Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 хиляди поискаха на митинг в Барселона освобождаване от ареста на сепаратистки лидери

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Триста и петнайсет хиляди души  манифестираха днес в Барселона с настояване да бъдат освободени от предварителния арест видни сепаратистки лидери, предаде Асошиейтед прес. Демонстрантите развяваха каталунски флагове, а на огромен транспарант пишеше: "За права и свободи, за демокрация и единство, искаме ги у дома!". Демонстрацията бе организирана от две движения за независимост - Националното каталунско събрание и Омниум, - чиито председатели са сред деветимата сепаратистки лидери, които очакват в затвора съдебни процеси заради участие в неуспешния опит миналата година за отделяне на Каталуния от Испания.
Местните подразделения на два испански профсъюза и още няколко граждански сдружения подкрепиха днешния протест въпреки възраженията на някои техни членове, които са против отделяне на областта. По данни на барселонската полиция демонстрантите днес са били 315 хиляди.  Според социологически проучвания на каталунските регионални власти от февруари подкрепата за обявяване на независимост е спаднала до 40 на сто в сравнение с близо 49 процента през октомври 2017 г. Анкетата е обхванала 1200 човека при статистическа грешка плюс-минус 2,83 пункта, припомни АП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крит

Конфискуваха хиляди незаконни фойерверки на о-в Крит

Полицията на остров Крит арестува мъж, обвинен в притежание и търговия с хиляди фойерверки и сигнални ракети, които се използват незаконно по време на Великденските празници в Гърция. Полицейското управление в Ретимно проведе разследване в предприятието на заподозрения в района на Милопотамос и..

публикувано на 03.05.24 в 17:05

Продължителността на живота в България е най-ниската в ЕС през 2023 г.

Според предварителните данни за 2023 г., средната продължителност на живота в ЕС е била 81,5 години, което е с 0,9 години повече от 2022 г. и с 0,2 над 2019 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия, показват данни на официалната европейска статистика Евростат. По този показател България заема незавидната последна позиция в..

публикувано на 03.05.24 в 16:25
Изгрев във Варна

През денонощието ще е предимно облачно с валежи от дъжд

През денонощието ще е предимно облачно с валежи от дъжд като на места се очакват по-значителни количества, както и гръмотевици.  В следобедните часове ще има и временни намаления на облачността. Ще духа умерен североизточен вятър. Минимални температури между 8° и 13°, а максимални от 15° до 20°. За Варна минимална температура 12°, а..

публикувано на 03.05.24 в 15:29

Варненец на 23 години- известен на МВР, е задържан за кражба

Варненец на 23 години- известен на МВР е задържан за кражба след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Преди няколко дена е подаден сигнал от пострадалия в районното, че е извършена кражба на велосипед, оставен без надзор в двора на местен ресторант. Униформените задържали младежа, който е посегнал на колелото. По случая е..

публикувано на 03.05.24 в 13:52

Инфлацията в Турция се повиши до 69,8% през април

През април инфлацията в Турция достигна 69,8% на годишна база. Националната статистическа служба (Tüik) обяви, че потребителските цени са се повишили с 3,2% на месечна база. Увеличението на лихвените проценти от 8,5% на 50% между юни и март от страна на..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Автомагистрала

Промяна в движението по магистрала „Хемус”

Има промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол” и „Правешки..

публикувано на 03.05.24 в 10:45

Оранжев и жълт код за гръмотевични бури в страната

Синоптичната обстановка ще се усложни. Над цялата страна ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици, предаде репортер на БГНЕС. 7 области в Западна и Южна България са с оранжев код за гръмотевични бури, жълт..

публикувано на 03.05.24 в 10:17