100 кръводарители са необходими на ден

За да бъдат осигурени лечебните заведения в Североизточна България с кръв, са необходими по 100 дарители на ден, каза днес директорът на Районния център по трансфузионна хематология във Варна д-р Жанина Йорданова. Тя уточни, че в момента донорите са около 60 души, като броят на доброволците непрекъснато намалява.
За страната са необходими около 170 хиляди кръводарители годишно, допълни зам.-председателят на Областния съвет на БЧК във Варна д-р Петър Радушев. По думите му за миналата година броят им е бил около 150 хиляди души. Радушев уточни, че близо 80 на сто от дарителите не са били доброволци, а са помагали на свои близки или са продавали кръв на нуждаещи се. По думите на Радушев търговците на животоспасяващата течност в различните градове на страната вземат между 60 и 500 лева, за да дадат кръв за пациенти, на които им предстои операция.
Проблемите на кръводаряването бяха тема на кръгла маса във Варна, проведена по инициатива на БЧК и общината. В дискусиите се включиха представители на здравеопазването, църквата, работодателски организации. Участниците се обединиха около решението, че е необходима повече просвета за младите хора. За целта в училищата ще бъдат проведени разяснителни кампании, за да бъдат разбити митовете за опасностите при даряването на кръв. Отец Ясен от Варненската и Великопреславска митрополия посочи, че църквата също може да помогне. Идеята е свещениците по храмовете да призовават миряните да проявяват християнско милосърдие и да даряват кръв.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето се показва следобед

Сутринта ще е облачно с валежи от дъжд, които постепенно ще спират, най-късно в Югоизточна България. Следобед от запад на изток и облачността ще намалява до слънчево. Вятърът ще отслабне, ветровито ще е все още по крайбрежието: вятърът ще е умерен, по носовете до силен от север-северозапад. Максималните температури чувствително ще се понижат и..

публикувано на 25.09.18 в 05:51

Благотворителен маратон „Километри от книги“ ще се проведе във Варна

Кампанията "Километри от книги" ще се проведе за поредна година в морската столица. С нейна помощ досега бяха събрани и купени над 400 книжки, като безплатни библиотечки вече радват децата в шест варненски здравни заведения, разказа в интервю за Радио Варна Дими Илиева – маркетинг директор в компанията, организатор на събитието. Доброто дело..

публикувано на 24.09.18 в 15:55

Дъжд и гръмотевици

През нощта облачността от запад ще се увеличава до значителна и на много места ще превалява дъжд, като главно над северозападните райони валежите на места ще са интензивни и придружени от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад умерен до силен с пориви до 20-24 м/с, призори ще отслабва. Минимални температури между 9 и 14..

публикувано на 24.09.18 в 15:42

Продължават ремонтите дейности по пътищата от републиканската мрежа в Източна България

 Движението па автомагистрала „Черно море“  област Варна се осъществява  двупосочно в платното за Бургас, поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението в участъка Кранево – Варна е ограничено за движение на МПС над 10 тона. Обходният маршрут е : Кичево – Оброчище. Движението по път Добротич – Калоян да се осъществява с повишено..

публикувано на 24.09.18 в 13:26

Промяна на транспортната мрежа в Белослав

Променя се  транспортната мрежа в Белослав, заради новата учебна година и предстоящия зимен сезон. Това   съобщава на сайта си местната администрация. Промяната предвижда забраняване  паркирането на автомобили  по улица „ Трети март” в участъка от кръстовището на ул. „Св.Св.Кирил и Методий” и ул. „Трети март” до ул. „Софроний Врачански”...

публикувано на 24.09.18 в 12:43

До 90 км по магистрала "Тракия"

До 90 км/ч по АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора от км 168 до км 208. Причината е неравности на пътната настилка, необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост през почивните дни. В последния от серията три почивни дни по пътищата в страната и най-вече на входовете с Гърция се очаква..

публикувано на 24.09.18 в 12:40

Адреси без вода на 24 септември

Без вода във Варна до 18ч. остава кв. "Христо Ботев" - районът на "Колелото", фабрика "Христо Ботев" и Кооперативен пазар.

публикувано на 24.09.18 в 10:17