Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Айфеловата кула до Бърдарево

| обновено на 16.12.17 в 05:50
4
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова
Красотата на природата, тишината и спокойствието – това са част от нещата, които връщат в родния край Катя. Водена от желанието за свобода, тя е от първите българи, които тръгват да я търсят по света.  Завършва програмиране, работи на много места, включително заема и ръководни постове. Зад граница среща своята половинка  Ерве, който е професионален готвач, роден е във Франция и живее в апартамент на 5 километра от Айфеловата кула. След 17 години зад граница Катя се връща в родния край. Нейното семейство живее в Долни чифлик, но корените на родителите й са от Голица и Бърдарево.  Сега заедно с Ерве почти сами ремонтират купената стара къща в Бърдарево. Разчитат и на майстори и се надяват след празниците да заживеят сред тишината на природата в източните склонове на Стара планина.
Катя и Ерве  определено харесват природата – освен като екстериор, залагат на нея и като интериор - правят зимна градина и сами избират и садят цветята в нея.
Историята пред Габриела Гаврилова разказа майката Яна Кателиева.


Това е младото семейство, което идва от Франция. Запленено от природата на Бърдарево, от въздуха и хубавото слънце, решиха да живеят тук.
Вашият зет е французин?
Да, но му хареса България и Бърдарево, и решиха да живеят тук.

Това звучи почти като приказка?

Да. В съвременния забързан свят е така, но хората все повече се връщат към природата и тишината. Когато загубиш нещо, се връщаш да го намериш. Моята дъщеря е родена тук, живяла е тук и знае какво е красотата на природата.

Колко време Катя живееше във Франция?
Почти 17 години. Завърши за програмист, работеше във верига магазини, но след това реши да се върне в България.
А Вашият зет?
Той е професионалист готвач, но също реши да живее в България.
Аз съм от Голица, баща й е роден в Бърдарево...И те се върнаха към корените.

Те са млади хора. На 20-сет и ?

Не, почти на 40 години. На 20-сет бягаха...

Вярвате ли, че и други ще последват техния пример?

Вярвам. Много българи ще оценят, че човек си тежи където са корените и където си глътнал първата глътка въздух. Рано или късно го оценяваш!
...
Какво е успехът за Вас?
Да стоиш твърдо на земята, на която си стъпил, да знаеш какво преследваш и да го преследваш, да не лъкатушиш.

Всеки човек трябва да знае за какво е дошъл на този свят и че има временни неща, които се измерват само духовно. Когато осъзнаеш това, ти поемаш един път, който ще те доведе до израстване и ще имаш и мирът в сърцето си. Когато почувстваш мира в сърцето, ще знаеш, че си стигнал там, където трябва.

За стремежа към свобода и простор, за духовните измерения и още - в цялото интервю с Яна Кателиева. В записа се чува и кукуригането на петел, който е част от атмосферата на Бърдарево....



Снимките са от с. Бърдарево

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30