща в езеро и става неизползваем. Това видя на място репортер на Радио Варна днес.   Докато собствениците на автомобилите се чудят как да стигнат до колите си, по-изобретателни шофьори решават проблема, като спират директно на тротоара до централния вход на..

публикувано на 21.11.17 в 15:52

Търсят се доброволци за почистване на Каменната гора край Повеляново

Община Девня и БНТ2 набират доброволци, които искат да се включат в разчистването на нерегламентирано сметище по черния път за местността Дренака край квартал „Повеляново“, в която се намира уникална каменна гора – част от природния феномен Побити камъни, който е без аналог в света.  Предстоящата екоакция е в процес на организация, като за..

публикувано на 21.11.17 в 15:05

Обучават на социални умения доброволците от детските полицейски управления на Варна

На 16 ноември започна обучението на доброволците от Детските полицейски управления по модул „Социални умения”. Социални работници от „Център за обществена подкрепа” – Варна стартираха курса с темата „Как по-добре да работим в група”. Чрез разнообразни ролеви игри, упражнения и дискусии се развиват уменията за наблюдаване на взаимоотношенията в група...

публикувано на 21.11.17 в 14:00

Затворническите надзиратели протестират срещу ниските заплати

Надзиратели от затвора във Варна излязоха на пореден протест с искания за увеличаване на заплатите с 20 процента и за подобряване на условията им на труд.Те заявиха, че вече не си спомнят колко пъти са излизали на протест, но за последните осем години заплатите им са били повишавани еднократно и то с 5%. Председателят на Синдиката на служителите..

публикувано на 21.11.17 в 13:49

МВР - Варна издирва 15-годишната Микаела Петрова Джабарска

Микаела Джабарска е на 15 години, висока е около 150 см, със слабо телосложение. Очите й са кафяви, а косата й е дълга, тъмно кестенява, често прибрана в кок. Непълнолетното момиче е в неизвестност от 9 ноември 2017 година, когато е напуснала дома си в гр. Девня. Била е облечена с черно шушляково яке и черни ботуши. За последно Микаела е..

публикувано на 21.11.17 в 12:34

Двореца и голф игрищата край Балчик предпочитани за бракосъчетания

Броят на сключените бракове в община Балчик тази година се запазва спрямо миналата. До днес 21 ноември – Ден на християнското семейство и младеж, са организирани 192 венчавки. Смесените двойки са с англичани, американци, германци, индийци, турци и други националности. Предпочитани места за изнесени ритуали са Двореца и голф игрищата..

публикувано на 21.11.17 в 11:58