Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова са най-одобряваните личности

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев (57%), омбудсманът Мая Манолова (51%) и кметът на столицата Йорданка Фандъкова (40%) са най-одобряваните от обществото личности. Премиерът Бойко Борисов изпада от Топ 3 и се нарежда на четвърта позиция с 33% одобрение, следван от вицепрезидентът Илияна Йотова с 25%.

Това показват данни от политически и икономическия индекс на Галъп интернешънъл.

Данните са базирани на традиционния ежемесечен „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл” – независимото от външно финансиране изследване с десетки индикатори, което тече всеки месец вече четвърт век. Последната вълна на изследване е между 30 ноември и 7 декември 2017 г.

Закономерни са тенденциите, които "Галъп интернешънъл" установява по отношение на доверието в основните институции и политическите личности в годината. През декември доверието в президентската институция е очаквано високо, а доверието в правителството е по-високо от това в парламента. Най-харесвани са личностите, които са по-далеч от ежедневния политически процес.

Институцията на президента завършва годината с нива на доверие от 56% срещу 29% недоверие. Така президентската институция затвърждава обичайния си висок обществен авторитет, който беше силно разколебан в предходния мандат. Личното доверие на Румен Радев е на закономерно сходни нива с доверието в институцията. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък се ползва с лично доверие от 25% - това също е сравнително висока оценка на фона на доверието за останалите политически фигури у нас.

През декември правителството има 31% доверие и недоверие от 58%. Това са равнища, които се повтарят сравнително устойчиво през годината. Така първите няколко месеца на кабинета „Борисов 3“ се оказват с равнища на доверие малко по-добри в сравнение с началните месеци на предходния му мандат, по-благоприятни от началните месеци на мандата „Орешарски“ и много по-неблагоприятни в сравнение с началните нива на първия кабинет „Борисов“ през 2009 г. Налице е обичайното за всяка власт „износване“ на подкрепата, но и достатъчно знаци, че ГЕРБ има дълготрайно влияние.

Около загубените от ГЕРБ избори за президент Бойко Борисов донякъде загуби и личен рейтинг и слезе на нива под 30% доверие. Пролича и стандартната за такива случаи тенденция загубилият избори да продължава с ниски нива на доверие. Следващите месеци обаче показаха, че Борисов е в състояние сравнително бързо да „наваксва“ одобрение и то се върна на нива над 30%. Това го прави един от одобряваните политици у нас. Разбира се, няма ги драматичните амплитуди от по-ранните му политически години, когато беше новонавлизащ, респективно по-харесван, политик.

Парламентът, по традиция, е с по-ниско доверие от правителството в края на годината - 70% негативни и 22% позитивни оценки. През 2017 г. се долови известно укрепване на доверието в парламента. Вероятно повлия характерното за цялата година мобилизиране на електората на управляващите партии, които имат по-сериозна периферия.

Нивата на позитивните оценки останаха сравнително трайно над 20%, а на негативните – под и около 70%. Подобен тип оценки за последно бяха регистрирани през 2009 и 2010 г. – първите години на първия мандат „Борисов“.

В последните месеци обаче вече личат и симптоми на разколебаване в тези показатели и предстоящите месеци ще покажат дали благоприятните равнища не са били само конюнктурен ефект.

Отношението към институцията на Народното събрание стана по-благосклонно още след идването на служебното правителство в края на януари 2017 г. Парадоксално, по-благоприятни стойности на одобрение в парламента дойдоха в период, когато той на практика отсъстваше. Това се дължеше на общото успокоение, което обичайно идваше след разрешаване на политически кризи, като тази с подадената от Борисов оставка през есента на 2017 г.

В края на годината най-харесваните от българите политически личности са Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Това са и трите политически личности, които имаха положителен рейтинг в годината, т.е. доверието превишава недоверието. Сравнително високо доверие има и Бойко Борисов, както и един „пакет“ от личности като Илияна Йотова, Лиляна Павлова, Мария Габриел, Красимир Каракачанов, Томислав Дончев, Корнелия Нинова, Екатерина Захариева и др.

Различните членове на кабинета постепенно утвърждават своята разпознаваемост. В последната една година се забелязва ръст на доверието при Мая Манолова – заради активността и заради възможностите, които позицията на омбудсмана дава. От двайсетина процента при встъпването в длъжност, сега доверието е 51%. Укрепване на доверието има и при Корнелия Нинова – трайно под 20% преди година, до трайно над 20% сега. Това е немалко повишаване за политик от партия, която има по-скоро предвидим като величина електорат и това.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

26 тона капачки събраха във Варна в дъждовната събота

26 000 килограма капачки са събрани по време на последната акция на кампанията "Аз вярвам и помагам". 19 500 лева е сумата от предадената за рециклирани пластмаса, която ще бъде използвана за закупуване на медицинска апаратура.  На 20 април се проведе 10-ото издание на събитието. И този път освен капачки, хората предаваха и стотинки. Организаторите от..

публикувано на 26.04.24 в 12:57