В Лондон - самостоятелност, в родината - търпение

Мария Кърджиева  е на 26 години и вече помага на младите да изберат своята професия. Завършва Международни отношения в Лондон, специализира за Балканите, а от 2 години е образователен консултант във фирма с офис във Варна. Нейната мечта, както на повечето млади хора,  били компютрите, но тъй като не наследява математическите способности от родителите, избира нещо също толкова сериозно - право. То обаче се оказва много сериозно, и тогава ...лети за Лондон...Оттам започва пътя на собственото израстване ....

Мария Кърджиева:

Исках да зная повече за отношенията между държавите, външната политика и интереси.

Сега наредихте ли вече пъзела?

Малко. Проблемът с международните отношения, е че има много теми и сфери, които са интересни, но са много динамични. Това е област за хора, които търсят новости. Всеки ден има по нещо ново, което трябва да бъде анализирано...

Как изглеждат днес международните отношения през очите на един 25-годишен българин?

Динамични. Отново стават актуални проблеми отпреди 70-80 години ...

Проблемите на Балканите не са решени в последните 100 -150 години...

Няма и да се решат. Това е моята специалност. На Балканите има заложени дълбоки етнически и национални конфликти, които при нашата неспокойна народопсихология ....Може би добросъседство, но дотам. Надявам се с разширяването на ЕС да се отворят нови пазари, както за бизнес, така и за обучение...

Обучението в Лондон на Вас самата какво Ви даде?

На първо място - самостоятелност. Когато си сам, се научаваш на много неща, включително да переш и да готвиш, което е много важно...

За първи път излизах навън за по-дълго време. Успях да се науча на самостоятелност, как да си разпределям времето, как да уча...Трябва да можеш да ставаш сутрин в 8 или 9 часа, да си адекватен през целия ден, да успяваш да поставяш приоритети в задачите и  смятам, че в Лондон се научих на това.

А в България на какво се учите?

На търпение.

И още за уроците в Лондон и родината, за перспективите на младите - от интервюто на Габриела Гаврилова с Мария Кърджиева:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Традицията на Никулден задължава

Четири часа са необходими, за да се направи тази красива питка за Никулден, разказва ръководителят на дамската група "Веселите кулинарки" от варненското село Изгрев Савка Атанасова. Там спазват традицията за Свети Николай Чудотворец винаги да пълнят шаран, но добре познават и останалите обичаи. Правили сме шарана по няколко начина - и в тесто и без, и..

публикувано на 06.12.18 в 06:30
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата." Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 10:22