Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних: "Нова система за видеонаблюдение се изгражда във Варна"

Снимка: Христо Гинев

"Темата с нова сграда на Математическа гимназия стои на дневен ред от много време"- коментира в предаването на Радио Варна "Позиция" вчерашната сесия на Общински съвет. Припомням, на нея Общински съвет във Варна подкрепи Община Варна за започване на процедура по придобиване на държавен имот, върху който да бъде построена нова сграда на математическа гимназия "Д-р П. Берон". Предложението на кмета на Варна Иван Портних получи подкрепата на всичките 43 общински съветници, участвали в гласуването на днешното извънредно заседание на местния парламент.
Желанието е Общината да получи безвъзмездно близо 14,2 дка от държавата, които да обедини със свой съседен парцел с площ 7,7 дка.



"Емблематично за града училище което възпитава изключително талантливи варненци. Основният проблем, че използват една сграда с Основно училище”Захари Стоянов” което е проблем и за двете училища. Вървим в посока да го решим. До сега сме се опитвали да инвестираме в Математическата гимназия, изградихме закрит физкултурен салон, но това не са мерки с трайно решение. Радвам се, че с министъра на образованието постигнахме съгласие и след решението на ОС Варна ще се получи един общ парцел от около 22 дка, където ще може да бъде издигната сградата на едно модерно училище от 21 век, такава ни е амбицията. Надявам се, че ще бъде пример не само за Варна, но и за образователната система в цялата страна. Целта ни е в дългосрочен план, заедно с другите учебни заведения в района които не са малко, да се създаде един цялостен образователен кампус със съответната прилежаща инфраструктура. Актови зали, компютърни зали, спортни бази, закрит басейн които да се ползват от всички учебни заведения.






Водещ: Дълго ли продължава тази процедура по отпускане на терена от министерството? Колко време ще отнеме до реалното проектиране и реализация на новата сграда?

Иван Портних: Надявам се след решението на общински съвет, като влезе в сила до две седмици по закон, въпросът веднага да бъде разгледан на Министерски съвет и да бъде взето решение по прехвърляне, след което незабавно ще пристъпим към проектиране, защото пак казвам, искаме тази сграда да е от ново поколение с различна функционалност в сравнение с училищата които са строени до момента. Вярвам, че с ръководството на гимназията, ще направим наистина стойностен проект който за изградим с помощта на общински съвет, администрация и правителство.

Водещ: Като говорим за нови сгради, какво се случва с изграждането на нова библиотека?

Иван Портних: Там има проект, спечелен на международен конкурс от холандско архитектурно студио. Той е много мащабен и изисква сериозна инвестиция. Надявам се следващата бюджетна година да стартираме строителството. Имаме много амбициозна инвестиционна програма за инфраструктурата на града, съфинансирането което трябва да извърши и общината е доста сериозно като цифра. Но ако успеем да мобилизираме ресурс с оглед разходната част в тазгодишния бюджет, строителството на нова библиотека  може да стартира и тази година.

Снимка

Водещ: На каква сума възлиза целия този проект? Има ли яснота и по какви линии ще бъде финансирането?

Иван Портних: Безспорно ще разчитаме и на подкрепа от държавата, защото библиотека в страната не се е строила повече от 30 години никъде. А нашият проект, пак казвам, е изключително съвременен като визия за библиотека.

Водещ: Да поговорим за тези проекти които все още не са стартирали, а се говори за тях от години. Синята зона на какъв етап е? Кога варненци ще могат да ползват тази услуга?

Иван Портних: Ние сме в изключително напреднал етап на стартирането на Синята зона.

Водещ: Това го казахте и есента...

Иван Портних: Да, както и тогава обясних, имаме процедури които не може да не спазим. На първи етап трябваше да бъде избран софтуер който ще управлява Синята зона. На втория етап проведохме процедури за смс разплащанията и чисто организационни дейности. Това е минало, минали сме всички законови процедури, подписани са съответните  договори и на следващата сесия на общински съвет, ще приемем новата структура на общинското предприятие което ще управлява синята зона. В рамките на два месеца, ще започнем да я въвеждаме, така, че тази услуга да е налице в активния летен сезон. Трябва да бъде въведен някакъв ред.”

Водещ: Сам загатнахте за летния сезон. Ще успеят ли част от ремотните дейности по някои от ключовите булеварди да приключат до началото на активния сезон? Ясно е, че бул „Левски” няма да е готов до края на годината.

Иван Портних: А, защо да е ясно?

Водещ: Защото е твърде мащабен проект.

