Молив, туш и въглен в картините на Коста Костов в Добрич

СнимкаНад 100 рисунки на художника Коста Костов, създадени в различни творчески периоди, ще бъдат показани в изложба в Художествената галерия в Добрич на 18 април от 17.30. Колекцията включва творби с молив, туш, оловен лоив и въглен и представя натюрморти, портрети, пасторални и морски пейзажи.

Коста Костов е роден през 1964 г. в с. Крапец, община Шабла. Има над 50 самостоятелни изложби в страната и в чужбина - Германия, Испания, Холандия, Йордания, Норвегия и др. Негови творби са представяни в общи  художествени изложби и пленери по живопис. В продължение на десет години е съорганизатор, заедно с община Шабла на Националния пленер в Крапец „Арт пътеки“.

Според запознати с творчеството на художника, морето и брегът заемат специално място в творбите му. На границата между земята и водата, животът има най-живописни проявления. Там се продават мълчанието на водата, крилата на въздуха и пътуващите към хората мечти, сизифови камъни, аромати за остаряло време и т.н. Там понякога можеш да откриеш кристално поетични, феерични послания, друг път знакови сказания за живота, често се среща и оня романтичен дух, който руши социалните ограничения и ни изпраща в света на иреалното.

Но във всичките увлечения и превъплъщения на художника, зад артистичния дух се усеща чувството за свобода, което моделира света с лекота и разбиране.


 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Силата на плаката

ПЛАКАТИ за фестивали в Англия, Германия, Дания, Естония, Канада, Китай, Полша, Португалия, САЩ, Сърбия,  Франция, Хърватия, Швейцария, Япония, България....ПЛАКАТИ за кино, музика, анимация, дизайн, театър, архитектура, литература.... ПЛАКАТИ за световната културна сцена, дело на някои от най-прочутите съвременни плакатисти, гостуват във..

публикувано на 26.03.19 в 13:23

Музиката на Италия събира ценители днес

Мултимедийният концерт "Музиката на Италия" по сценарий и режисура на Сребрина Соколова събира ценителите на класическите италиански арии и канцонети днес. Концертът е част от XX-то издание на Великденския музикален фестивал. В концерта участват Бойка Василева, Благовеста Статева, Вяра Железова, Арсений Арсов, Валерий Георгиев, Илко Захариев, а..

публикувано на 26.03.19 в 06:57

"Телефонът на мъртвец" тази вечер

ТЕЛЕФОНЪТ НА МЪРТВЕЦА от САРА РУЛ 25 март 2019, понеделник, 19 часа   Основна сцена Превод - Харалампи Аничкин Постановка – Петър Денчев Сценография и костюми – Петър Митев Музика – Христо Намлиев Участват: Биляна Стоева Симеон Лютаков Веселина Михалкова Милена Кънева Николай Божков Полина Недкова “Телефонът на..

публикувано на 25.03.19 в 07:08

Ученици се докоснаха до фотопаметта на Варна

Възпитаници на школа „Позитив“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс-Варна посетиха Музея на старата фотография, където се съхраняват истински реликви. Гид на младежите и девойките бе Ламбрин Сотиров, създал вълнуваща колекция с над 5000 стари снимки от Варна, както и уникални вещи, свъзани с професията на фотографите. Сотиров им показа..

публикувано на 24.03.19 в 14:09

Автентични носии показват във Варна

Автентични национални носии ще покаже археологическият музей във Варна в изложба , чието откриване е насрочено за 5 април. Всички носии са събирани от колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова. В експозицията ще бъдат включени и 12 фотографски пана на Славян Стоянов от изложба, подготвена за "Фестивал на шевицата" съвместно с..

обновено на 24.03.19 в 09:36

Виенският камерен оркестът във Варна днес

Виенският камерен оркестър - един от най-важните оркестри в света, свири тази вечер във Варна. В програмата за първия старт на фестивала „Варненско лято“ 2019, са включени шедьоври, които са харесвани от мнозина. Солист на оркестъра е Марио Хосен, който е признат за виртуоз в изпълненията на творбите на Николо Паганини. Началото на концерта е в..

публикувано на 24.03.19 в 08:18

Мюзикълът "Зоро" на сцената на варненската опера

Мюзикъл, който пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро в певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на традиционното фламенко! Тази легендарна история за борбата на доброто срещу злото е трайно вдъхновение за Gipsy Kings (Цигански царе),..

публикувано на 22.03.19 в 07:00