Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравеният занаят чеканене

От десетилетия почти не се изработват обкови за икони, най-често сребърни. Трудно е, защото всичко се прави на ръка, а преди това трябва да си направиш и инструментите.Това споделя майстор на бижута, който вече 30 години ръчно изработва всичко. Интересът на  Юлиян Николов към ювелирното дело идва още от детските години, когато през лятото на 1972 година участва в разкопките на Варненския некропол и сам изважда част от златните предмети на възраст над 6 000 години. След това завършва за зъботехник, после изучава занаята в леярна, а по-късно вече сам изработва накити. Иска да са близо до по-стари модели, но внася и собствен поглед към всяко нещо, което прави. Споделя, че обработката на златните и сребърни предмети като трудност е еднаква, защото всичко е ръчно направено. В последните години работи и обкови за икони.   Интересува се от историята и проучва културното наследство на предците ни. Може дълго да разказва малко известни моменти от историята ни . Срещите са в малкото му магазинче в една от търговските вериги в квартал "Владиславово" близо до местната църква. Извън работата, най-добре се чувства сред природата и на любимия кон. Юлиян Николов :


Всичко е ръчна изработка.  Започва се от парче сребро. Изтегля се на пластина и от нея се изработва съответната форма. Има много обработки...

За да стане един красив пръстен, през колко операции се преминава? Не включвам творческия процес....

Първата е стопяването на материала, отливане, преминаване през валяка, огъване, заваряване, шлайфане, полиране....Ако има камъни, има и монтаж...Повечето клиенти нямат никаква идея за този процес и когато видят на витрината цените, често пъти се стряскат. Но това не е масова бижутерия.  И няма разлика в обработката на злато и сребро, трудът е един и същ.


Снимка

Кой метал е по-лесен за обработка?

По принцип среброто е по-ковко, но има манипулации, които са по-трудни. Например заварката е по-трудна.

Тя при колко градуса се прави?

Между 900 и 1200 градуса се топи, заварката е между 700 и 900 градуса. Прави се с горелка...След това се обработва с борчета, гумички и не личи къде е било съединено...

/.../

Вашите инструменти като на стоматолог ли са?

Подобни. Но има такива, които сам си ги изработвам.

Сега правя сребърен обков на икона. Този занаят е почти забравен в България....Това е така нареченото чеканене, там се работи изцяло с изчукване на материала, но няма готови инструменти и първо трябва да си ги направиш за всеки един детайл. Има много общо с инструментите на зъботехниците, аз съм зъботехник.

Как се прави сребърен обков за икона?

По същия начин, както на бижу, но следващия процес е различен...След като се направи пластината, се рисува върху нея и се изчуква с инструменти.

Няма матрица?

Няма. Всичко се прави на ръка.

СнимкаКолко досега сребърни обкови сте направили?

Тази ми е третата. Не съм правил много, защото има и такива, които се правят с компютър. Много от колегите споделят, че така нашият труд се обезсмисля, но аз не съм съгласен, защото когато го правим, влагаме и душа.

Когато опитно око се вгледа в компютърна изработка, ще открие машинната изработка, а от това се губи красотата...

Връща ли се интересът към старинните накити?

Има и такива клиенти, но не са много, поне аз нямам много такива.

Аз обаче обичам много да пътувам и виждам, че все повече българи предпочитат старите накити – филигран, ажур... Може би Варна няма такава връзка с възрожденските градове.... Въпреки това имам клиенти, които ходят на фолклорни събори и са си купили носии и цървули, искат да си направят и съответния накит...Обикновено са обици, пръстени... Носят модели от списания....

СнимкаВие сте с такава гривна?

Да. Всичките ми бижута са такива. Нося ги по-скоро като реклама...

Колко сребро има по Вас?

200- 300 грама.

Не Ви ли тежи?

Не, свиква се!

С какво още се свиква? Може би ползвате различни видове лупи?

С годините все по-често използвам различни лупи....Задължително се ползва, за да се види детайла.... Сега ми е нужна почти винаги...

Изработвал ли сте много стар модел?

Бижутата, които са на ръцете ми, са модели на много стари. Аз много се интересувам от история. Пръстенът с двуглав орел няма нищо общо с този на Византия или на Руската империя. Този е от стара църква в старозагорска област . Гривната ми е тракийски образец...


Снимка

Снимка


Навремето участвах в разкопките на Варненския некропол. Покойният Иван Иванов, археолог, беше близък на семейството ми и лятото бях при него.


Почти цялото злато от Варненския некропол мина през ръцете ми...





Какво е усещането да се докоснеш до бижу на такава възраст?

Може би 7 000 години! Тогава много не съм го осъзнавал, защото бях дете.... Когато вляза в Археологическия музей, изтръпвам. Може би десетина човека са се докосвали до автентичните накити от некропола. След това обиколиха света, но тогава нямах представа какво държа.

Аз съм ги вадил повечето от тях с ръцете си...Може би оттогава съм закърмен с любовта към българското, елементи от тракийското изкуство присъстват в накитите ми ...

/.../





Щастието за Юлиян Николов?

Аз се чувствам щастлив от дребните неща. Обичам да съм сред природата, да яздя кон....

Имам кучета, коне, там се чувствам най-щастлив....


Какви са тенденциите за бижутата за баловете тази година? - в интервюто на Габриела Гаврилова с Юлиян Николов:







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15