Без черноморска риба на Никулден, но с люспи в портмонето

Деница Ненова отскоро е собственик на рибен магазин във Варна, но в този бизнес е от 15-годишна. Баща и се занимава с това от 30 години и тя от малка усвоява тънкостите на работата с риба и рибни продукти. И друго нейно занимание я свързва с морето – от години Деница е фоторепортер на ветроходните регати по Черноморието.

Светлана Вълкова разговаря с нея:

Каква риба търсят варненци в навечерието на Никулден?

Много труден им е изборът, защото предимно търсят черноморска, която в момента я няма. Миналата година се радвахме много на паламуд и чернокоп до месеци, в които не би трябвало да има такава риба и бяхме сигурни, че ще има някаква аномалия. Тя започна от март месец, просто рибите, които трябваше да се появят тогава, не се появиха. По принцип има един сафрид, който трябваше да е пролетен – той взе, че не се появи...Оттам нататък всичко се обърка: паламудът не стана в размерите, които го очакваха, леферът беше чернокоп, на голям лефер не се радвахме..И преди няколко дни окончателно свърши черноморската риба.

Сега какво купуват хората най-вече?

Шаран, амур върви, двата вида пъстърви, разбира се норвежката скумрия, която никога на свършва...

Коя е най-голямата Ви риба тук?

На-голямата в момента е сьомгата, която е 5 кила и 400 грама, и не съм сигурна как ще я хващам, защото е доста тежичка.

Тя откъде е ?

От Норвегия.

А Вие лично какво слагате на никулденската трапеза?

Сигурно от три години не ям риба на Никулден (смее се...). Всичко свършва, докато ние се приберем. Ако някой ни донесе готова храна..., но три години вече не стигаме до шаран.

Като обущаря, чиито деца ходят боси...

Абсолютно е така.

Сушито минава ли за никулденска храна?

На някои трапези може би, но не и на нашата. Ние сме повече към традиционното.

Важното е да почетем светеца, не толкова храната на масата...

Абсолютно! И задължително люспи, тези люспи си ги събираме още през деня, дали ще хапнем риба или не – люспа винаги трябва да има в портмонето.

Според народните вярвания люспи от шарана на Никулден трябва да се скрият в портфейла, за да се множат парите в него през цялата година.


Интервюто с Деница Ненова може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Меракът да гледаш коне....

Николай Петров от години се занимава с отглеждане на коне. Това правели мъжете в неговото семейство. Той продължил традицията. Затова Тодоровден е празник и за него, и за животните. Облечен в национална носия, той с любов обгрижва конете и не ги оставя дори докато се поздравява с приятели, дошли да наблюдават участието му в кушията в Ботаническата..

обновено на 24.02.18 в 16:57

Хурка и вретено - вече и мартеници

Семейството на Руска Славова от 6 години изработва мартеници. Тя е бивш педагог, но от 2 десетилетия се занимава с търговия. В продължение на 2 месеца заедно със сестра си Пенка Пенкова и дъщерята Ганка Василева усукват белия и червения конец, но винаги търсят нови идеи. Залагат обаче на автентичния символ, направен от вълна. Тази година купувачите..

обновено на 24.02.18 в 16:50
Д-р Милена Радева

Сайт за Българска илюстрация

От близо година в българското интернет пространство вече има платформа за българската илюстрация, която трябва да събере на едно място всичко свързано с нея. Сайтът „Българска илюстрация“ започват своята работа през март 2017 г. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е..

публикувано на 24.02.18 в 14:21

Николай Ненчев: "Причината за оставката на енергийния министър е ТОЙ"

Президентът Румен Радев трябва да даде повече информация за заявеното от него наличие на обвързаност на управлението с мафиотски кръгове в лицето на Делян Пеевски- това заяви във Варна лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев.Той коментира и оставката на министър Теменужка Петкова: -Имаме отговор..

публикувано на 24.02.18 в 13:40

Ноу-хау в строителството с български адрес

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари..

обновено на 23.02.18 в 20:08

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53