Благовеста Филипова: Сватбената фотография е 90% психология

"Фотографията за мен е не просто професия, тя е моят начин на живот. Ако като дете, някой ми беше казал, че с фотоапарата може да се рисува, щях да снимам от тригодишна.", казва младата и талантлива варненска фотографка, с нестандартен, много цветен и интригуващ поглед към кадрите - Благовеста Филипова. 

Според нея „сватбената фотография е като фото журналистика в кино стил”.

Още за връзката й с фотоапарата и с клиентите, чуйте от интервюто в прикачения звуков файл:- Как да направим правилния избор на фотограф, който да запечата важно събитие за живота ни?

- Когато избираш сватбен фотограф, ти избираш не само снимка, а и личност, защото всеки един фотограф оставя част от себе си в своята работа. Разглеждайки снимките на някого, трябва да препознаеш себе си и да почувстваш нещо от тези снимки.

Снимка- От колко години се занимавате с фотография?

- От 5-6 години вече.

- А как се роди любовта Ви към обектива?

- Любовта ми към изкуството е още от дете. Не успях да стана художник, каквато ми беше мечтата. Във времето, когато се сдобих с фотоапарат, изпратих тази любов от рисуването към фотографията и започнах да рисувам със светлината.

- Имате интересен подход при снимането - правите по-екстравагантна сватбена фотография с цветни техники... Разкажете ни за "Trash the dress".

Снимка- "Trash the dress" сесията ми я поставиха като име булките. Търсих нещо различно, цветно, зареждащо с настроение и попаднах на т.н. холи прахове. Това са индийски прахове, с които се правят фестивали, отразяващи новото начало, а това кореспондира със сватбата. На практика правим бой с цветни топки между младоженците и тоалетите им стават шарени в крещящи цветове. Всичко се пере, а и тази фотосесия се прави след сватбата, в друг ден.

- Като сватбен фотограф какъв съвет бихте дали на младоженците за да се отпуснат и да изглеждат максимално естествено пред обектива Ви?

- Съветът ми е да почувстват на първо място фотографа и да свалят бариерата пред него. Една предсватбена фотография дава уникални възможности, защото знаеш вече фотографът какво иска от теб и ти какво трябва да му дадеш, за да имаш уау снимки. Сватбената фотография е 90 % психология. Това е изкуство, което трябва да носиш в себе си.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Петкова

Гергана Петкова: Не меря времето в мандати, а в свършена работа

Гергана Петкова започна своя 6-и мандат като кмет на село Казашко. И така е на път да подобри "рекорда" на Варвара Лепатова, която посветила на работа за селото 20 години от живота си. Всъщност в Казашко е традиция да управляват жени - Анастасия Фердова е друга жена-кмет на селото. Именно по време на нейния мандат - като секретар, започва работа в..

публикувано на 12.11.19 в 11:42

За любовта - малка история от /глобалното/ село

Любовта не пита когато идва. Не пита какъв си, от къде си и дори какъв език говориш. Така се случва с двама души – тя българка, той англичанин. Животът ги събира в провадийското село Кривня. Запознават се в социалната мрежа, макар, че и двамата живеят в едно и също село. Не, че селото е голямо, но никога не са се срещали в него. Срещат се в..

публикувано на 10.11.19 в 13:00

Изложба „Варна – градът на промяната“ послучай 10 ноември

На десети ноември си спомняме синьото време на сини надежди. Началото на демократичните промени и отзвукът им във Варна. „Варна – градът на промяната“ се казва изложбата, посветена на трийсетгодишнината от 10 ноември и на шейсетгодишнината на Българската Национална Телевизия. Изложбата се състои от 16 черно-бели снимки на фотографите Александър..

публикувано на 10.11.19 в 10:00

"Традиция и класика" във Варна

"Традиция и класика" – така се нарича музикалният проект на Нина Николина и Русенска Филхармония с диригент Георги Милтиадов. Концертът ще се проведе на 9 ноември от 19 часа във Фестивалния и Конгресен център във Варна. Гости в студиото на Радио Варна бяха Нина Николина и Калин Вельов, който също участва в този проект. -   Как се..

публикувано на 09.11.19 в 12:20

Елена Банкова: Вече съм морски човек

Пловдивчанката Елена Банкова бе част екипажа, който преди дни реализира нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила. В преход от руския град Сочи до Варна варненската яхта Espresso Martini. Екипажът на 45-футовата яхта беше съставен от курсисти на Ветроходна академия Кор Кароли и техните инструктори, в състав: Павлин Надворни..

обновено на 08.11.19 в 10:59

Има и друг поглед над света, след като се издигнеш и полетиш

ИЗЛОЖБА 13, която се откри в STUDIO 21 CULTURE CLUB   – Варна, е тринайсетата самостоятелна изложба на Доника Кирова , в която тя представя над 100 акварела в малки формати. ТЕМАТИЧНИ ОБЕКТИ: ПЕРА. Изборът на перото , като обект в работите на Доника е своеобразен символ на летежа, на ефирното, на категоричното..

публикувано на 07.11.19 в 17:20

За първи път у нас могат да се видят „Съкровища от Велики Преслав“

Изложба „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“ показва за първи път у нас най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав. Намерените артефакти се оказаха много по-ценни, отколкото се предполагаше. Изработката на средновековните накити и химическият..

публикувано на 06.11.19 в 15:45