Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Димитров: Смъртта за християнина е заспиване, след което има събуждане

Празникът Възкресение Христово се празнува още през II век и е централното събитие на целия годишен празничен кръг на ранната Църква. След Миланския едикт през 313 година, чрез който Св. император Константин Велики провъзгласява християнството за равноправна религия в Римската империя, празникът Възкресение Христово се е отбелязвал най-тържествено. На този ден са се кръщавали всички желаещи да приемат християнството. Те са се подготвяли за това в продължение на години. Църквата се е радвала и тържествувала, а християните цяла седмица са се причастявали ежедневно в светата Литургия, носили са бели дрехи и венци от цветя. За смисъла на Възкресението, живота и смъртта – преподавателят по библейски и систематическо богословие във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”.

Това са екзистенциални въпроси. Човек си задава въпроса за смисъла на нашето съществуване...

Страшна ли е смъртта ?

Можем да кажем, защото по някакъв начин ние губим този, когото обичаме. Значи тя е трагична по някакъв начин.

Но в църквата има нещо по-различно – има преодоляване на смъртта. Ние имаме изконно заложен стремеж към безсмъртие...

Смъртта не може да наруши една връзка според християнството. Ние вярваме, че не може да загубим завинаги тези, които си отиват и затова вярваме в Бог и неговото Възкресение. Това празнуваме – Победата над смъртта!


СнимкаНо това не е прераждането на източните учения – християнството говори за възкресение на същата личност със същите чувства и спомени за тези, които обичаме. Ние вярваме във Възкресението.

Какво се случва след физическата смърт?

Когато една майка загуби детето си, нейната болка от това, че не може да го прегърне, е голяма. От това, че не може да се примирим, се получава една празнота. Но истината е, че имаме и надежда, че случилото се не е нормално.

Когато човек си отиде от този свят, той не е в пространството и времето. Душата отива при Бог и предвкусва това Възкресение. Но според нашия живот, ние ще наследим и това в другия свят....

Ако ние сме гледали на другия човек като нещо, което може да използваме, ако целта на нашия живот е била нашия егоцентризъм, то ние може да наследим място, където да сме сами и това е най-страшното място.

Говорим за смъртта като тайна и победена. А ние вече имаме това. Лазарова събота Христос възкресява един човек, който вече 4 дни е бил в гроба. Ние виждаме, че той има власт над смъртта и над живота...

Човек като почине, той е в състояние, което не е окончателно. Вие вярваме, че Христос отново ще дойде, ще има общо възкресение и съд. Душата е в състояние, което предвкусва дали мястото, където ще бъде, ако е имала любов, или ще бъде сама, ако е била егоист. Но това не е окончателно. Затова ние идваме в църква и се молим за починалите, правим панихиди, молим Бог да си спомни за нашите покойни и ние имаме очакване.

Езическа религия е да се оставя храна на гробовете...

СнимкаА душата има ли нужда от тези раздавания?

Душата има нужда от любов. Любовта е единствената съзидателна сила. Защото когато човек си отиде от този свят, той вижда делата си. Човек вижда целия си живот.

И да осъзнае грешките си, но не може да ги коригира?

По никакъв начин не може, защото не може да има покаяние. Затова тук идват молитвите на нашите близки, които могат да облекчат нашата съвест...

Затова е важно да си помислим още тук къде искаме да бъдем – дали да бъдем с Христос и хората, които обичат, на тази огромна трапеза, на този брачен пир, или да сме оставени в собствената си самост, в собствения си егоизъм.

Представете си едно вечно разпадане на нашата личност, това бих нарекъл истинска смърт.

СнимкаА това, което имаме сега след смъртта на Христос, е едно успение. Това е заспиване, след което ще има събуждане...

Вярваме, че след повторното идване на Христос да съди живи и мъртви, последният враг на човек – смъртта, ще бъде унищожен. Тази смърт, която ни разделя...

Ще има край и този край ще дойде като преобразяване на света и връщане в изначалния му смисъл.

Светът, когато Адам и Ева са паднали, които са решили да станат богове за себе си, тогава се е появила смъртта...

Още за смисъла на Възкресението и силата на любовта  – от интервюто с Добромир Димитров:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10