Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненско откритие с постижение за Космоса

| обновено на 19.11.17 в 16:19 БНР Новини

Националната награда „Изобретател на годината”  получи екип на Технически университет Варна. Признанието е за младия преподавател от катедра „Електротехника и електроника” гл.асистент Георги Червенков  и неговият научен ръководител доц.д-р Георги Киров. За откритието си екипът получи и награда Варна за тази година. До момента учените имат вече 4 издадени патента, още 4 са в процес на проучване.

Изобретението е „Антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване”. Тя се използва в комуникационната, радио-навигационната, радио- локационната и радио-телевизионната техника в дециметровия и сантиметровия обхват. Има висока стойност на коефицент на усилване и широка честотна лента с компактна печатна конструкция. Антенната решетка може да послужи за база за създаване на по-голяма решетка, която може да се прикрепи към мобилен апарат и да се използва от журналисти за включване в спътникова комуникация. Може да се използва и при съвременните спътникови, метеорологични  и сигнално-охранителни системи.

Георги Червенков е млад и талантлив. Обича комуникацията. В буквалния смисъл –тази, чрез която общуваме от разстояние и работи за това тя да бъде по-бърза. Обича и да обяснява това, което прави. Защото е наясно, че сухият научен стил е недостъпен за обикновените хора. Той е от хората, които преследват детската си мечта. И успяват!

Комуникациите ме привличат още от детските години. Аз съм радиолюбител, началото дойде от радиоклуба в Горна Оряховица и оттогава се интересувам от антени.

 Каква е ролята на антените?

Антените излъчват радиовълните и осъществяват комуникацията между отдалечени точки.

Вие имате вече няколко регистрирани патента, нещо повече - изобретател на годината на Патентното ведомство!

Да! В област "Електротехника и електроника". Изобретението ни беше номинирано  и наградено със статуетка и грамота! Ние сме двама изобретатели - аз и колегата доц. Георги Киров, който е моят научен ръководител, с когото съвместно сме работили по почти всички патенти.

Снимка



СнимкаА какъв е този, за който получихте наградата?

Това е антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване. Това е плоска конструкция, която прилича на плочка, тип сандвич.  Изгражда се по широкоразпространена технология за печатни платки, с която се правят телефони и компютри.

Предимството е, че е изцяло херметична, няма нужда след това от допълнителни настройки, евтина изработка и бързо може да се разпространява в големи количества и служи като елемент, от който след това може да се изграждат по-големи конструкции според потребностите, най-вече колко силен сигнал искаме да получим.

Какво е новото?

Новостите са много, но аз нямам право да нарушавам правата на патентно държателя.

Най-вече това е възможността да се реализира тази конструкция, която е затворена и лесна за изработка. Тя ще позволи на репортера, когато е на улицата, да осъществи спътникова комуникация...

Надморската височина оказва ли влияние?

Не, тя е затворена...Няма значение надморската височина, влажността на въздуха, дали ще бъде разреден, защото в нея не влиза въздух....

Може ли тогава да се използва в Космоса?
Да, може.

Вие дали вече сте я тествали в Космоса?

Не.

Но пък може би си мечтаете за това?

Аз лично не мечтая да летя! 

Затова пък добре се справяте на Земята. Четвърти регистриран патент!

Да, издаден четвърти. Технически университет - Варна е може би лидер в тази област, тъй като 25 процента от издадените патенти от ВУЗ и научни организации, вкл. и БАН, се свързват с този университет.

Всички ли се свързват с Вашето име?

Да, всички. И с това на доц. Георги Киров. Имаме 4 издадени патента до момента, има още толкова, които са в процес на издаване. Всички са свързани с антените...

Снимка

За наука в България не се отделят много средства и ние се стремим да работим с достъпни средства и технологии...

Не сте ли получавали предложения за работа в чужбина?

Все още не, но дори да получа, се съмнявам, че ще приема, защото условията в България са добри за правене на наука. Единственият проблем е недофинансирането, но не е само така в България...

Признанието за един млад учен?

Това е стимул да продължиш...да не намаляваш темпото!

Нашата научна продукция се реализира в чужбина, така че науката в България се стреми да бъде международно видима, а не да се капсулира в страната...

Какво място се отделя на антените по света?

Антените трасират развитието на мобилните комуникации, това  са една от най-перспективните области. Непрекъснато се говори за по-бърз мобилен интернет, а всяко устройство използва антена. Така че тази област има бъдеще и все по-голям обхват има в световното научно пространство, може би в България е по-скромно.

Пожеланието на Георги Червенков, изобретател на 2017?

 Пожеланието ми е да има все повече хора, които да се включват в науката, защото това движи света по-напред!


За реализацията на новото изобретение, за интереса на младите хора към науката - от интервюто на Габриела Гаврилова с Георги Червенков:



Георги Червенков ще чуете в ефира на Радио Варна на 20 ноември малко след новините в 8 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15