Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти по военна медицина посетиха ВМА

Студентите от първия в историята на България випуск „Военни лекари“ и колегите им по специалност „Медицинска сестра“ посетиха част от клиниките на Военномедицинска академия и имаха възможност да се запознаят с условията, при които ще се обучават в следващите години, съобщиха от ВМА.

Проектът „Военен лекар“ стартира през 2017 г. чрез тристранно споразумение между ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Пр. д-р Н. Стоянов“ – Варна.

По време на посещението си младежите имаха възможност да се запознаят и разговарят с едни от най-големите имена в медицината, както и да надникнат в ежедневието и динамиката на водещи клиники не само във ВМА, но и в цяла България, сред които: Клиника „Гастроентерология и хепатология”, клиника по „Чернодробно - панкреатична хирургия и трансплантология”, Отделението по дерматология, Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”, Клиника по ендоскопска хирургия, както и в реанимацията, която е най-голямата в България.

Разбрахте каква институция е ВМА. Това е най-сериозната болница в България. Сериозна е защото притежава една от най-големите леглови бази, тук се приемат най-много болни, насам се пренасочват най-много пациенти от цялата страна“, коментира пред студентите полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той отбеляза и че ВМА е база за обучение, като даде за пример клиниките по гастроентерология, урология и ендоурология, чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ендоскопска хирургия, токсикохимическата лаборатория, където се извършват високотехнологични дейности, изискващи голяма крива на обучение и които не се правят никъде в България.

И друг път съм казвал, че една болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко. 10 години след първата такава трансплантация във ВМА, това е абсолютно рутинна и успешна процедура за нас“, подчерта проф. Мутафчийски.

По думите му, един от приоритетите е технологичното обновяване, но по-важни са хората, боравещи с тази апаратура. Затова акцент е повишаване квалификацията на специалистите, които непрекъснато участват в конгреси в чужбина с цел обмяна на опит. Ежегодно ВМА е домакин на научни форуми, чиито гости са изтъкнати имена в европейската медицина.

По време на следващото си посещение в столицата, студентите ще се запознаят и с останалите звена на Академията.

Очакванията са големи. Гледайте напред, учете се. Във вас виждам, че има мотивация. Чакат ви много добри и много тежки моменти, но ще се справите. Имате само един изход – напред. Отстъпление няма“, обърна се към студентите проф. Мутафчийски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Слънчево, вятърът ще отслабва

Днес ще е предимно слънчево. Северозападният вятър и по крайбрежието ще продължи да отслабва и следобед навсякъде ще е слаб до умерен, като постепенно ще се обръща от изток и югоизток. Максимални температури между 18° и 23°, за Варна около 21°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 19°-22°. Изгрев на Слънцето за..

обновено на 02.10.24 в 06:51

200 ирански ракети са изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и жертви, въпреки твърденията по иранската..

публикувано на 02.10.24 в 05:52

Адресите без ток

На 02.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Левски, ул. Дружба 4, ул. Мир 2, 26, 28, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 38, 40, 42, ул. Проф. Цани Калянджиев 4, 6, 12, ул. Рощок 11, 12, 13. На 02.10.2024, от 9:00 до 17:00 ,..

публикувано на 02.10.24 в 05:00

Природният газ поскъпва през октомври с близо 3%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, предаде БНР. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът..

публикувано на 01.10.24 в 19:51
Варна

Утре очакваме слънчево време във Варна

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и утре ще преобладава слънчево време. Вятърът от северозапад през нощта постепенно ще отслабне, последно по Северното Черноморие, където през нощта и утре до обяд ще е до умерен, временно засилен. Утре вятърът постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт. Минималните температури ще останат без..

публикувано на 01.10.24 в 19:45
Варна, Морска градина

Психично болен нидерландец нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна

Психично болен 27-годишен мъж от Нидерландия нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна през почивните дни. Мъжът бе задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Варна. Г.В. е обвинен за това, че на 29 септември 2024 година, около обяд, нападнал спонтанно две жени и дете в Морската градина на Варна. Първо агресията му се..

публикувано на 01.10.24 в 15:20

От днес до 31 март не плащаме за синя зона в Балчик

Според действащата Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства в община Балчик от 1 октомври отпада режимът на платено почасово паркиране в центъра и по крайбрежието .  Според текстовете в нормативния документ платената зона е валидна за всички календарни дни  от 1 април до 30 септември в часовия диапазон от..

публикувано на 01.10.24 в 14:47