В Лондон - самостоятелност, в родината - търпение

Мария Кърджиева  е на 26 години и вече помага на младите да изберат своята професия. Завършва Международни отношения в Лондон, специализира за Балканите, а от 2 години е образователен консултант във фирма с офис във Варна. Нейната мечта, както на повечето млади хора,  били компютрите, но тъй като не наследява математическите способности от родителите, избира нещо също толкова сериозно - право. То обаче се оказва много сериозно, и тогава ...лети за Лондон...Оттам започва пътя на собственото израстване ....

Мария Кърджиева:

Исках да зная повече за отношенията между държавите, външната политика и интереси.

Сега наредихте ли вече пъзела?

Малко. Проблемът с международните отношения, е че има много теми и сфери, които са интересни, но са много динамични. Това е област за хора, които търсят новости. Всеки ден има по нещо ново, което трябва да бъде анализирано...

Как изглеждат днес международните отношения през очите на един 25-годишен българин?

Динамични. Отново стават актуални проблеми отпреди 70-80 години ...

Проблемите на Балканите не са решени в последните 100 -150 години...

Няма и да се решат. Това е моята специалност. На Балканите има заложени дълбоки етнически и национални конфликти, които при нашата неспокойна народопсихология ....Може би добросъседство, но дотам. Надявам се с разширяването на ЕС да се отворят нови пазари, както за бизнес, така и за обучение...

Обучението в Лондон на Вас самата какво Ви даде?

На първо място - самостоятелност. Когато си сам, се научаваш на много неща, включително да переш и да готвиш, което е много важно...

За първи път излизах навън за по-дълго време. Успях да се науча на самостоятелност, как да си разпределям времето, как да уча...Трябва да можеш да ставаш сутрин в 8 или 9 часа, да си адекватен през целия ден, да успяваш да поставяш приоритети в задачите и  смятам, че в Лондон се научих на това.

А в България на какво се учите?

На търпение.

И още за уроците в Лондон и родината, за перспективите на младите - от интервюто на Габриела Гаврилова с Мария Кърджиева:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Родинова

"Каролин рийпър" - най-лютата чушка в света

Заедно с астрономическата есен настъпи и сезонът на зимнината. А сред зелечуците, с които украсяваме зимната трапеза и придаваме специфичен вкус са и лютите чушки. Люти чушки от цял свят се отглеждат във ферма край Варна. От 6 години това е бизнес за семейство Родинови от село Страшимирово. В техните парници се отглеждат почти 70..

публикувано на 25.09.18 в 09:29

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49