Над 300 хиляди поискаха на митинг в Барселона освобождаване от ареста на сепаратистки лидери

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Триста и петнайсет хиляди души  манифестираха днес в Барселона с настояване да бъдат освободени от предварителния арест видни сепаратистки лидери, предаде Асошиейтед прес. Демонстрантите развяваха каталунски флагове, а на огромен транспарант пишеше: "За права и свободи, за демокрация и единство, искаме ги у дома!". Демонстрацията бе организирана от две движения за независимост - Националното каталунско събрание и Омниум, - чиито председатели са сред деветимата сепаратистки лидери, които очакват в затвора съдебни процеси заради участие в неуспешния опит миналата година за отделяне на Каталуния от Испания.
Местните подразделения на два испански профсъюза и още няколко граждански сдружения подкрепиха днешния протест въпреки възраженията на някои техни членове, които са против отделяне на областта. По данни на барселонската полиция демонстрантите днес са били 315 хиляди.  Според социологически проучвания на каталунските регионални власти от февруари подкрепата за обявяване на независимост е спаднала до 40 на сто в сравнение с близо 49 процента през октомври 2017 г. Анкетата е обхванала 1200 човека при статистическа грешка плюс-минус 2,83 пункта, припомни АП.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри българската програма по двойния стандарт при храните

Имаме поредна ефективна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската комисия одобри предложения от България пилотен проект за справяне с двойния стандарт в храните и напитките. Вече ще има българска програма на стойност 1.3 млн. евро, която ще подпомага всички потребителски организации, които да се борят с двойните стандарти. Те вече ще..

публикувано на 23.07.18 в 13:41

КАЛЕНДАР: 23 юли – Денят на Шестия сърдечен тон

Шестият сърдечен тон е известен в медицината още като „тон на Митев“. Откритието е обявено за българското научно постижение на XX век. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев. Първият и вторият сърдечен тон могат да бъдат чути с просто ухо. Третият и четвъртият са „достъпни“ благодарение на стетоскопа /слушалката/. Петият сърдечен тон..

публикувано на 23.07.18 в 11:31

Александър Вучич: "Изпреварихме България по средна заплата"

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му вече е изпреварила по средна заплата България. В момента в Сърбия тя е 424 евро. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина. Зад нас са Албания и Македония. Ще достигнем и останалите. Следващите държави са Унгария и Румъния, каза още Вучич. "В момента се намираме в много..

публикувано на 23.07.18 в 09:41

Догодина изпитите след 7-и клас - с близо месец по-късно

Седмокласниците да учат до края на юни и да се явяват на матури с близо месец по-късно отколкото досега. Това предлага Министерството на образованието за новата учебна 2018-2019-а година. Новият график за учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за..

публикувано на 23.07.18 в 07:50

Вече 6700 чужденци работят сезонно в България

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта. От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000. Най-много чужденци са дошли от..

публикувано на 23.07.18 в 07:02

Жълт код за дъжд днес, валежи през цялата седмица

Предупредителен жълт код за обилни валежи е обявен за днес за почти цялата страна. Изключение правят най-източните области - Бургас, Варна и Добрич, както и най-западните - Благоевград. Кюстендил, Видин и Монтана. В районите с жълт код се очакват количества до 25 литра на квадратен метър дъжд. От понеделник до сряда атмосферата по Черноморието..

публикувано на 23.07.18 в 04:04

Обърнат камион на АМ "Хемус" промени организацията на движение край Нови Пазар

Временна организация на движението е въведена за пътуващите към и от Варна, през АМ "Хемус", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Заради пътен инцидент на магистралата край Нови пазар движението от и към Варна се пренасочва от екипи на "Пътна полиция" през първокласния път Русе - Варна. В дежурната част на областната дирекция на..

публикувано на 22.07.18 в 15:47