3 концерта в проекта JAZZ Migration

| обновено на 12.04.18 в 18:27

През април Варна ще бъде домакин на колекция от три концерта, обединени под заглавието „JAZZ Migration”. Обединяващата линия са тримата пианисти, живеещи и активно творящи извън България. „Джаз мигрантите“ са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров, които ще представят в залата на Радио Варна най-новите си албуми, предлагащи различно звучене и облик на съвременния български джаз. Всяка една от концертните програми се отличава с индивидуална интерпретация на уникалната фолклорна традиция на страната ни. Попили европейски традиции и опит, те се връщат в родината, заедно с мигриращите птици, за да донесат български джаз със световно звучене.

„JAZZ Migration” е проект, имащ за цел да фокусира вниманието върху процесите на обратен „внос” на артистичен потенциал от Европа към България, които кореспондират с актуалните тенденции в съвременното общество за привличане на таланта в културните процеси на страната ни. Цикълът от концерти ще представи приноса, който българската музикална традиция има в развитието на съвременните джазови форми.

 Концертите ще се проведат в три последователни петъка на април (13, 20, 27) от 19:00 ч. в Концертно студио на Радио Варна. Билети с цена 10 лв. ще могат да се закупят на място един час преди концерта.


🎶 БОДУРОВ ТРИО 13 април, петък, 19:00 ч.
Димитър Бодуров, пиано
Михаил Иванов, бас
Борислав Петров, барабани

През 2016-та Бодуров трио празнува 15 години на сцена. Основател на групата е джаз пианистът и композитор Димитър Бодуров (1979), който от 2000-та живее и твори в Холандия. Той е лауреат на няколко джаз конкурса в Холандия, както и в Монтрьо (Швейцария) и Париж (Франция). Концертира из Европа, Израел и България. Групата има издадени 4 албума за Норвежки и Холандски лейбъли както и за собствения лейбъл на Бодуров OPTOMUSIC.
В последения им албум Stamp around (2015) те не изневеряват на уникалния си стил, основан върху диалог между джаза и българския фолклор. Основа на композициите са семпли (аудио фрагменти) от различни фолклорни записи както и богатите на вариации песни и ритми характерни за българския фолклор.
Нюйоркското списание All about Jazz пише за групата: „В основата на тази серия от композиции на Бодуров стоят впечатляващи и приятни за слушане музикални взаимодействия между джаза и българския фолклор. Наистина страхотен звук!

🎶СЪБИН ТОДОРОВ ТРИО 20 април, петък, 19:00 ч.
Събин Тодоров, пиано
Веселин Веселинов-Еко, бас
Димитър Семов, барабани

Родом от Бургас, Събин Тодоров (1966) живее и твори в Брюксел (Белгия) от 1997. Активен джаз музикант и композитор, издал е девет компакт диска с белгийски и български джаз музиканти. Концертира редовно в Европа и Скандинавия

За тази серия концерти, Събин ще сподели сцена с любими български музиканти Веселин Веселинов- Еко и Димитър Семов. Те ще представят нова музика на Тодоров силно повлияна от българския фолклор и джаза.


🎶 КОНСТАНТИН КОСТОВ ТРИО 27 април, петък, 19:00 ч.
Константин Костов, пиано
Димитър Карамфилов, бас
Христо Йоцов, барабани

Константин Костов(1979) намира своя път от родната си Враца до големите световни сцени. От 2000-та живее в Мюнхен, където завършва консерваторията и в момента е преподавател. През 2003 е отличен с Grand Prix-Gasteig Competition а през 2010 г. печели втора награда и награда на публиката на конкурса Terem Crossover Competition в Санкт Петерсбург. Концертирал е в Европа, Русия и Япония на престижни фестивали като Sapporo Jazzfest, Blue Note-Nagoya, Stainway Jazzfest и други. През 2017-та издава последния си албум Consolation за DK Records.

Цикълът от концерти е финансиран от Фонд „Култура” на Община Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Големият дипломат граф Николай П. Игнатиев в снимки, факти и документи

Фото-документалната изложба „Моят идеал – свободна България“ е изследване на живота и делото на руския дипломат, общественик и хуманист граф Николай П. Игнатиев. Автор е дългогодишната изследователка на дейността на Игнатиев - Калина Канева. Изложбата е разказ за епилога на Априлското въстание, за епопеята на Освободителната война от 1877-1878 г., за..

публикувано на 23.04.18 в 16:32

Концерт на ученици на школа МузАрт

25 април, сряда, Концертно студио на Радио Варна, 19.00 часа Дуетен концерт организиран от Национално училище по изкуства "Добри Христов" - Варна, съвместно със сдружение МузАрт, а домакин на събитието е Радио Варна. В концерта ще участват изпълнители от специалност по поп и джаз пеене към Национално училище по изкуства "Добри Христов" - Варна. Гост..

публикувано на 19.04.18 в 10:43

JAZZ Migration с трети заключителен концерт. Очаквайте КОНСТАНТИН КОСТОВ ТРИО

27 април, петък, 19:00 ч., Концертно студио на Радио Варна Вечер с КОНСТАНТИН КОСТОВ ТРИО. Групата е в състав: Константин Костов, пиано; Димитър Карамфилов, бас и Христо Йоцов, барабани Константин Костов(1979) намира своя път от родната си Враца до големите световни сцени. От 2000-та живее в Мюнхен, където завършва..

публикувано на 17.04.18 в 15:16

Среща с писателката Неда Антонова

Среща с един от най-ерудираните автори на България - писателката Неда Антонова организира фондация "Слово". Заповядайте в последния петък на месец април в културното сърце на града - Арт салона на Радио Варна, където ще се пренесете в един от най-красивите светове - този на твореца. Творецът, който не обяснява смислите, а ги освобождава в една..

публикувано на 17.04.18 в 12:06

Индия в Арт салона на Радио Варна

 ""Цветовете на Индия" - фотоизложба, прожекция, разказ. Шестима фотографи от кино-фотоклуб "Варна" представят своите впечатления от невероятната Индия. Посещението в Индия съвпада с празника Холи, където хиляди хора празнуват настъпването на пролетта, цапайки се с цветни бои. В изложбата и прожекцията, освен празника Холи, са показани и най..

публикувано на 10.04.18 в 15:46

Конкурс за есе на Радио Варна "Морето в мен" - резултати

Желаещите да се включат в конкурса "Морето в мен" можеха да изпращат своите произведение до 1 март. Радио Варна получи над 30 есета, на младежи на възраст от 9 до 18 години. Участниците са от различни населени места - Благоевград, Варна, Годеч, Димитровград, Карнобат, Мездра, Монтана, Перник, Шабла, Шумен. Интерес към писането са проявили..

обновено на 21.03.18 в 16:34

Приключи конкурсът за есе на Радио Варна

Желаещите да се включат в конкурса "Морето в мен" можеха да изпращат своите произведение до 1 март. Радио Варна получи над 30 есета, на младежи на възраст от 9 до 18 години. Участниците са от различни населени места - Благоевград, Варна, Годеч, Димитровград, Карнобат, Мездра, Монтана, Перник, Шабла, Шумен. Интерес към писането са проявили ученици от..

публикувано на 03.03.18 в 16:28