Без черноморска риба на Никулден, но с люспи в портмонето

Деница Ненова отскоро е собственик на рибен магазин във Варна, но в този бизнес е от 15-годишна. Баща и се занимава с това от 30 години и тя от малка усвоява тънкостите на работата с риба и рибни продукти. И друго нейно занимание я свързва с морето – от години Деница е фоторепортер на ветроходните регати по Черноморието.

Светлана Вълкова разговаря с нея:

Каква риба търсят варненци в навечерието на Никулден?

Много труден им е изборът, защото предимно търсят черноморска, която в момента я няма. Миналата година се радвахме много на паламуд и чернокоп до месеци, в които не би трябвало да има такава риба и бяхме сигурни, че ще има някаква аномалия. Тя започна от март месец, просто рибите, които трябваше да се появят тогава, не се появиха. По принцип има един сафрид, който трябваше да е пролетен – той взе, че не се появи...Оттам нататък всичко се обърка: паламудът не стана в размерите, които го очакваха, леферът беше чернокоп, на голям лефер не се радвахме..И преди няколко дни окончателно свърши черноморската риба.

Сега какво купуват хората най-вече?

Шаран, амур върви, двата вида пъстърви, разбира се норвежката скумрия, която никога на свършва...

Коя е най-голямата Ви риба тук?

На-голямата в момента е сьомгата, която е 5 кила и 400 грама, и не съм сигурна как ще я хващам, защото е доста тежичка.

Тя откъде е ?

От Норвегия.

А Вие лично какво слагате на никулденската трапеза?

Сигурно от три години не ям риба на Никулден (смее се...). Всичко свършва, докато ние се приберем. Ако някой ни донесе готова храна..., но три години вече не стигаме до шаран.

Като обущаря, чиито деца ходят боси...

Абсолютно е така.

Сушито минава ли за никулденска храна?

На някои трапези може би, но не и на нашата. Ние сме повече към традиционното.

Важното е да почетем светеца, не толкова храната на масата...

Абсолютно! И задължително люспи, тези люспи си ги събираме още през деня, дали ще хапнем риба или не – люспа винаги трябва да има в портмонето.

Според народните вярвания люспи от шарана на Никулден трябва да се скрият в портфейла, за да се множат парите в него през цялата година.


Интервюто с Деница Ненова може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15