Без черноморска риба на Никулден, но с люспи в портмонето

Деница Ненова отскоро е собственик на рибен магазин във Варна, но в този бизнес е от 15-годишна. Баща и се занимава с това от 30 години и тя от малка усвоява тънкостите на работата с риба и рибни продукти. И друго нейно занимание я свързва с морето – от години Деница е фоторепортер на ветроходните регати по Черноморието.

Светлана Вълкова разговаря с нея:

Каква риба търсят варненци в навечерието на Никулден?

Много труден им е изборът, защото предимно търсят черноморска, която в момента я няма. Миналата година се радвахме много на паламуд и чернокоп до месеци, в които не би трябвало да има такава риба и бяхме сигурни, че ще има някаква аномалия. Тя започна от март месец, просто рибите, които трябваше да се появят тогава, не се появиха. По принцип има един сафрид, който трябваше да е пролетен – той взе, че не се появи...Оттам нататък всичко се обърка: паламудът не стана в размерите, които го очакваха, леферът беше чернокоп, на голям лефер не се радвахме..И преди няколко дни окончателно свърши черноморската риба.

Сега какво купуват хората най-вече?

Шаран, амур върви, двата вида пъстърви, разбира се норвежката скумрия, която никога на свършва...

Коя е най-голямата Ви риба тук?

На-голямата в момента е сьомгата, която е 5 кила и 400 грама, и не съм сигурна как ще я хващам, защото е доста тежичка.

Тя откъде е ?

От Норвегия.

А Вие лично какво слагате на никулденската трапеза?

Сигурно от три години не ям риба на Никулден (смее се...). Всичко свършва, докато ние се приберем. Ако някой ни донесе готова храна..., но три години вече не стигаме до шаран.

Като обущаря, чиито деца ходят боси...

Абсолютно е така.

Сушито минава ли за никулденска храна?

На някои трапези може би, но не и на нашата. Ние сме повече към традиционното.

Важното е да почетем светеца, не толкова храната на масата...

Абсолютно! И задължително люспи, тези люспи си ги събираме още през деня, дали ще хапнем риба или не – люспа винаги трябва да има в портмонето.

Според народните вярвания люспи от шарана на Никулден трябва да се скрият в портфейла, за да се множат парите в него през цялата година.


Интервюто с Деница Ненова може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактиката е в основата на доброто здраве

Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна е едно от модерните и най-добре оборудвани лечебни заведения за извънболнична помощ в България. Лечебното заведение е част от най-голямата частна верига в здравеопазването у нас - Acibadem City Clinic. Разработени са и се прилагат превантивни програми за различни групи от населението. Успешно работят..

публикувано на 18.12.18 в 10:53

Анита Бъчварова: K-Pop ме отведе до Южна Корея

Анита Бъчварова е сред малкото българи, които са били студенти в далечната Южна Корея. Гостува във Варна за Деня на корейската култура, в който тя имаше основна роля заедно с Мария Бъчварова от младежка формация Аморфа. Събитието бе организирано с помощта на посолството на Южна Корея в България. Анита сподели своето приключение до далчената азиатска..

обновено на 17.12.18 в 14:53

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за..

публикувано на 16.12.18 в 13:10

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40