Иван Портних: В действителност този ударен темп на обновяване на инфраструктурата, не само го запазихме, а и с оптимизация на общински бюджет, работа по европроекти и с помощта на правителството, мобилизирахме солиден ресурс който дори ускори темпото. Факт е, че се извършват много мащабни проекти наведнъж. Приключихме булеварда във кв. Виница. Той е на биндер в момента, когато се стабилизира времето, ще бъде положен и горния слой. Аналогично е положението и по ул. „Студентска”. Булевард „Приморски” като срок се надявам да бъде готов април месец. Той няма как да бъде разширен, поради контактната зона с Морска градина. Входът на пристанището ще бъде преработен, но като втора фаза. В момента проекта обхваща отсечката от „Цар Освободител” до Летния театър и от Летния театър до подлеза на ФК. Така че през тази година ще бъде реализирано това. Подземната инфраструктура се подменя на ръка, не с механизация, няма друга възможност в момента. 

Всеки ден инспектираме всички строителни обекти и в събота и в неделя се работи по всички участъци. Има мобилизация и в строителните компании които изпълняват тези проекти. Знаете и в Аспарухово много активно се работи- по разширението на ул. „Мара Тасева”, кръговото с бул. „Народни будители”, бул „Първи май”. До края на годината основните пътни артерии в Аспарухово да бъдат завършени до края на годината. След трети март се надявам да подпишем договора за рибарското пристанище и да стартираме процедура за изпълнител. Връщайки се към сроковете, бул. „Левски” е изключително мащабно съоръжение, бих го съпоставил с Аспарухов мост.

Водещ: Те и парите не са малко за този проект.

Безусловно, но виждате, че е сложен и терена върху който ще мине трасето на булеварда. Говорим за удълбочаване на съществуващото дере с около 7 метра. На много места трябва да бъде направена корекция на дерето, т.е. да бъде изместено в съответствие с техническите проекти за булеварда. В момента има около 2 км подменени водопроводи и кабелна мрежа. 910 пилота са набити в момент, защото това е времеемко. Пилотните конструкции са важни, за да бъде стабилен този булевард в годините. Този пробив е свързан с всички основни артерии във Варна и съм убеден, че когато бъде завършен, ще е огромно облекчение за трафика в морската столица.

Другият проект който безусловно е важен за града е детелината на Игнатиево. Там се наложи препроектиране, защото стария проект на община Аксаково не съответстваше на съвременните изисквания. Вървят процедури по отчуждаване и с приключването им, много бързо ще бъде изграден нов пътен възел. Той ще даде реално възможност, трафика в посока Север от града въобще да не влиза във Варна.

Водещ:  Какво се случва около Юнашкият салон, днес ми направи впечатление, че се бутат скелетата на павилионите зад спирката?

Иван Портних: За съжаление това е едно от заварените положения, юридически интереса на общината не беше защитен по правилен начин. Тази зона ще се превърне в прилежаща към Юнашкия салон- тротоари, пейки, място за почивка и ще стане част от парка който огражда театъра.

Водещ: Имате ли комуникация с АПИ. Общината не извършва ремонтните дейности по Аспарухов мост, но все пак те би трябвало да ви уведомят когато го започнат. Има ли яснота кога тази година ще се работи по това съоръжение?

Иван Портних: Очакваме следващата седмица, посещение на министъра на регионалното развитие и благоустройството с когото да обсъдим и стиковаме графиците на ремонтните дейности касаещи и Аспарухов мост и пътя за КК "Златни пясъци". Там трябва да бъде изграден магистрален водопровод под едната лента. Надявам се, убеден съм по скоро, че ще изработим такъв график, който да позволи през активния сезон да не се извършват ремонтни дейности. Ремонтът на моста по скоро ще обхваща пътна част, а не конструктивна, така че, ще върви по стегнато като темпо.

Водещ: Покрай летния сезон който споменахме поне десетина пъти днес, преди няколко седмици се заговори отново за видеонаблюдение и неговото възстановяване. Такова е необходимо и за спокойствието на гражданите и заради гостите които идват през летните месеци и концентрират интереса на джебчии и просяци. Какво се случва в тази насока и до каква степен са решени проблемите с МВР?

Иван Портних: По отношение на видеонаблюдението то е безусловно много важно и помага и на МВР и на общинска полиция и на други институции. Навремето е правен такъв проект от една австрийска компания, но отношенията не са били изчистени, сагата е дълга. В момента ние активно изграждаме съвременно видеонаблюдение свързано с реализацията на инфраструктурните проекти- във всеки един от тези проекти е заложено видеонаблюдение и така ще обхванем цялата територия на града. Работим по изграждане на оптичен ринг, който ще позволи свързаности във всички зони на града. Достъп до него ще имат и полицията и общината и всички които имат полза. Надявам се, до есента ще имаме техническа готовност и през 2019-та този проект ще стартира и ще се развива.


Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12