Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски гражданин сади гора край Варна

| обновено на 26.11.17 в 05:37 БНР Новини

Той е млад, но има много мечти и се бори за тяхната реализация. Искал да плава в морето, вдъхновен от разказите на сестра му и зет му. Така записва  специалност "Корабоводене" в ТУ- Варна. Веднага започва да учи български, защото няма български корени. Няма българско гражданство.

И така вече 10 години. Целият му съзнателен живот е във Варна. Споделя, че във Варна се чувства като у дома, защото тук има хиляди познати и много приятели, но още не е срещнал голямата си любов сред представителите на нежния пол. Иначе има големи любови...като тази към танците, в частност - салсата. За нея научава именно във Варна, когато преподавателката по български език завела групата в една школа, защото по нейните думи" един език се учи не само в учебната стая, а с приятели". Станало нещо повече.

Само след година той е помощник инструктор, след още 2 има своя школа. После решава да плава - нали за това е учил, но се оказва, че морето не е неговата истинска любов. И отново се връща на брега, и към салсата. А междувременно открива още една "любов" - тази към конете. Така се ражда поредната мечта - да обиколи света на ...кон. Другите избират велосипеди, яхти...а той - един от най-верните приятели на човека.

А понеже много обича природата и може с часове да диша чист въздух, мечтае тази възможност да имат и неродените му деца. И затова работи това да се сбъдне.

В неделя организира доброволци, с които да садят жълъди край село Генерал Кантарджиево. Теренът е осигурен от Държавно горско стопанство и се надява посадената с труд и любов гора да израсте и да радва и следващите поколения.

С Онур Кода се срещна Габриела Гаврилова.

Аз съм от Турция. Преди 10 години, когато дойдох в България, не знаех български език.

А как научихте български език?

В университета. Аз съм завършил Технически университет - Варна. Учихме около 7 месеца подготвителен курс български език. В това време се социализирах и започнах да ходя на салса.  И така вече 10 години.

И останахте във Варна. Не съжалявате ли сега за своя избор?

Не. Човек, който живее в чужбина, израства повече от сънародниците, които са в своята среда. Така научава нови знания за културата, но и преодоляването на трудностите също помага за израстването. Така стана и с изучаването на български език. Сега съм по-богат.

Вие нямате българско гражданство?

Не, нямам. Всяка година подновявам пребиваването си в България.

Снимка

Тук намирам спокойствие. В Турция живея в Маниса, това е на 30 километра от Измир.

Вие сте учили корабоплаване, но не го практикувате. Какво се случи?
Така е. Опитах, но ми се струва като затвор. Реално продаваш живота си за пари. Сестра ми и зет ми бяха капитани и от техните разкази се вдъхнових. Но когато завърших, не ми хареса. Те вече се бяха отказали, имаха семейство и останаха да се грижат за децата на брега. Сега са преподаватели в една морска гимназия. За хора със семейно положение тази професия е трудна. На кораба човек губи своите приятели, а след това на сушата те нямат своята среда.

А Вие как "пуснахте корени" във Варна?

Още като ученик мечтаех да уча в чужбина. Първо записах в Брюксел, но се оказа, че това не отговаря на финансовите ми възможности. Следващата ми мечта беше именно специалност ""Навигация" във Варна. И дойдох веднага, без да губя време.

Трудно ли научихте български език?
Доста беше трудно в началото, защото изключенията са много повече от правилата...Но с времето свикнах...

Вие не само сте научили български език, но имате и школа по салса във Варна.

Така е. Много съм благодарен на госпожата по български език. Тя каза, че трябва да общуваме с българите и затова ни заведе в една школа именно по салса. С времето от групата останах само аз.

Снимка
Какво Ви харесва толкова много в салсата?
Това е социален танц, няма строги правила, но има забавление.  Много е полезен за нови контакти. На мен ми хареса, защото аз съм музикален човек...Сега преподавам салса. Имах школа за няколко години, после плавах, но се върнах миналото лято и сега отново открих школата....

Танцувахте ли преди това в Турция ?
Само турски народни танци. Между тях и салсата единственото общо е, че са на музика.... Танците в моя роден край се изпълняват от мъже и в тях се демонстрира мъжката сила...Салсата е в двойка и е толкова различна...

Научихте ли български народни танци?
Да, няколко хора. Много ми харесват и се хващам на хорото на различни партита....може би хора има във всички балкански държави, и в Турция има...

Какви са Вашите планове за след  1 година, отново ли ще бъдете във Варна?

Да, така планирам. Организирам международен фестивал за салса през април. Тази година се събрахме 1 500 души от цял свят, а следващата ще бъдем в Албена и се надявам да бъдем повече от 2 000 души. Това е страст, която не мога да изоставя...

Обичам Варна и средата. Тук имам много приятели. 10 години от съзнателния ми живот преминаха тук. Дойдох когато нямах 18 години... Във Варна се чувствам като у дома, не ми прави впечатление, че не съм в Турция.

Вие имате не само социален клуб, но и организирате доброволна инициатива в подкрепа на природата?
Да. Аз много обичам природата, често излизам да дишам чист въздух сред природата. Винаги съм искал да направя нещо хубаво за света и нашите деца.

СнимкаСнимка

В неделя се надявам да посадим между 20 000 и 30 000 жълъди. Избрахме именно жълъди, а не фиданки, защото така ни препоръчаха специалисти от Горското стопанство. Това е естествения начин за поникване на дървета. В една дупка се поставят по 3 жълъда, за да може да има едно дърво. Когато на такава акция отидат доброволци, почти всички нямаме опит и затова е недопустимо да отделим време, а да няма добър резултат...

Къде е теренът?

20 декара място ни осигури Държавно горско стопанство в село Генерал Кантарджиево, затова им благодарим. Близо 7 000 души се заинтересуваха от кампанията, 1000 от тях споделиха, че ще дойдат.

Ще се съберем в неделя в 9.20 часа на парка на Метро. Дори да нямат някои от доброволците транспорт, ще ги качим ...
В селото ще тръгнем от 10 часа към мястото за залесяване. Може да се върви и пеша при по-лошо време, така че доброволците трябва да са подготвени с гумени ботуши....





Онур Кода ще чуем в ефира на Радио Варна в неделя след 8 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26