Без черноморска риба на Никулден, но с люспи в портмонето

Деница Ненова отскоро е собственик на рибен магазин във Варна, но в този бизнес е от 15-годишна. Баща и се занимава с това от 30 години и тя от малка усвоява тънкостите на работата с риба и рибни продукти. И друго нейно занимание я свързва с морето – от години Деница е фоторепортер на ветроходните регати по Черноморието.

Светлана Вълкова разговаря с нея:

Каква риба търсят варненци в навечерието на Никулден?

Много труден им е изборът, защото предимно търсят черноморска, която в момента я няма. Миналата година се радвахме много на паламуд и чернокоп до месеци, в които не би трябвало да има такава риба и бяхме сигурни, че ще има някаква аномалия. Тя започна от март месец, просто рибите, които трябваше да се появят тогава, не се появиха. По принцип има един сафрид, който трябваше да е пролетен – той взе, че не се появи...Оттам нататък всичко се обърка: паламудът не стана в размерите, които го очакваха, леферът беше чернокоп, на голям лефер не се радвахме..И преди няколко дни окончателно свърши черноморската риба.

Сега какво купуват хората най-вече?

Шаран, амур върви, двата вида пъстърви, разбира се норвежката скумрия, която никога на свършва...

Коя е най-голямата Ви риба тук?

На-голямата в момента е сьомгата, която е 5 кила и 400 грама, и не съм сигурна как ще я хващам, защото е доста тежичка.

Тя откъде е ?

От Норвегия.

А Вие лично какво слагате на никулденската трапеза?

Сигурно от три години не ям риба на Никулден (смее се...). Всичко свършва, докато ние се приберем. Ако някой ни донесе готова храна..., но три години вече не стигаме до шаран.

Като обущаря, чиито деца ходят боси...

Абсолютно е така.

Сушито минава ли за никулденска храна?

На някои трапези може би, но не и на нашата. Ние сме повече към традиционното.

Важното е да почетем светеца, не толкова храната на масата...

Абсолютно! И задължително люспи, тези люспи си ги събираме още през деня, дали ще хапнем риба или не – люспа винаги трябва да има в портмонето.

Според народните вярвания люспи от шарана на Никулден трябва да се скрият в портфейла, за да се множат парите в него през цялата година.


Интервюто с Деница Ненова може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05

Програмирането - стрес и артистичност

Професията на програмиста е сред най- предпочитаните. Най-често говорим за предимствата - работата на климатик, без   физически усилия  и с развиване на  креативната мисъл. В последната година – две се променя и мястото на комуникацията при програмирането.  Каква е цената на високото заплащане за програмистите? Габриела Гаврилова се срещна с..

публикувано на 06.06.18 в 19:00