Без черноморска риба на Никулден, но с люспи в портмонето

Деница Ненова отскоро е собственик на рибен магазин във Варна, но в този бизнес е от 15-годишна. Баща и се занимава с това от 30 години и тя от малка усвоява тънкостите на работата с риба и рибни продукти. И друго нейно занимание я свързва с морето – от години Деница е фоторепортер на ветроходните регати по Черноморието.

Светлана Вълкова разговаря с нея:

Каква риба търсят варненци в навечерието на Никулден?

Много труден им е изборът, защото предимно търсят черноморска, която в момента я няма. Миналата година се радвахме много на паламуд и чернокоп до месеци, в които не би трябвало да има такава риба и бяхме сигурни, че ще има някаква аномалия. Тя започна от март месец, просто рибите, които трябваше да се появят тогава, не се появиха. По принцип има един сафрид, който трябваше да е пролетен – той взе, че не се появи...Оттам нататък всичко се обърка: паламудът не стана в размерите, които го очакваха, леферът беше чернокоп, на голям лефер не се радвахме..И преди няколко дни окончателно свърши черноморската риба.

Сега какво купуват хората най-вече?

Шаран, амур върви, двата вида пъстърви, разбира се норвежката скумрия, която никога на свършва...

Коя е най-голямата Ви риба тук?

На-голямата в момента е сьомгата, която е 5 кила и 400 грама, и не съм сигурна как ще я хващам, защото е доста тежичка.

Тя откъде е ?

От Норвегия.

А Вие лично какво слагате на никулденската трапеза?

Сигурно от три години не ям риба на Никулден (смее се...). Всичко свършва, докато ние се приберем. Ако някой ни донесе готова храна..., но три години вече не стигаме до шаран.

Като обущаря, чиито деца ходят боси...

Абсолютно е така.

Сушито минава ли за никулденска храна?

На някои трапези може би, но не и на нашата. Ние сме повече към традиционното.

Важното е да почетем светеца, не толкова храната на масата...

Абсолютно! И задължително люспи, тези люспи си ги събираме още през деня, дали ще хапнем риба или не – люспа винаги трябва да има в портмонето.

Според народните вярвания люспи от шарана на Никулден трябва да се скрият в портфейла, за да се множат парите в него през цялата година.


Интервюто с Деница Ненова може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кът на славата за „Осми Приморски пехотен полк“ ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05