В Лондон - самостоятелност, в родината - търпение

Мария Кърджиева  е на 26 години и вече помага на младите да изберат своята професия. Завършва Международни отношения в Лондон, специализира за Балканите, а от 2 години е образователен консултант във фирма с офис във Варна. Нейната мечта, както на повечето млади хора,  били компютрите, но тъй като не наследява математическите способности от родителите, избира нещо също толкова сериозно - право. То обаче се оказва много сериозно, и тогава ...лети за Лондон...Оттам започва пътя на собственото израстване ....

Мария Кърджиева:

Исках да зная повече за отношенията между държавите, външната политика и интереси.

Сега наредихте ли вече пъзела?

Малко. Проблемът с международните отношения, е че има много теми и сфери, които са интересни, но са много динамични. Това е област за хора, които търсят новости. Всеки ден има по нещо ново, което трябва да бъде анализирано...

Как изглеждат днес международните отношения през очите на един 25-годишен българин?

Динамични. Отново стават актуални проблеми отпреди 70-80 години ...

Проблемите на Балканите не са решени в последните 100 -150 години...

Няма и да се решат. Това е моята специалност. На Балканите има заложени дълбоки етнически и национални конфликти, които при нашата неспокойна народопсихология ....Може би добросъседство, но дотам. Надявам се с разширяването на ЕС да се отворят нови пазари, както за бизнес, така и за обучение...

Обучението в Лондон на Вас самата какво Ви даде?

На първо място - самостоятелност. Когато си сам, се научаваш на много неща, включително да переш и да готвиш, което е много важно...

За първи път излизах навън за по-дълго време. Успях да се науча на самостоятелност, как да си разпределям времето, как да уча...Трябва да можеш да ставаш сутрин в 8 или 9 часа, да си адекватен през целия ден, да успяваш да поставяш приоритети в задачите и  смятам, че в Лондон се научих на това.

А в България на какво се учите?

На търпение.

И още за уроците в Лондон и родината, за перспективите на младите - от интервюто на Габриела Гаврилова с Мария Кърджиева:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05