Арх.Начев: Липсата на адекватен градски транспорт във Варна води до многото автомобили

За един ден порф.Ян Геел успя да локализира проблемите във Варна”, коментира за Радио Варна след публичната лекция на проф.Геел арх.Жулиян Начев, специалист в проектирането на пасивни и енергийно ефективни сгради и кандидат за главен архитект на община Варна на последния конкурс. „Никой не си дава сметка и не се работи да има ясна концепция какво ще се случва във Варна в следващите 5, 10, 15 години и оттам нататък да се изгради инфраструктура, така че тя да обслужва тази посока на развитие. Липсата на адекватен градски транспорт води до многото автомобили, до липсата на паркоместа. Пари се дадоха за него, но той така и не се осъществи.Отчете се, парите ги вземаха и градски транспорт няма. Няма електронни билети, няма работеща електронна система с информация, което се случва в други градове. В София например имат страхотен напредък в тази посока. Няма нови зелени площи. В момента се мисли за унищожаване на зелени площи, за да се направят паркинги или сгради. Искрено се надявам посещението на проф.Геел да е било сигнал за развитието на града”.

Световноизвестния датски архитект и урбанист проф. арх. Ян Геел  определя работата си като медицински преглед и лечение на градска среда в полза на пешеходците и озеленяването. Канен е да „лекува” задъхващи се от население, трафик и строителство мегаполиси като Лондон, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва. Работи отдадено и за града, в който живее Копенхаген.

Тридневното посещение на проф. Геел във Варна завършва днес. Той проведе семинар „Пешеходната среда в централните градски части“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” (ВСУ) и открита публична лекция. За целта той направи и опознавателна обиколка в част от центъра на Варна - от х-л Черно море, около Фестивалния комплекс, Музикалното училище, градинката „Севастопол”. Проф.Геел коментира, че по тези улици има много дървета. Това е много важен имидж за Варна и е още по-важно да бъде запазен и развит.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Автомагистрала

Магистрала "Хемус" ще е готова от край до край през 2024-а

До 2020-а година варненци ще пътуват до Търговище изцяло по магистрала. Дотогава ще е готова и отсечката между Плевен и Ловеч. Това заяви във Варна премиерът Бойко Борисов. През следващите 2 години ще върви и строителството на магистрала "Хемус" от Плевен до Велико Търново, но този участък ще е готов до 2022-а.  Междувременно започва проектирането на..

публикувано на 25.04.19 в 16:56

Римски терми, Аладжа манастир и парк-музеят „Владислав Варненчик“ вече са в 100-те национални туристически обекта

Три забележителности във Варна – Римски терми, Аладжа манастир и парк-музей „Владислав Варненчик“ стават част от движението „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Специалните печати, с които се удостоверява посещението и запознаването със съответната забележителност, бяха връчени днес от кмета на Варна Иван Портних на Ася..

публикувано на 25.04.19 в 16:39

Борисов: Новият булевард ще облекчи трафика на Варна

Премиерът Бойко Борисов извърши оглед на новия транзитен булевард "Васил Левски", който от днес  е пуснат с временна организация на движение до издаването на акт 16 и може да се ползва от варненци и гостите на града. Той коментира, че ако има обективен поглед на извършеното от строителите, трябва да се отбележи,че новият булевард  ще облекчи..

публикувано на 25.04.19 в 16:30

Ще има засилен контрол по пътищата в област Добрич по празниците

Засилен контрол по пътищата в област Добрич ще бъде осигурен от Пътната полиция и Жандармерията в Добрич. Особено внимание ще бъде отделено за контрол на движението на републиканския път 1-9 от границата с Румъния при Дуранкулак до Варна, тъй като се очаква натоварен трафик заради туристите, идващи за празниците от северната ни съседка...

публикувано на 25.04.19 в 15:54

Час преди огледа на премиера: Бул. "Васил Левски" като зона за игри (СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов се очаква във Варна за оглед на новия варненски булевард " Васил Левски".  Той ще инспектира съоръжението, което ще бъде пуснато още днес в пълния му обем, но при временна организация на движението. В момента текат довършителни дейности по основните трасета, където са положени асфалт и маркировка, а прилежащите..

публикувано на 25.04.19 в 14:35
Каменната зала на Тайната вечеря се намира на горния етаж на гробницата на цар Давид в Йерусалим

Кипърски и израелски учени пресъздадоха триизмерно изображение на залата на Тайната вечеря

Учени от Кипър и Израел пресъздадоха в съвместен проект триизмерно изображение на залата в Ерусалим, в която се е състояла Тайната вечеря на Исус Христос и неговите ученици в четвъртък, преди да бъде разпънат на кръста.  Специалисти от Института на Кипър и Департамента по античността в Израел дигитално са реконструирали триизмерния модел с помощта на 3D..

публикувано на 25.04.19 в 13:16
Снимка: Фейсбук

Варненци обиколиха християнските храмове в града

Близо 40 варненци и гости на града се включиха в безплатния пешеходен тур , посветен на християнските храмове във Варна. Обиколката е организирана от Съюза на екскурзоводите съвместно с община Варна. Християн Облаков водеше тура. Той разказа за историята на храмовете, които жителите на морската столица посетиха заедно с него. Своеобразният..

публикувано на 25.04.19 в 13:13