Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 концерта в проекта JAZZ Migration

| обновено на 12.04.18 в 18:27

През април Варна ще бъде домакин на колекция от три концерта, обединени под заглавието „JAZZ Migration”. Обединяващата линия са тримата пианисти, живеещи и активно творящи извън България. „Джаз мигрантите“ са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров, които ще представят в залата на Радио Варна най-новите си албуми, предлагащи различно звучене и облик на съвременния български джаз. Всяка една от концертните програми се отличава с индивидуална интерпретация на уникалната фолклорна традиция на страната ни. Попили европейски традиции и опит, те се връщат в родината, заедно с мигриращите птици, за да донесат български джаз със световно звучене.

„JAZZ Migration” е проект, имащ за цел да фокусира вниманието върху процесите на обратен „внос” на артистичен потенциал от Европа към България, които кореспондират с актуалните тенденции в съвременното общество за привличане на таланта в културните процеси на страната ни. Цикълът от концерти ще представи приноса, който българската музикална традиция има в развитието на съвременните джазови форми.

 Концертите ще се проведат в три последователни петъка на април (13, 20, 27) от 19:00 ч. в Концертно студио на Радио Варна. Билети с цена 10 лв. ще могат да се закупят на място един час преди концерта.


🎶 БОДУРОВ ТРИО 13 април, петък, 19:00 ч.
Димитър Бодуров, пиано
Михаил Иванов, бас
Борислав Петров, барабани

През 2016-та Бодуров трио празнува 15 години на сцена. Основател на групата е джаз пианистът и композитор Димитър Бодуров (1979), който от 2000-та живее и твори в Холандия. Той е лауреат на няколко джаз конкурса в Холандия, както и в Монтрьо (Швейцария) и Париж (Франция). Концертира из Европа, Израел и България. Групата има издадени 4 албума за Норвежки и Холандски лейбъли както и за собствения лейбъл на Бодуров OPTOMUSIC.
В последения им албум Stamp around (2015) те не изневеряват на уникалния си стил, основан върху диалог между джаза и българския фолклор. Основа на композициите са семпли (аудио фрагменти) от различни фолклорни записи както и богатите на вариации песни и ритми характерни за българския фолклор.
Нюйоркското списание All about Jazz пише за групата: „В основата на тази серия от композиции на Бодуров стоят впечатляващи и приятни за слушане музикални взаимодействия между джаза и българския фолклор. Наистина страхотен звук!

🎶СЪБИН ТОДОРОВ ТРИО 20 април, петък, 19:00 ч.
Събин Тодоров, пиано
Веселин Веселинов-Еко, бас
Димитър Семов, барабани

Родом от Бургас, Събин Тодоров (1966) живее и твори в Брюксел (Белгия) от 1997. Активен джаз музикант и композитор, издал е девет компакт диска с белгийски и български джаз музиканти. Концертира редовно в Европа и Скандинавия

За тази серия концерти, Събин ще сподели сцена с любими български музиканти Веселин Веселинов- Еко и Димитър Семов. Те ще представят нова музика на Тодоров силно повлияна от българския фолклор и джаза.


🎶 КОНСТАНТИН КОСТОВ ТРИО 27 април, петък, 19:00 ч.
Константин Костов, пиано
Димитър Карамфилов, бас
Христо Йоцов, барабани

Константин Костов(1979) намира своя път от родната си Враца до големите световни сцени. От 2000-та живее в Мюнхен, където завършва консерваторията и в момента е преподавател. През 2003 е отличен с Grand Prix-Gasteig Competition а през 2010 г. печели втора награда и награда на публиката на конкурса Terem Crossover Competition в Санкт Петерсбург. Концертирал е в Европа, Русия и Япония на престижни фестивали като Sapporo Jazzfest, Blue Note-Nagoya, Stainway Jazzfest и други. През 2017-та издава последния си албум Consolation за DK Records.

Цикълът от концерти е финансиран от Фонд „Култура” на Община Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35