Плетените приказки на Шерин

| обновено на 04.12.17 в 07:33
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова

Ръчно изплетени детски играчки от Варна пътуват безплатно по целия свят. Вълшебствата "тръгват" от сръчните ръце на една дама с голямо сърце.  Нейното име идва от арабски и означава сладко, много сладко.

А тя е един щастлив човек, поне така изглежда външно. Посреща всеки с усмивка в малкото си магазинче в автогарата във Варна, където предлага ръчно изплетени от нея детски играчки.

Споделя, че плете от детските ги години, а децата й имат големи колекции от приказни герои. В чантата й винаги има куки и плетиво, с което не се разделя никога.

Шерин Раимова от Варна.

Много са интересни тези смърфчета, много са красиви...

Къде видяхте този модел?

От Интернет. Аз плета от малка. Много обичам да плета детски играчки. Всеки ден плета детски играчки

Тези красиви смърфчета за колко време стават готови?

Обикновено за ден-два. Интересът към тях е много голям. Всяка играчка си има душа!

Вашата баба плетеше ли Ви играчки?

Играчки - не. Само дрехи плетеше. Аз сама се научих да плета играчки. Те правят много щастливи хората.

Децата ми имат по цели колекции плетени играчки. Плела съм им Буратино, Пепеляшка, от сериала "Ну,погоди!". Всички герои от приказки изплетох на моите деца!

А четете ли приказки?
Да!

И сега?

И сега. Харесвам всички приказки. Всяка играчка е приказка! Те ме правят щастлива, не мога да живея без тях!


Снимка


Имало ли е случай някои да поиска да го научите сам да направи подобна играчка?

По принцип - не!  Обикновено хората не обичат да плетат. Възхищават се, купуват ги, но само това.

Вие имате повече играчки от един куклен театър например?

Имам много играчки! Еленчето Рудолф, жирафи, котенца, патенца, зайчета,мечета...

Всеки ден търся модели, всеки ден се интересувам. Няма ден, когато не откривам модел, който да не искам да направя.

А какво търсят клиентите?

Много купуват за чужбина. Във всяка страна са моите играчки. Това ме прави много щастлива.

Снимка


Моите деца не могат да плетат. Те учат, нямат време, макар че когато човек иска нещо, се научава. Много съжалявам, че не плетат.

Аз се научих от моята баба, когато бях на 5-6 години. Оттогава не минава ден, без да изплета нещо. Чантата ми винаги е пълна с куки, с кълбета... Човек никога не може да ме види без играчка!


Снимка


Какво е важно, за да ги запазим по-дълго красиви?

Те се перат съвсем нормално в автоматична пералня на 30 градуса.

Вашето пожелание?

Всички хора да бъдат щастливи!  Желая моите играчки да доставят много щастие и радост на децата!

Цялото интервю на Габриела Гаврилова с Шерин Раимова може да чуете тук:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактиката е в основата на доброто здраве

Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна е едно от модерните и най-добре оборудвани лечебни заведения за извънболнична помощ в България. Лечебното заведение е част от най-голямата частна верига в здравеопазването у нас - Acibadem City Clinic. Разработени са и се прилагат превантивни програми за различни групи от населението. Успешно работят..

публикувано на 18.12.18 в 10:53

Анита Бъчварова: K-Pop ме отведе до Южна Корея

Анита Бъчварова е сред малкото българи, които са били студенти в далечната Южна Корея. Гостува във Варна за Деня на корейската култура, в който тя имаше основна роля заедно с Мария Бъчварова от младежка формация Аморфа. Събитието бе организирано с помощта на посолството на Южна Корея в България. Анита сподели своето приключение до далчената азиатска..

обновено на 17.12.18 в 14:53

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за..

публикувано на 16.12.18 в 13:10

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40