Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАРНА-НАСА-ЗВЕЗДИТЕ

Това е заглавието, около което се обединиха младите таланти, спечелили за пореден път одобрението на НАСА. Част от момчетата вече имат достатъчно международен опит и знаят как да представят и своите идеи, и своята страна. Правили са го в Калифорния, Церн, Гърция.... и ще продължат да го правят, защото след събрания опит в екипната работа, търсенето и разработването на добра идея, амбициите им са още по-големи.... Абитуриентите и двамата смятат да продължат образованието си в чужбина, но в същата област - физиката...

Доц.Веселка Радева работи по проекта "Ученическа космическа агенция" от 11 години и всеки път нейни възпитаници печелят отличия. Единият от наградените български екипи е от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Петте момчета заемат първото място в категорията за 12 клас за проекта "UniSpace" , който предлага разрешаване на проблемите на човечеството чрез изграждане на градове в орбитата, близо до Земята. Осемчленният екип на гимназията по ИТ "Екзюпери" във Варна е класиран на първо място в категорията за 11 клас. "Deep Space" предвижда построяването на човешка колония в покрайнините на Слънчевата система, като самата колония има форма на цвете.

Катерина Саматовна от 10 клас в Математическата гимназия спечели второ място с проекта „Quibella” в категорията индивидуално участие, което се постига за първи път от български ученици.

СнимкаВ студиото на Радио Варна са доц. Веселка Радева, Михаил Савин от 11 клас;  Александър Георгиев и Иво Песев от 12 клас.

Иво: Искахме да разрешим два големи проблема за човечеството. Първият е пренаселеността на Земята. Целта е да забавим растежа. За това построихме 16 000  колонии в земна орбита и целим до 100 години да заселим там над 1 милиард души.

Реално ли е това?

Александър: Това е много реално, защото  едно от изискванията на НАСА е проекти, които може да се реализират в близките 50 - 100 години.

Как?

Това са проблеми, които засягат цялото човечество. Затова с обединените усилия на много организации това е възможно...


СнимкаВ.Радева: Представете си нощем на небосвода - една огромна бисерна огърлица от 16 000 малки светещи градове... Там се изнасят милиардите земни жители. Но на Земята ще останат поне 1 милиард, които ще решават проблемите с екологията на планетата. Това е целта: да спасим нашата планета...

Поглеждайки отгоре, тези земни жители ще виждат Земята, която трябва да възстановят, за да може от тази "Огърлица" след това да тръгнат да пътуват към Луната, Марс, към покрайнините на Слънчевата система. Това е бъдещето на човешката цивилизация - да спасим нашата планета и да тръгнем да излизаме в космическото пространство...

Иво: Колонията е с много интересна форма. Това е цилиндър, но много по-различен от това, което си представяме...Има 6 листа, които обикалят около този цилиндър. Там са нашите космически градове, където живеят от 60 000 до 80 000 души. Искаме да сме предвидили всичко...Когато разработвахме дизайна, ние мислехме за нашите наследници...

Веселка Радева : Там всичко е като на Земята. Все едно Варна е пренесена в една прекрасна космическа колония. Но всеки може да си избира къде да живее, защото всеки град ще бъде с различна архитектура, дизайн... Може да бъде като в Индия, като в Америка, като Виена....Няма да има море, но може да си направим езеро.... Няма да има животни, но ще има дървета....Целият живот на Земята ще бъде пренесен на тези  градове. Много е важно  хората там да виждат планетата, това е силна психологическа връзка... Ще има "умен дизайн" ....може да програмираме мебелите, стените на стаята, дома.... Всички ще живеят в градове, които отговарят на техния вкус,  за да може да има психически комфорт.... Това е големият проблем на Космоса  - психиката на човек, отделен от цялото...

СнимкаАлександър:  Ние разчитаме на изкуствения интелект. Това е другият въпрос, който решава нашият проект - освен,че се справяме с пренаселеността на Земята, ще може да "контролираме" изкуствения интелект....

Веселка Радева: Много интересни книги прочетоха момчетата за изкуствения интелект и какви "сценарии" има за това...

Първа награда при 11 - класниците спечели проекта "Deep Space"  на ИТ "Екзюпери" .

Михаил : Ние смятаме да построим колония в края на Слънчевата система. Това е голяма "майка" колония,  в която хората ще живеят временно докато се изграждат нови космически кораби за изследване на  Космоса.

Веселка Радева : Това е много елегантен проект. "Майката" колония има формата на две бледолилави лалета. Между тях е голяма сфера, в която се намират малките колонии, които ще изпращаме за заселване на Космоса... Първото място, откъдето човешката цивилизация тръгва на много дълъг път към Звездите..

Снимка

Те успяха да пренесат земната красота в Космоса. От Земята вземаме емоцията, красотата, човешкото и чувствата, които пренасяме...

Да разкажем и за проекта, който остана втори. Той е  при индивидуалните разработки.

В.Радева: Катерина Саматовна от 10 клас на Математическата гимназия е герой. За първи път български участник прави сам проект и печели. „Quibella”

решава нашите стандартни форми на торос на колония в огромна конструкция, която прилича на ракета. Хората ще живеят все едно са на Земята.

Катето е много умно момиче - и физик, и астроном, и математик. Има богата душевност, която успя да вкара в инженерно-технически решения. Това е огромен успех, защото разработката на подобни проекти е много мъжка работа...

Това е близкото бъдеще на човечеството....

За научените уроци по време на разработка на проектите, както и още подробности от това как младите варненски учени "заселват" Космоса - в интервюта на Габриела Гаврилова с Александър Георгиев и Иво Песев от 12 клас и Михаил Савин от 11 клас и техният ръководител  доц. Веселка Радева.




След спечелването на проектите, остава да се съберат пари за пътуването на отбора до Калифорния, където в края на май варненските ученици ще може да представят своите разработки пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество.

Снимките са личен архив на участниците в отборите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10