Иван Манчев: Асансьорът за нагоре и надолу е един и същ

| обновено на 10.01.18 в 18:49

Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев.

Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е стремяло и продължава да се стреми да стане най-добрият в работата. По думите на самия Иван Манчев, „Мечти и кошмари“ описва историята на моя живот като кулинар - от първите ми спомени, свързани с храна, през кариерата ми на готвач, до стъпването в ресторантьорския бизнес и изграждането ми като телевизионен образ“.

И още от шеф Иван Манчев: 
"В книгата ще намерите полезни съвети, базирани на моя опит и постоянните ми срещи с хора от бизнеса. Тази книга е и за всички онези, които имат волята да променят средата, в която живеят.

Гост-звезда е Анди Цауг, топ готвач със звезда "Мишлен", в чийто ресторант някога Иван Манчев бели десетки чували с картофи и непознати за него до този момент зеленчуци.

След всичко това кой готви в семейството ви?

 - В моето семейство готви съпругата ми. Много хора и мечтаят да имат готвач в къщи, моята съпруга не попадна на такъв човек.

Имате ли навика да давате съвети?

- Постоянно. Съпругата ми готви прекрасно. Справя се добре...

Бихте я взели на работа?

- Не бих казал.

Казвате, че асансьорът за нагоре и надолу (в книгата) е един и същ. Вие колко пъти сте слизали надолу и сте се изкачвали нагоре?

- Постоянно се качвам и слизам. Животът е колело. Но когато имаш ясна цел и посока за това, което правиш, във времето все по-малко слизаш надолу. Много е важно да знаеш какво ти искаш да направиш с живота си, какво можеш, как си се научил в това, което правиш и след това вървейки нагоре, все по-малко слизаш надолу.

Вие колко време мечтахте за собствен ресторант?

- Минимум 15. За да можеш да успееш в един бизнес, ти трябва да си много стриктен, много педантичен и много да вярваш в това, което правиш. Но, вярата идва от това, което си ти като професионалист.

Имате ли любимо българско ястие?

-  Със сигурност имам много, но една от любимите ми са сармите.


Цялото интервю, както и любимата рецепта на Иван Манчев за приготвяне на сарми, може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Косьо Любенов: Българските билки са най качествените

За благотворния ефект на родните билки върху здравето, особено срещу актуалния в момента грип разговаряме с Косьо Любенов. Старозагорецът се е посветил на производството на билкови тинктури и козметика и търсейки чисто място за отглеждане и бране, той живее и работи в село Дълбоки, в полите на планината. ”Българските билки са най качествените”, казва..

обновено на 16.01.18 в 11:38

Успешно земеделие с цел, труд и упоритост

"Когато човек има желание за работа, тогава се ражда и идеята как точно да се случат нещата". В това вярва Димитър Димитров, който от 16 години се занимава със земеделие в района на Вълчи дол. Преоткрива това поприще в зряла възраст, когато решава да се върне към корените си буквално и преносно близо до земята. Така тя се превръща в негов поминък, за..

обновено на 15.01.18 в 18:55

Eдинственият дарак в Източна България

Единственият дарак, който работи само вълна,   в цяла Източна България, е във Вълчи дол. Това разказва семейството, което се е посветило на това майсторство. Венета Даракчиева е от Вълчи дол. Тя е трето поколение в нейния род, което се занимава с обработката на вълна. Дядото го правел преди 1944 година, но го национализирали. След това..

обновено на 14.01.18 в 09:21

Елка Няголова представя книгата за Яворов "Аз не живея, аз горя!" в София

Вечер, посветена на 140 години от рождението на Пейо Яворов, организира Славянска академия от 18.00  ч. в Българския културен център в София. Поетесата и председател на академията Елка Няголова ще представи новата книга "Аз не живея, аз горя!" - издание на Славянска академия. В нея са включени текстове на Катя Зографова, проф. Димитър Михайлов,..

публикувано на 12.01.18 в 16:41

Евелина Славкова: Почти всяко събитие у нас ще се тълкува през призмата на европредседателството

Усещането , че Европредседателството на което домакин е България, ще решава битови или междусъседски отношения не е създадено конкретно от страна на някого, а е по скоро резултат от липса на информация и ясна комуникационна стратегия по отношение на разясняването какво всъщност представлява Европейския съюз и вече по късно и конкретно,..

публикувано на 12.01.18 в 14:36

И управляващите избраха да рекламират България с природата й

Нов протест ще се проведе във Варна срещу решението на Министерски съвет от 28-ми декември, което отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. Мотото на протеста е „Варна в подкрепа на Пирин и законността!”, а негов организатор е местното сдружение „Варна диша” ...

обновено на 11.01.18 в 11:59

Проф.Каприев: Нямаме сериозна политика за културния принос на България

Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" е официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз. С гледна точка към тази роля на страната ни в управлението и определянето на приоритетите на Съюза чуйте философа проф.Георги Каприев, ръководител на  катедра "История на философията" към Философския факултет на СУ „Св. Климент..

публикувано на 11.01.18 в 15:10