В Лондон - самостоятелност, в родината - търпение

Мария Кърджиева  е на 26 години и вече помага на младите да изберат своята професия. Завършва Международни отношения в Лондон, специализира за Балканите, а от 2 години е образователен консултант във фирма с офис във Варна. Нейната мечта, както на повечето млади хора,  били компютрите, но тъй като не наследява математическите способности от родителите, избира нещо също толкова сериозно - право. То обаче се оказва много сериозно, и тогава ...лети за Лондон...Оттам започва пътя на собственото израстване ....

Мария Кърджиева:

Исках да зная повече за отношенията между държавите, външната политика и интереси.

Сега наредихте ли вече пъзела?

Малко. Проблемът с международните отношения, е че има много теми и сфери, които са интересни, но са много динамични. Това е област за хора, които търсят новости. Всеки ден има по нещо ново, което трябва да бъде анализирано...

Как изглеждат днес международните отношения през очите на един 25-годишен българин?

Динамични. Отново стават актуални проблеми отпреди 70-80 години ...

Проблемите на Балканите не са решени в последните 100 -150 години...

Няма и да се решат. Това е моята специалност. На Балканите има заложени дълбоки етнически и национални конфликти, които при нашата неспокойна народопсихология ....Може би добросъседство, но дотам. Надявам се с разширяването на ЕС да се отворят нови пазари, както за бизнес, така и за обучение...

Обучението в Лондон на Вас самата какво Ви даде?

На първо място - самостоятелност. Когато си сам, се научаваш на много неща, включително да переш и да готвиш, което е много важно...

За първи път излизах навън за по-дълго време. Успях да се науча на самостоятелност, как да си разпределям времето, как да уча...Трябва да можеш да ставаш сутрин в 8 или 9 часа, да си адекватен през целия ден, да успяваш да поставяш приоритети в задачите и  смятам, че в Лондон се научих на това.

А в България на какво се учите?

На търпение.

И още за уроците в Лондон и родината, за перспективите на младите - от интервюто на Габриела Гаврилова с Мария Кърджиева:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Флора Начева с изложба "Преоткриване" в Община Балчик

От 23 март до края на месеца във фоайето на Община Балчик е подредена изложбата – живопис „Преоткриване“ на Флора Начева. По професия балчиклийката е детска учителка, директор на детска градина в село Стражица, но съкровената и мечта е да рисува. Поводът за „нейното преоткриване“ е 60-ата и годишнина.С авторката разговаря кореспондентът на..

публикувано на 23.03.18 в 16:33

Ирина Недева: "Фалшивите новини са част от променената реалност"

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изготви позиция по отношение на противодействието на феномена „фалшиви новини“. Тази позиция е резултат от консултация с всички 20 национални секции, а процесът е координиран от Ирина Недева, председател на българската секция на АЕЖ. С решение на Конгреса на АЕЖ през ноември 2017 във Вилнюс, Недева беше..

публикувано на 23.03.18 в 16:05

Откриват паметник на Вълчан войвода

Паметник на легендарния Вълчан Войвода ще бъде открит в неделя в Девня. Събитието е от 12 часа във възрожденския кът на парк „Разсадника“. Ще участват Клуб за възстановки „Миноносец Дръзки“ – гр. Варна и група за патриотични песни към читалище  „Просвета 1900“ –  Девня. Кой е Вълчан войвода разказва пред Габриела Гаврилова Васил Гинев,..

публикувано на 23.03.18 в 09:15

Честит празник на метеоролозите!

Хората се опитват да предсказват времето в продължение на хилядолетия. Още през 650 г.пр.н.е. във Вавилон се опиват да предсказват времето по облаците и с помощта на астрология. Древните методи за прогнозиране на времето обикновено разчитат на наблюдаваните модели на събития, наричани също разпознаване на образи. Например, може да се отбележи, че..

публикувано на 23.03.18 в 08:49

Петиция за българския език влезе Европейския парламент

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и..

публикувано на 22.03.18 в 11:29
капитан Мирослав Трифонов

Капитан Мирослав Трифонов: Оркестърът на ВМС свири еднакво добре и Моцарт, и Майкъл Джексън

Представителният духов оркестър на ВМС навърши 134 години от своето създаване. Началото е в Русе през 1884 година, а първите десетилетия ръководителите на оркестъра са от Чехия. Изключително богат е репертоарът на формацията, който включва над 2500 заглавия. Годишнината бе повод да поканим диригента на оркестъра на ВМС капитан Мирослав Трифонов, който..

публикувано на 22.03.18 в 10:25
Искра Урумова

Искра Урумова: Човек пише лесно, когато обича историята си

Втората книга от трилогията за чудесата на Искра Урумова вече е факт. Позната най-вече като журналист, Искра има опит в писането за вестници, уебсайтове, радио, телевизия и дори и в момента е кореспондент на Нова ТВ във Варна. Първият роман от поредицата ѝ - "Откраднато" , беше представен в навечерието на Игнажден. Вторият - "Обречено"..

публикувано на 22.03.18 в 10:21