Плетените приказки на Шерин

| обновено на 04.12.17 в 07:33
Снимка: Радио Варна,Г.Гаврилова

Ръчно изплетени детски играчки от Варна пътуват безплатно по целия свят. Вълшебствата "тръгват" от сръчните ръце на една дама с голямо сърце.  Нейното име идва от арабски и означава сладко, много сладко.

А тя е един щастлив човек, поне така изглежда външно. Посреща всеки с усмивка в малкото си магазинче в автогарата във Варна, където предлага ръчно изплетени от нея детски играчки.

Споделя, че плете от детските ги години, а децата й имат големи колекции от приказни герои. В чантата й винаги има куки и плетиво, с което не се разделя никога.

Шерин Раимова от Варна.

Много са интересни тези смърфчета, много са красиви...

Къде видяхте този модел?

От Интернет. Аз плета от малка. Много обичам да плета детски играчки. Всеки ден плета детски играчки

Тези красиви смърфчета за колко време стават готови?

Обикновено за ден-два. Интересът към тях е много голям. Всяка играчка си има душа!

Вашата баба плетеше ли Ви играчки?

Играчки - не. Само дрехи плетеше. Аз сама се научих да плета играчки. Те правят много щастливи хората.

Децата ми имат по цели колекции плетени играчки. Плела съм им Буратино, Пепеляшка, от сериала "Ну,погоди!". Всички герои от приказки изплетох на моите деца!

А четете ли приказки?
Да!

И сега?

И сега. Харесвам всички приказки. Всяка играчка е приказка! Те ме правят щастлива, не мога да живея без тях!


Снимка


Имало ли е случай някои да поиска да го научите сам да направи подобна играчка?

По принцип - не!  Обикновено хората не обичат да плетат. Възхищават се, купуват ги, но само това.

Вие имате повече играчки от един куклен театър например?

Имам много играчки! Еленчето Рудолф, жирафи, котенца, патенца, зайчета,мечета...

Всеки ден търся модели, всеки ден се интересувам. Няма ден, когато не откривам модел, който да не искам да направя.

А какво търсят клиентите?

Много купуват за чужбина. Във всяка страна са моите играчки. Това ме прави много щастлива.

Снимка


Моите деца не могат да плетат. Те учат, нямат време, макар че когато човек иска нещо, се научава. Много съжалявам, че не плетат.

Аз се научих от моята баба, когато бях на 5-6 години. Оттогава не минава ден, без да изплета нещо. Чантата ми винаги е пълна с куки, с кълбета... Човек никога не може да ме види без играчка!


Снимка


Какво е важно, за да ги запазим по-дълго красиви?

Те се перат съвсем нормално в автоматична пералня на 30 градуса.

Вашето пожелание?

Всички хора да бъдат щастливи!  Желая моите играчки да доставят много щастие и радост на децата!

Цялото интервю на Габриела Гаврилова с Шерин Раимова може да чуете тук:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05

Програмирането - стрес и артистичност

Професията на програмиста е сред най- предпочитаните. Най-често говорим за предимствата - работата на климатик, без   физически усилия  и с развиване на  креативната мисъл. В последната година – две се променя и мястото на комуникацията при програмирането.  Каква е цената на високото заплащане за програмистите? Габриела Гаврилова се срещна с..

публикувано на 06.06.18 в 19:00