Плетените приказки на Шерин

| обновено на 04.12.17 в 07:33
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова

Ръчно изплетени детски играчки от Варна пътуват безплатно по целия свят. Вълшебствата "тръгват" от сръчните ръце на една дама с голямо сърце.  Нейното име идва от арабски и означава сладко, много сладко.

А тя е един щастлив човек, поне така изглежда външно. Посреща всеки с усмивка в малкото си магазинче в автогарата във Варна, където предлага ръчно изплетени от нея детски играчки.

Споделя, че плете от детските ги години, а децата й имат големи колекции от приказни герои. В чантата й винаги има куки и плетиво, с което не се разделя никога.

Шерин Раимова от Варна.

Много са интересни тези смърфчета, много са красиви...

Къде видяхте този модел?

От Интернет. Аз плета от малка. Много обичам да плета детски играчки. Всеки ден плета детски играчки

Тези красиви смърфчета за колко време стават готови?

Обикновено за ден-два. Интересът към тях е много голям. Всяка играчка си има душа!

Вашата баба плетеше ли Ви играчки?

Играчки - не. Само дрехи плетеше. Аз сама се научих да плета играчки. Те правят много щастливи хората.

Децата ми имат по цели колекции плетени играчки. Плела съм им Буратино, Пепеляшка, от сериала "Ну,погоди!". Всички герои от приказки изплетох на моите деца!

А четете ли приказки?
Да!

И сега?

И сега. Харесвам всички приказки. Всяка играчка е приказка! Те ме правят щастлива, не мога да живея без тях!


Снимка


Имало ли е случай някои да поиска да го научите сам да направи подобна играчка?

По принцип - не!  Обикновено хората не обичат да плетат. Възхищават се, купуват ги, но само това.

Вие имате повече играчки от един куклен театър например?

Имам много играчки! Еленчето Рудолф, жирафи, котенца, патенца, зайчета,мечета...

Всеки ден търся модели, всеки ден се интересувам. Няма ден, когато не откривам модел, който да не искам да направя.

А какво търсят клиентите?

Много купуват за чужбина. Във всяка страна са моите играчки. Това ме прави много щастлива.

Снимка


Моите деца не могат да плетат. Те учат, нямат време, макар че когато човек иска нещо, се научава. Много съжалявам, че не плетат.

Аз се научих от моята баба, когато бях на 5-6 години. Оттогава не минава ден, без да изплета нещо. Чантата ми винаги е пълна с куки, с кълбета... Човек никога не може да ме види без играчка!


Снимка


Какво е важно, за да ги запазим по-дълго красиви?

Те се перат съвсем нормално в автоматична пералня на 30 градуса.

Вашето пожелание?

Всички хора да бъдат щастливи!  Желая моите играчки да доставят много щастие и радост на децата!

Цялото интервю на Габриела Гаврилова с Шерин Раимова може да чуете тук:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кът на славата за „Осми Приморски пехотен полк“ ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05