100 кръводарители са необходими на ден

За да бъдат осигурени лечебните заведения в Североизточна България с кръв, са необходими по 100 дарители на ден, каза днес директорът на Районния център по трансфузионна хематология във Варна д-р Жанина Йорданова. Тя уточни, че в момента донорите са около 60 души, като броят на доброволците непрекъснато намалява.
За страната са необходими около 170 хиляди кръводарители годишно, допълни зам.-председателят на Областния съвет на БЧК във Варна д-р Петър Радушев. По думите му за миналата година броят им е бил около 150 хиляди души. Радушев уточни, че близо 80 на сто от дарителите не са били доброволци, а са помагали на свои близки или са продавали кръв на нуждаещи се. По думите на Радушев търговците на животоспасяващата течност в различните градове на страната вземат между 60 и 500 лева, за да дадат кръв за пациенти, на които им предстои операция.
Проблемите на кръводаряването бяха тема на кръгла маса във Варна, проведена по инициатива на БЧК и общината. В дискусиите се включиха представители на здравеопазването, църквата, работодателски организации. Участниците се обединиха около решението, че е необходима повече просвета за младите хора. За целта в училищата ще бъдат проведени разяснителни кампании, за да бъдат разбити митовете за опасностите при даряването на кръв. Отец Ясен от Варненската и Великопреславска митрополия посочи, че църквата също може да помогне. Идеята е свещениците по храмовете да призовават миряните да проявяват християнско милосърдие и да даряват кръв.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ген. Атанас Атанасов

Ген. Атанасов: Решителни действия срещу доброволната военна служба

Остра реакция и решителни действия трябва да има срещу предложението на военния министър Красимир Каракачанов  за въвеждане на доброволна военна служба -това заяви във Варна председателят на ДСБ и бивш депутат ген. Атанас Атанасов.Той коментира идеята на Каракачанов и защо не ни приемат в Шенген: Лидерът на ДСБ участва..

обновено на 24.02.18 в 17:19

На Тодоровден в Университетската ботаническа градина край Варна

Състезания  за най-красив конски впряг и кушии на Тодоровден се състояха по традиция в Екопарка във Варна. Най -атрактивни и шарени бяха каруците на ромите,които дойдоха със собствено  музикално озвучаване и с целите си семейства. Даниела Стойнова разговаря с 22-годишният Васко Витанов, който има две жени - Надя и Памела и три деца .Той..

публикувано на 24.02.18 в 17:16

Екопарк-Варна събра стотици на Тодоровден

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след Сирни заговезни. Познат е още като "Конски Великден”, защото се празнува най-вече за здравето на конете. Варненци и гостите на града предпочетоха да го отбележат в Екопарк-Варна. Огромно удоволствие е да видиш как деца и възрастни се..

обновено на 24.02.18 в 15:52

Започват слаби валежи от дъжд, а в Североизточна България от сняг

През денонощието ще бъде облачно и още от вечерта ще започнат слаби валежи, които във вътрешността на Североизточна България ще са от сняг, а на югоизток и по Черноморието – от дъжд. През нощта и сутринта почти навсякъде дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. Вятърът от североизточна четвърт ще е слаб, по крайбрежието до умерен. С..

публикувано на 24.02.18 в 14:22

Световноизвестният цигулар Чавдар Парашкевов с безплатен концерт във Варна

Световноизвестният български цигулар Чавдар Парашкевов се завръща във Варна за камерен концерт тази вечер в Градската художествена галерия. Чавдар Парашкевов завладява аудитории в Европа и в САЩ с художествен подход към музиката и виртуозна техника. Той е носител на редица награди от различни национални и международни конкурси. Чавдар Парашкевов..

публикувано на 24.02.18 в 11:30

Доно Цветков представя новия си албум в НДК

Новият албум на Доно Цветков „Приказка сребърнобяла” ще има своята премиера днес в Националния дворец на културата в София. Това е третият авторски проект на създателя на Международния фестивал „Откритие”. В него участват изпълнители като Орлин Павлов, Деси Добрева, Милица Божинова, Наско от БТР, както и популярното детско шлагерно студио „Да”. В..

публикувано на 24.02.18 в 11:25

Конни надбягвания за Тодоровден в Екопарк-Варна

По традиция и тази година в Екопарк – Варна ще се отбележи Тодоровден. Ще се проведат състезания за най-красив конски впряг и конни надпревари. Участници от сдружение „Бран“ ще представят демонстрационна езда в строй. За добрто настроение на гостите ще бъде представена богата фолклорна програма. Началото е в 11 часа.

публикувано на 24.02.18 в 10:34