Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници в ХІI Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев 2018“

Над 200 заявки за участие има до момента за ХII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ във Варна. Рекордният брой талантливи млади участници ще се състезават за престижните отличия пред жури от уважавани изпълнители и преподаватели – авторитети в българската фолклористика. 12-ото издание на „Фолклорен изгрев“ е под патронажа на кмета на район Младост във Варна Христо Христов.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти – включват се и най-малките - деца от 3-годишна възраст, и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, както и студенти. Фестивалът на младостта и фолклора ще представи солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Председател на журито ще е акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още уважаваните проф. д-р Тодор Киров – декан на катедра „Музикален фолклор“ в АМТИИ - Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент „Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор „Космическите гласове на България“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио. В журито ще бъдат също обичаните изпълнители Ивайло Герасимов – певец и Темелко Иванов – изпълнител на кавал от оркестъра на Ансамбъл „Тракия“, както и маестро Стойко Стойков – композитор и директор на Национални фолклорни празници Приморско и Димитричка Кателиева – дългогодишен председател на Дружеството на хореографите във Варна.

Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Неоценима помощ на фестивала за пореден път оказва големият почитател на фолклора, кметът на район Младост във Варна Христо Христов. Той е осигурил три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област.

Началото е в петък, 13 април, от 10 часа с изпълнения на Представителния ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУ за ХНИ) „Константин Преславски“ във Варна. От Варна и Черноморието са и най-много от кандидатите за наградите на фестивала. Амбиции да бъдат забелязани и оценени имат също и учениците от ОУ „Антон Страшимиров“ и Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна, където традиционно се подготвят отлични фолклорни певци и инструменталисти.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

На 11 октомври затварят за асфалтиране ул. „Арх. Манол Йорданов“ във Варна

На 11 октомври, петък, от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде затворена за движение ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. Там ще се полага износващият асфалтов слой. В малък участък от улицата, в близост до кръстовището с бул. „Осми приморски полк“, асфалтирането ще се извърши на следващ етап във връзка с планирано там инженерно..

публикувано на 10.10.24 в 16:08
Остров Свети Иван

Слънце и облаци в петък

През нощта ще бъде предимно ясно със слаб югозападен вятър. Утре денят ще започне със слънчево и топло време, по-късно от запад на изток облачността постепенно ще се увеличава, в началото ще е предимно висока,  вечерта ще се вплътни и  главно във вътрешността на района ще завали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб до умерен от юг-югозапад...

публикувано на 10.10.24 в 15:20
Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева.  Решението е окончателно. Ибрямов е обвинен в търговия с влияние във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната.  Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния..

публикувано на 10.10.24 в 15:06

От понеделник започват да връщат парите за билетите от проваленото пътуване с катамаран между Бургас и Истанбул

Планираното плаване с канамаран между Бургас и Истанбул между 11 и 14 октомври със сигурност няма да се състои заради очакваното лошо време. Съобщиха от фирмата туроперотар. Парите за билетите и за туристическите пакети ще бъдат възстановени на потребителите в пълен размер. „Каним заплатилите в брой да посетят офиса нив Бургас, за да си получат..

публикувано на 10.10.24 в 14:12
Чернокоп

Контролът при улова и продажбата на риба ще обсъждат на форум край Варна

Консултативният съвет за Черно море ще заседава в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна на 15 и 16 октомври. Работните групи към съвета ще обсъждат дигитализация на риболова, отчитането и контрола на улова и продажбата на риба.  "Първичната продажба на риба е слабото звено във веригата, защото, като слезе на сушата част от рибата..

публикувано на 10.10.24 в 13:31
Благомир Коцев

Кметът Благомир Коцев започна регулярни седмични срещи с почистващите фирми във Варна

Кметът Благомир Коцев започна регулярни срещи с двете фирми, които имат договори за почистването на отпадъците и шахтите във Варна, на които ежеседмично ще се обсъжда хода на дейностите за чистотата и критичните за града точки. В разговорите днес участваха и заместник-кметовете по екология Христо Рафаилов, по обществен ред и сигурност Илия..

публикувано на 10.10.24 в 13:08

Асошиейтед прес: Българи в Ливан се евакуират на турски кораб

Асошиейтед прес съобщи, че над 2000 турски и някои чуждестранни граждани, сред които българи, са започнали да се качват на борда на турски военен кораб, за да ги изведе от Ливан.  Турският десантен кораб "Байрактар" е един от конвоя от общо 5 кораба, отплували от южното турско пристанище Мерсин рано в сряда и акостирали на ливански бряг, за да..

публикувано на 10.10.24 в 11:22