Първата си самостоятелна книга, озаглавена "Мечти и кошмари" представя днес в Арт салона на Радио Варна топ готвачът Иван Манчев.
Далеч от представите за класически „пътеводител“ в кулинарията или сборник с изпитани рецепти, книгата на Иван Манчев има по-скоро биографичен елемент и разказва историята на едно пораснало момче, което се е стремяло и продължава да се стреми да стане най-добрият в работата. По думите на самия Иван Манчев, „Мечти и кошмари“ описва историята на моя живот като кулинар - от първите ми спомени, свързани с храна, през кариерата ми на готвач, до стъпването в ресторантьорския бизнес и изграждането ми като телевизионен образ“.
И още от шеф Иван Манчев:
"В книгата ще намерите полезни съвети, базирани на моя опит и постоянните ми срещи с хора от бизнеса. Тази книга е и за всички онези, които имат волята да променят средата, в която живеят.
Гост-звезда е Анди Цауг, топ готвач със звезда "Мишлен", в чийто ресторант някога Иван Манчев бели десетки чували с картофи и непознати за него до този момент зеленчуци.
След всичко това кой готви в семейството ви?
- В моето семейство готви съпругата ми. Много хора и мечтаят да имат готвач в къщи, моята съпруга не попадна на такъв човек.
Имате ли навика да давате съвети?
- Постоянно. Съпругата ми готви прекрасно. Справя се добре...
Бихте я взели на работа?
- Не бих казал.
Казвате, че асансьорът за нагоре и надолу (в книгата) е един и същ. Вие колко пъти сте слизали надолу и сте се изкачвали нагоре?
- Постоянно се качвам и слизам. Животът е колело. Но когато имаш ясна цел и посока за това, което правиш, във времето все по-малко слизаш надолу. Много е важно да знаеш какво ти искаш да направиш с живота си, какво можеш, как си се научил в това, което правиш и след това вървейки нагоре, все по-малко слизаш надолу.
Вие колко време мечтахте за собствен ресторант?
- Минимум 15. За да можеш да успееш в един бизнес, ти трябва да си много стриктен, много педантичен и много да вярваш в това, което правиш. Но, вярата идва от това, което си ти като професионалист.
Имате ли любимо българско ястие?
- Със сигурност имам много, но една от любимите ми са сармите.
Цялото интервю, както и любимата рецепта на Иван Манчев за приготвяне на сарми, може да чуете в звуковия файл:
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..
Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско, държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират обществено обсъждане, от..
Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..
Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..
Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..
Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..