Ранобудни сирени по изгрев слънце

| обновено на 13.02.18 в 08:14

Един от най-красивите дамски спортове е синхронното плуване. Варна може да се похвали с няколко силни клуба, един от които е Торпедо. Тази сряда сирените и тяхната треньорка Галина Андонова ще се борят за медалите на Държавното първенство в София. Рано сутринта на басейн „Приморски” обстановката е следната: смразяващо време, ниски температури, гореща пара, която се надига от басейна, в който плуват грациите от клуб "Торпедо".
От колко време тренирате синхронно плуване?

От около осем години.

Знам, че ставате много рано, за да идвате на тренировки сутрин, как съчетавате спорта и училището?

Лесно, като си свикнал.

Свиква се, така ли?

Да.

Снимка А как се свиква с температурата. Днес е сравнително топло, може би около 4 градуса, но как се справяте с типичните зимни дни?

Басейнът е топъл и като се движим не ни е студено.

Как се поддържате, за да сте в тази форма? Лишавате ли се от някои храни?

Да, от доста храни. В момента се лишаваме от чипс, тестени и сладки храни,  а и прекарваме повече време в басейна. Това е причината да изглеждаме добре.В сряда имате държавно първенство, готови ли сте за медалите?

Трябва да има медали, 100%.

Какво ще препоръчате на онези, които не познават този спорт?

Трябва да пробват, да видят неговата красота. Хубаво е тук, животът ни е минал тук.

СнимкаТрудно ли се работи с момичета, които влизат вече в една по-трудна възраст? Задавам въпрос към треньора на клуб "Торпедо" Галина Андонова...

Не е много лесно, но се справяме добре. Момичетата са много изпълнителни, слушат и затова нямам никакви проблеми.

Как успявате да ги наберете? Други треньори ходят из училищата, за да подбират деца за своя спорт, при вас обаче не е така.

Да, при нас е по-различно. Обикновено децата сами идват на басейна. Ако на сила ги подбираме, няма да се получи тази химия със синхронното плуване.Можете ли да прецените едно момиче още щом го видите дали има данни за този спорт?

Мога, да. По външни качества, физически мога да преценя дали става или не. Ние нямаме много голям избор и затова взимаме всички деца, а с времето всяко се отсява кое къде би вършило работа.

С колко деца работите в момента?

С около 25 – 26 деца.

Всички тези деца отиват ли на Държавното първенство в София?

Заминаваме с 19-сет деца, които са активни и по цял ден тренират.

Вие кога за последен път влязохте в басейна?

Когато имам време винаги влизам, но напоследък такова липсва. Много обичам да плувам, затова съм тук от сутрин до вечер.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Личният пример на Мая и Георги

На всеки национален празник семейство Георгиеви от Варна   облича национални носии. Убедени са, че именно семейството трябва да даде пример за възпитанието и го правят по свой начин. Още от детските си години хореографията впечатлява бащата Георги Георгиев, който професионално се е занимавал и с гребане. Майката Мая играе..

обновено на 24.05.18 в 10:09

Иван Иванов: Варненските ученици-астрономи имат повече медали от олимпийците ни

Варненската обсерваторията „Николай Коперник“ чества днес своя 50-годишен юбилей. От 14 ч. е тържеството в зала “Пленарна“ на община Варна, за което пристигнаха астрономи от обсерваториите в цялата страна. От 15 ч. е – поздравителния концерт на ученици от НУИ “Добри Христов“, състави от ОДК – Варна, ученици от Първа и Четвърта ЕГ. На 23 май..

публикувано на 22.05.18 в 12:39

Чудеса прави водата на аязмото в село Близнаци

Аязмото във варненското село Близнаци е с магична сила. Водата, която е малко по-надолу от параклиса „ Възнесение Господне“ не пресъхва никога, разказват местните хора. За чудотворния извор, който е винаги пълен, дори и в най-големите жеги, бабите твърдят, че лекува перфектно болести по очите. С нея местните измивали очичките на бебетата още..

публикувано на 22.05.18 в 09:42

Директорът на европотребители: "Плащайте с банкова карта по интернет!"

Варна е на второ място в страната по електронна пазаруване. Все повече българи избират къде да почиват и плащат през интернет.  80 процента от сигналите в Европейския потребителски център са на българи, които са пазарували зад граница. 2000 са жалбите през миналата година и една - трета от тях са свързани с онлайн търговията.  Европейският..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Нощ на музеите = 24-часов тур между експозициите

Богатата история на Варна показват на своите деца стотици семейства. Използват и днешното издание на „Нощта на музеите и галериите”. Прогнозата за дъжд не ги притеснява и те обикалят включените обекти в инициативата, внимателно следейки да не пропуснат нещо. Това прави 10-годишната Паула Кръстева, която много разчита на своята баба Галина Панайотова..

публикувано на 19.05.18 в 14:50
Цвятко Цвятков, преподавател и инструктор

Шофьорът никога не трябва да прави умишлени нарушения на пътя

  В това вярва и на това учи своите ученици варненският преподавател и инструктор Цвятко Цвятков, който днес е на 68 години. Той е родом от Горен Чифлик, но живее във Варна от 1964 година. Книжката си взима 4 години по-късно от първия път и до днес е преподавател и инструктор в една от големите школи за шофьорски курсове в морската столица...

публикувано на 17.05.18 в 07:00

Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва..

публикувано на 16.05.18 в 11:39