Ранобудни сирени по изгрев слънце

| обновено на 13.02.18 в 08:14

Един от най-красивите дамски спортове е синхронното плуване. Варна може да се похвали с няколко силни клуба, един от които е Торпедо. Тази сряда сирените и тяхната треньорка Галина Андонова ще се борят за медалите на Държавното първенство в София. Рано сутринта на басейн „Приморски” обстановката е следната: смразяващо време, ниски температури, гореща пара, която се надига от басейна, в който плуват грациите от клуб "Торпедо".
От колко време тренирате синхронно плуване?

От около осем години.

Знам, че ставате много рано, за да идвате на тренировки сутрин, как съчетавате спорта и училището?

Лесно, като си свикнал.

Свиква се, така ли?

Да.

Снимка А как се свиква с температурата. Днес е сравнително топло, може би около 4 градуса, но как се справяте с типичните зимни дни?

Басейнът е топъл и като се движим не ни е студено.

Как се поддържате, за да сте в тази форма? Лишавате ли се от някои храни?

Да, от доста храни. В момента се лишаваме от чипс, тестени и сладки храни,  а и прекарваме повече време в басейна. Това е причината да изглеждаме добре.В сряда имате държавно първенство, готови ли сте за медалите?

Трябва да има медали, 100%.

Какво ще препоръчате на онези, които не познават този спорт?

Трябва да пробват, да видят неговата красота. Хубаво е тук, животът ни е минал тук.

СнимкаТрудно ли се работи с момичета, които влизат вече в една по-трудна възраст? Задавам въпрос към треньора на клуб "Торпедо" Галина Андонова...

Не е много лесно, но се справяме добре. Момичетата са много изпълнителни, слушат и затова нямам никакви проблеми.

Как успявате да ги наберете? Други треньори ходят из училищата, за да подбират деца за своя спорт, при вас обаче не е така.

Да, при нас е по-различно. Обикновено децата сами идват на басейна. Ако на сила ги подбираме, няма да се получи тази химия със синхронното плуване.Можете ли да прецените едно момиче още щом го видите дали има данни за този спорт?

Мога, да. По външни качества, физически мога да преценя дали става или не. Ние нямаме много голям избор и затова взимаме всички деца, а с времето всяко се отсява кое къде би вършило работа.

С колко деца работите в момента?

С около 25 – 26 деца.

Всички тези деца отиват ли на Държавното първенство в София?

Заминаваме с 19-сет деца, които са активни и по цял ден тренират.

Вие кога за последен път влязохте в басейна?

Когато имам време винаги влизам, но напоследък такова липсва. Много обичам да плувам, затова съм тук от сутрин до вечер.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47