Ранобудни сирени по изгрев слънце

| обновено на 13.02.18 в 08:14

Един от най-красивите дамски спортове е синхронното плуване. Варна може да се похвали с няколко силни клуба, един от които е Торпедо. Тази сряда сирените и тяхната треньорка Галина Андонова ще се борят за медалите на Държавното първенство в София. Рано сутринта на басейн „Приморски” обстановката е следната: смразяващо време, ниски температури, гореща пара, която се надига от басейна, в който плуват грациите от клуб "Торпедо".
От колко време тренирате синхронно плуване?

От около осем години.

Знам, че ставате много рано, за да идвате на тренировки сутрин, как съчетавате спорта и училището?

Лесно, като си свикнал.

Свиква се, така ли?

Да.

Снимка А как се свиква с температурата. Днес е сравнително топло, може би около 4 градуса, но как се справяте с типичните зимни дни?

Басейнът е топъл и като се движим не ни е студено.

Как се поддържате, за да сте в тази форма? Лишавате ли се от някои храни?

Да, от доста храни. В момента се лишаваме от чипс, тестени и сладки храни,  а и прекарваме повече време в басейна. Това е причината да изглеждаме добре.В сряда имате държавно първенство, готови ли сте за медалите?

Трябва да има медали, 100%.

Какво ще препоръчате на онези, които не познават този спорт?

Трябва да пробват, да видят неговата красота. Хубаво е тук, животът ни е минал тук.

СнимкаТрудно ли се работи с момичета, които влизат вече в една по-трудна възраст? Задавам въпрос към треньора на клуб "Торпедо" Галина Андонова...

Не е много лесно, но се справяме добре. Момичетата са много изпълнителни, слушат и затова нямам никакви проблеми.

Как успявате да ги наберете? Други треньори ходят из училищата, за да подбират деца за своя спорт, при вас обаче не е така.

Да, при нас е по-различно. Обикновено децата сами идват на басейна. Ако на сила ги подбираме, няма да се получи тази химия със синхронното плуване.Можете ли да прецените едно момиче още щом го видите дали има данни за този спорт?

Мога, да. По външни качества, физически мога да преценя дали става или не. Ние нямаме много голям избор и затова взимаме всички деца, а с времето всяко се отсява кое къде би вършило работа.

С колко деца работите в момента?

С около 25 – 26 деца.

Всички тези деца отиват ли на Държавното първенство в София?

Заминаваме с 19-сет деца, които са активни и по цял ден тренират.

Вие кога за последен път влязохте в басейна?

Когато имам време винаги влизам, но напоследък такова липсва. Много обичам да плувам, затова съм тук от сутрин до вечер.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антон Вълев: Хаос по български в година на избори

На фона на факта, че преди няколко дни във Варна беше обявена грипна ваканция, а такава има от няколко седмици в останалите области и общини на България, ще говорим за това какво се случва с аптеките.   Дали ще има бойкот от страна на фармацевтите на двете електронни системи за снабдяване с лекарства, поне за такъв обявиха русенските фармацевти...

публикувано на 23.01.19 в 11:12

Мерки срещу грипа

Специалистът по уши-нос-гърло в Аджибадем Сити Клиник Варна д-р Денница Томова беше наградена като Млад лекар на годината в годишната церемония на лечебното заведение. Въпреки че е сред младите специалисти, лекарката е с редица специализации и богат опит в диагностиката и лечението на респираторни заболявания, болести на слуховия..

публикувано на 23.01.19 в 07:10
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: "Брекзит ще направи Европа по-прагматична и по-силна"

Във вторник парламентът във Великобритания даде наказателен вот за споразумението с Брюксел, уреждащо раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС). На следващия ден правителството на Мей бе изправено пред вот на недоверие, като оцеля с разлика от само 19 гласа. Все повече анализатори говорят за хаос и безпътица, които са обзели..

обновено на 21.01.19 в 15:23

Ирландски музикант посвети композиция на Христо Стоичков

Ирландецът Мартин Койл, който свири на бузуки със своя оркестър, се вдъхновява от българските ритми и често ги използва в своите композиции. Мартин обича да играе футбол, а един от идолите му е Христо Стоичков. Именно поради тази причина решава да кръсти една от композициите си „Танцът на Христо”. В момента Мартин подготвя концерти,..

публикувано на 21.01.19 в 14:59

Зададените и незададени въпроси на Радичков

Паметниците показват душата на Радичков, който не беше "лакомник" за слава, смята неговият приятел от детството -  художникът проф. Галилей Симеонов. Тяхното приятелство започва още от ученическите години в Берковската гимназия. Преминава през различни изпитания на времето и остава чисто и днес, въпреки физическата раздяла с Мъдреца на Калиманица...

публикувано на 21.01.19 в 02:10

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

обновено на 19.01.19 в 08:11

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема. Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование,..

публикувано на 17.01.19 в 09:55