ЕК постави нови изисквания към кандидатите за безплатен WiFi

Европейската комисия /ЕК/ добави нови изисквания към необходимите документи за кандидатстване на общини за финансиране на проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Пълната информация е публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ в секция Въпроси и отговори за ЕИТ и WiFi4EU, съобщиха от министерството.

Двеста и девет български общини са се регистрирали за участие в първия конкурс. Преди да бъдат подадени предложенията на 15 май, е необходимо да бъдат предоставени придружаващи документи - копие на документ за самоличност на кмета или упълномощен от него служител; документ, който удостоверява, че той е законният представител на общината /например акт за номиниране/ и други. Документите ще трябва да бъдат качени като отделни файлове на портала WiFi4EU на страницата "Моят профил", уточняват от министерството. 

Общините могат да използват бюджета от 15 000 евро за "горещи точки" за безплатен бърз интернет в рамките на 18 месеца. В случай че бъде получена оферта за мрежата WiFi4EU, която отговаря на изискванията, но е за стойност под 15 хил. евро, общините трябва да изискат предлагането на допълнително оборудване /повече точки за достъп, защитна стена и др./, така че да бъде достигната отпуснатата сума. Скоро на страницата на ЕК с въпроси и отговори за инициативата ще бъдат публикувани примерни технически спецификации.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри българската програма по двойния стандарт при храните

Имаме поредна ефективна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската комисия одобри предложения от България пилотен проект за справяне с двойния стандарт в храните и напитките. Вече ще има българска програма на стойност 1.3 млн. евро, която ще подпомага всички потребителски организации, които да се борят с двойните стандарти. Те вече ще..

публикувано на 23.07.18 в 13:41

КАