Плетените приказки на Шерин

| обновено на 04.12.17 в 07:33
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова

Ръчно изплетени детски играчки от Варна пътуват безплатно по целия свят. Вълшебствата "тръгват" от сръчните ръце на една дама с голямо сърце.  Нейното име идва от арабски и означава сладко, много сладко.

А тя е един щастлив човек, поне така изглежда външно. Посреща всеки с усмивка в малкото си магазинче в автогарата във Варна, където предлага ръчно изплетени от нея детски играчки.

Споделя, че плете от детските ги години, а децата й имат големи колекции от приказни герои. В чантата й винаги има куки и плетиво, с което не се разделя никога.

Шерин Раимова от Варна.

Много са интересни тези смърфчета, много са красиви...

Къде видяхте този модел?

От Интернет. Аз плета от малка. Много обичам да плета детски играчки. Всеки ден плета детски играчки

Тези красиви смърфчета за колко време стават готови?

Обикновено за ден-два. Интересът към тях е много голям. Всяка играчка си има душа!

Вашата баба плетеше ли Ви играчки?

Играчки - не. Само дрехи плетеше. Аз сама се научих да плета играчки. Те правят много щастливи хората.

Децата ми имат по цели колекции плетени играчки. Плела съм им Буратино, Пепеляшка, от сериала "Ну,погоди!". Всички герои от приказки изплетох на моите деца!

А четете ли приказки?
Да!

И сега?

И сега. Харесвам всички приказки. Всяка играчка е приказка! Те ме правят щастлива, не мога да живея без тях!


Снимка


Имало ли е случай някои да поиска да го научите сам да направи подобна играчка?

По принцип - не!  Обикновено хората не обичат да плетат. Възхищават се, купуват ги, но само това.

Вие имате повече играчки от един куклен театър например?

Имам много играчки! Еленчето Рудолф, жирафи, котенца, патенца, зайчета,мечета...

Всеки ден търся модели, всеки ден се интересувам. Няма ден, когато не откривам модел, който да не искам да направя.

А какво търсят клиентите?

Много купуват за чужбина. Във всяка страна са моите играчки. Това ме прави много щастлива.

Снимка


Моите деца не могат да плетат. Те учат, нямат време, макар че когато човек иска нещо, се научава. Много съжалявам, че не плетат.

Аз се научих от моята баба, когато бях на 5-6 години. Оттогава не минава ден, без да изплета нещо. Чантата ми винаги е пълна с куки, с кълбета... Човек никога не може да ме види без играчка!


Снимка


Какво е важно, за да ги запазим по-дълго красиви?

Те се перат съвсем нормално в автоматична пералня на 30 градуса.

Вашето пожелание?

Всички хора да бъдат щастливи!  Желая моите играчки да доставят много щастие и радост на децата!

Цялото интервю на Габриела Гаврилова с Шерин Раимова може да чуете тук:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Меракът да гледаш коне....

Николай Петров от години се занимава с отглеждане на коне. Това правели мъжете в неговото семейство. Той продължил традицията. Затова Тодоровден е празник и за него, и за животните. Облечен в национална носия, той с любов обгрижва конете и не ги оставя дори докато се поздравява с приятели, дошли да наблюдават участието му в кушията в Ботаническата..

обновено на 24.02.18 в 16:57

Хурка и вретено - вече и мартеници

Семейството на Руска Славова от 6 години изработва мартеници. Тя е бивш педагог, но от 2 десетилетия се занимава с търговия. В продължение на 2 месеца заедно със сестра си Пенка Пенкова и дъщерята Ганка Василева усукват белия и червения конец, но винаги търсят нови идеи. Залагат обаче на автентичния символ, направен от вълна. Тази година купувачите..

обновено на 24.02.18 в 16:50
Д-р Милена Радева

Сайт за Българска илюстрация

От близо година в българското интернет пространство вече има платформа за българската илюстрация, която трябва да събере на едно място всичко свързано с нея. Сайтът „Българска илюстрация“ започват своята работа през март 2017 г. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е..

публикувано на 24.02.18 в 14:21

Николай Ненчев: "Причината за оставката на енергийния министър е ТОЙ"

Президентът Румен Радев трябва да даде повече информация за заявеното от него наличие на обвързаност на управлението с мафиотски кръгове в лицето на Делян Пеевски- това заяви във Варна лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев.Той коментира и оставката на министър Теменужка Петкова: -Имаме отговор..

публикувано на 24.02.18 в 13:40

Ноу-хау в строителството с български адрес

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари..

обновено на 23.02.18 в 20:08

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53