Иван Манчев: Асансьорът за нагоре и надолу е един и същ

| обновено на 10.01.18 в 18:49

Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев.

Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е стремяло и продължава да се стреми да стане най-добрият в работата. По думите на самия Иван Манчев, „Мечти и кошмари“ описва историята на моя живот като кулинар - от първите ми спомени, свързани с храна, през кариерата ми на готвач, до стъпването в ресторантьорския бизнес и изграждането ми като телевизионен образ“.

И още от шеф Иван Манчев: 
"В книгата ще намерите полезни съвети, базирани на моя опит и постоянните ми срещи с хора от бизнеса. Тази книга е и за всички онези, които имат волята да променят средата, в която живеят.

Гост-звезда е Анди Цауг, топ готвач със звезда "Мишлен", в чийто ресторант някога Иван Манчев бели десетки чували с картофи и непознати за него до този момент зеленчуци.

След всичко това кой готви в семейството ви?

 - В моето семейство готви съпругата ми. Много хора и мечтаят да имат готвач в къщи, моята съпруга не попадна на такъв човек.

Имате ли навика да давате съвети?

- Постоянно. Съпругата ми готви прекрасно. Справя се добре...

Бихте я взели на работа?

- Не бих казал.

Казвате, че асансьорът за нагоре и надолу (в книгата) е един и същ. Вие колко пъти сте слизали надолу и сте се изкачвали нагоре?

- Постоянно се качвам и слизам. Животът е колело. Но когато имаш ясна цел и посока за това, което правиш, във времето все по-малко слизаш надолу. Много е важно да знаеш какво ти искаш да направиш с живота си, какво можеш, как си се научил в това, което правиш и след това вървейки нагоре, все по-малко слизаш надолу.

Вие колко време мечтахте за собствен ресторант?

- Минимум 15. За да можеш да успееш в един бизнес, ти трябва да си много стриктен, много педантичен и много да вярваш в това, което правиш. Но, вярата идва от това, което си ти като професионалист.

Имате ли любимо българско ястие?

-  Със сигурност имам много, но една от любимите ми са сармите.


Цялото интервю, както и любимата рецепта на Иван Манчев за приготвяне на сарми, може да чуете в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи. Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и..

публикувано на 06.12.18 в 06:30
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 10:22

Морският фар на Красимир Чернев

Новата поетична книга на административния секретар на варненския Окръжен съд Красимир Чернев – “Портрет на морски фар по залез“ ще бъде представена на 5 декември в Арт салона на Радио Варна. Това е осмата книга за родения във Варна поет. Има десетки публикации в регионални и национални периодични издания, алманаси, антологии на съвременната..

публикувано на 02.12.18 в 17:25

„Филмови дни ЛУКС“ показват многообразието на европейското кино

Непосредствено преди края на 2018 година, от 30 ноември до 12 декември, ще се проведат традиционните „Филмови дни ЛУКС“. В програмата са включени и трите филма - финалисти за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент. Жителите и гостите на Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора ще могат да се насладят на..

публикувано на 30.11.18 в 14:36