Да пътуваш в други светове

"Истории от други светове"- така се нарича първата самостоятелна книга на Александър Габровски. Той е само на 15 години, пише от 7 годишен, в 7 клас вече е наясно, че не може да си представи живота без изкуство. И без въображение. Носител е на десетки национални награди и стипендии на МОН.  Сега е в 9 клас на Първа езикова гимназия във Варна.

От 5 години е част от литературния клуб "Касталия" пр ЦПЛР- Общински детски комплекс - Варна.  "При него няма нужда да се създават метафори, защото вижда всичко от различен ъгъл", споделя ръководителят Магдалена Маркова.

Александър Габровски има сериозни публикации и продължава да приема поздравленията на приятели и роднини в Арт салона на Радио Варна. Тук е премиерата на първата му самостоятелна книга. Срещата е по програмата  „Криле за начало”.

Интервю на Габриела Гаврилова :

Поезията много ми харесва. Участвах в различни конкурси, събрах много награди. И реших, че мога да ги събера в стихосбирка.

В четвърти клас започнах да си измислям различен край на преразказите и така започнах да творя от малък.

"Истории от други светове"- така се казва книгата. От колко различни светове са тези истории?
В стихосбирката са от 88. Но това не са всичките ми стихотворения.Повечето са сюрреалистични и са свързани с въображаеми или истински светове..

Къде предпочита да живее един 15-годишен младеж?

Предпочитам да живея в този свят, където съм, но да пътувам и в другите чрез въображение, сънища, стихотворения. Аз обичам да пътувам, метафорично казано.Да си представям необичани неща - аз съм така от малък.

Обичам да си драскам неща от други светове на гърба на тетрадките си....

Много ли са изписани Вашите тетрадки с материали, различни от учебния предмет, по който са?

Да! Всяка тетрадка има повече листове с рисунки отколкото записките. Но записвам всичко в час! Старая се да внимавам!

Учителите са много добри и са свикнали с моя начин на учене..... Аз лично мисля, че оценките са етикети, които ни поставят и нямат толкова голямо значение.

Трудно ли се създава метафора в главата на едно 15-годишно момче, г-жо Маркова?

Изобщо не е трудно, той сам си ги създава. Такава е неговата натура. Той вижда от различен ъгъл всяко едно нещо, което го заобикаля. Той просто е уникален в това отношение. Неговите светове са толкова разнообразни - от макро до микрокосмоса. Той се вглежда и в буболечка, и в очите на маймуната в зоопарка - отражение на човешкото и нечовешкото...

Къде се пресичат тези 88 свята?

Пресичат се в лилавия телефон, който е на корицата и който е метафора за моето съзнание и въображение и за това на всеки един човек, който може да го отведе където поиска.

Въображението е нещо, без което но можем, въпреки че в момента не му се отделя внимание...Искам да насърча хората да не се отказват и да мечтаят, да следват своето въображение и интуиция и така ще достигнат всички светове, които искаме да посетим от любопитство.

Магдалена Маркова: България има нужда от такива деца и аз много се надявам, че ще има много такива. Че Александър ще има още много стихосбирки и ще има своите изложби на своите картини , ще има много успехи и го чака едно добро бъдеще!

За поезията и въображението, за изписаните корици на тетрадките в училище - от интервюто с Александър Габровски:ВИЖТЕ ОЩЕ

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му,бивши IT специалисти.Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което се..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25

Грамотен ли е българинът?

Има ли проблем с правилното и грамотно писане българинът? На какво се дължат все по-многобройните двойки на матурата по български език и литература? Кой е отговорен за ненаучените уроци – ученици, родители, учители? Отговори на тези въпроси потърсихме от Евелина Гечева – от образователния портал „Академика БГ“, който за пореден път проведе..

публикувано на 10.07.18 в 10:00