Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честита Баба Марта!

Снимка: Елена Каркаланова

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец „март“. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

Според една разпространена приказка, една старица козарка извела стадото си в планината през последните мартенски дни, мислейки че Баба Марта ще я дари с хубаво време, понеже и тя е стара като нея. Баба Марта се разсърдила, поискала няколко дни назаем от брат си Февруари, и ги получила. Тези дни се наричат в народната традиция „заемни дни“, „заемници“, „броени дни“. Марта пуснала силни снегове и виелици, които замразили козарката и стадото ѝ в планината. Замразените се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски и елински обичаи. Легенда възникнала през 30-те години на 20-ти век свързва появата на мартеницата с прабългарите.[2]

Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Република Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете. Младите непременно трябва да излязат навън „да ги види Баба Марта и да се зарадва“, а старите жени не трябва да излизат навън, защото „ще разгневят Баба Марта“. В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Топла и слънчева неделя

Днес ще бъде слънчево, със слаб вятър от североизток. Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София - около 7°, а максималните - между 20° и 25°, в София - около 22°. След обяд над източните и планинските райони ще бъде с купеста облачност, но вероятността за валежи е малка...

публикувано на 28.04.24 в 08:55
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Днес Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Мандатът й ще е за срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева. До избора на..

публикувано на 28.04.24 в 08:53
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Русия е свалила 17 украински дрона

Русия свали 17 украински дрона през нощта в няколко западни региона, съобщи министерството на отбраната.  „Системите за противовъздушна отбрана са прехванали и унищожили 17 украински БПЛА“, каза министерството в публикация в Telegram.  Повечето от безпилотните самолети са били свалени в региони, които граничат с Украйна, като девет са свалени..

публикувано на 28.04.24 в 08:46

Откриха националното изложение за цветя "Флора 2024" в Бургас

Рози и орхидеи са хитът на националното изложение за цветя „Флора 2024“ в Бургас. Над 90 фирми участват в него. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще видят бургазлии и гостите на града в откритите площи и залите на Експозиционния център в Морската градина.  Десетки бургазлии и гости на..

публикувано на 28.04.24 в 08:44

Широкото използване на антибиотици при Ковид е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала..

публикувано на 28.04.24 в 08:41

Над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден, към сметището в село Въглен

Стотици варненци се включиха в кампанията на Община Варна за почистването на града Това не е еднодневна акция, а процес, който ще продължи, коментира кметът Благомир Коцев Към сметището в село Въглен са извозени над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден Стотици варненци във всички райони на града и петте..

публикувано на 28.04.24 в 08:37

Цветница е!

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните..

публикувано на 28.04.24 в 08:29