Ранобудни сирени по изгрев слънце

| обновено на 13.02.18 в 08:14

Един от най-красивите дамски спортове е синхронното плуване. Варна може да се похвали с няколко силни клуба, един от които е Торпедо. Тази сряда сирените и тяхната треньорка Галина Андонова ще се борят за медалите на Държавното първенство в София. Рано сутринта на басейн „Приморски” обстановката е следната: смразяващо време, ниски температури, гореща пара, която се надига от басейна, в който плуват грациите от клуб "Торпедо".
От колко време тренирате синхронно плуване?

От около осем години.

Знам, че ставате много рано, за да идвате на тренировки сутрин, как съчетавате спорта и училището?

Лесно, като си свикнал.

Свиква се, така ли?

Да.

Снимка А как се свиква с температурата. Днес е сравнително топло, може би около 4 градуса, но как се справяте с типичните зимни дни?

Басейнът е топъл и като се движим не ни е студено.

Как се поддържате, за да сте в тази форма? Лишавате ли се от някои храни?

Да, от доста храни. В момента се лишаваме от чипс, тестени и сладки храни,  а и прекарваме повече време в басейна. Това е причината да изглеждаме добре.В сряда имате държавно първенство, готови ли сте за медалите?

Трябва да има медали, 100%.

Какво ще препоръчате на онези, които не познават този спорт?

Трябва да пробват, да видят неговата красота. Хубаво е тук, животът ни е минал тук.

СнимкаТрудно ли се работи с момичета, които влизат вече в една по-трудна възраст? Задавам въпрос към треньора на клуб "Торпедо" Галина Андонова...

Не е много лесно, но се справяме добре. Момичетата са много изпълнителни, слушат и затова нямам никакви проблеми.

Как успявате да ги наберете? Други треньори ходят из училищата, за да подбират деца за своя спорт, при вас обаче не е така.

Да, при нас е по-различно. Обикновено децата сами идват на басейна. Ако на сила ги подбираме, няма да се получи тази химия със синхронното плуване.Можете ли да прецените едно момиче още щом го видите дали има данни за този спорт?

Мога, да. По външни качества, физически мога да преценя дали става или не. Ние нямаме много голям избор и затова взимаме всички деца, а с времето всяко се отсява кое къде би вършило работа.

С колко деца работите в момента?

С около 25 – 26 деца.

Всички тези деца отиват ли на Държавното първенство в София?

Заминаваме с 19-сет деца, които са активни и по цял ден тренират.

Вие кога за последен път влязохте в басейна?

Когато имам време винаги влизам, но напоследък такова липсва. Много обичам да плувам, затова съм тук от сутрин до вечер.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10

Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните..

публикувано на 11.10.18 в 16:49
Мария Чакърова и майка й

Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя..

обновено на 11.10.18 в 13:46

Рок, чалга и бира за Дейвид Бекъм от Падина

Дейвид Бътла е англичанин. Странна птица, която повече от 10 години живее в село Падина. Приятелката му от Англия е пребивавала само месец с него в селцето. Не могла да свикне и се завърнала в родината си. Майка му и сестра му още се примиряват с  решението на Дейвид да остане в екзотиката на село в Източна Европа. Надяват се тайно, че един ден ще се..

публикувано на 11.10.18 в 09:39