Варненци недоволни от публичното обсъждане на новия заем

Снимка: Радио Варна

Десетина варненци участваха активно в публичното обсъждане относно намерението на община Варна да изтегли нов дългосрочен заем за дофинансиране на 4 проекта – за естетизацията на градската среда,  втората фаза на интегрирания градски транспорт, разширяването  на пречиствателната станция в Златни пясъци и изграждането на синя зона. Недоволни от срещата останаха и  граждани и общинари. Хората очакваха конкретни схеми за  бъдещите промени в градската среда,  точни местоположения на новите велоалеи и разчети на сметките за искания заем, но не получиха конкретни отговори. Варненци поискаха обяснение на това как ще започне втора фаза на проекта за интегриран градски транспорт, при условия, че първата все още не работи.  Заместник-кметът  Христо Иванов посочи, че всички проекти са били представени публично през годината и  целта на това публично обсъждане е само конкретната рамка за искания паричен заем.

Предвижда се въпросният заем да бъде теглен от Европейската банка за възстановяване и развитие и Фонд "ФЛАГ". Дългът по четирите проекта трябва да е в размер на около 40 млн. лева.

Категорично против въпросният заем се обяви общинският съветник Григор Григоров и заяви, че няма да гласува на сесия за него. Той посочи, че в един от проектите е заложено подновяването на ВиК-мрежа с пари от заема, а всъщност за нея трябва да плаща самото водно  дружество. 

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето се показва следобед

Сутринта ще е облачно с валежи от дъжд, които постепенно ще спират, най-късно в Югоизточна България. Следобед от запад на изток и облачността ще намалява до слънчево. Вятърът ще отслабне, ветровито ще е все още по крайбрежието: вятърът ще е умерен, по носовете до силен от север-северозапад. Максималните температури чувствително ще се понижат и..

публикувано на 25.09.18 в 05:51

Благотворителен маратон „Километри от книги“ ще се проведе във Варна

Кампанията "Километри от книги" ще се проведе за поредна година в морската столица. С нейна помощ досега бяха събрани и купени над 400 книжки, като безплатни библиотечки вече радват децата в шест варненски здравни заведения, разказа в интервю за Радио Варна Дими Илиева – маркетинг директор в компанията, организатор на събитието. Доброто дело..

публикувано на 24.09.18 в 15:55

Дъжд и гръмотевици

През нощта облачността от запад ще се увеличава до значителна и на много места ще превалява дъжд, като главно над северозападните райони валежите на места ще са интензивни и придружени от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад умерен до силен с пориви до 20-24 м/с, призори ще отслабва. Минимални температури между 9 и 14..

публикувано на 24.09.18 в 15:42

Продължават ремонтите дейности по пътищата от републиканската мрежа в Източна България

 Движението па автомагистрала „Черно море“  област Варна се осъществява  двупосочно в платното за Бургас, поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението в участъка Кранево – Варна е ограничено за движение на МПС над 10 тона. Обходният маршрут е : Кичево – Оброчище. Движението по път Добротич – Калоян да се осъществява с повишено..

публикувано на 24.09.18 в 13:26

Промяна на транспортната мрежа в Белослав

Променя се  транспортната мрежа в Белослав, заради новата учебна година и предстоящия зимен сезон. Това   съобщава на сайта си местната администрация. Промяната предвижда забраняване  паркирането на автомобили  по улица „ Трети март” в участъка от кръстовището на ул. „Св.Св.Кирил и Методий” и ул. „Трети март” до ул. „Софроний Врачански”...

публикувано на 24.09.18 в 12:43

До 90 км по магистрала "Тракия"

До 90 км/ч по АМ „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора от км 168 до км 208. Причината е неравности на пътната настилка, необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост през почивните дни. В последния от серията три почивни дни по пътищата в страната и най-вече на входовете с Гърция се очаква..

публикувано на 24.09.18 в 12:40

Адреси без вода на 24 септември

Без вода във Варна до 18ч. остава кв. "Христо Ботев" - районът на "Колелото", фабрика "Христо Ботев" и Кооперативен пазар.

публикувано на 24.09.18 в 10:17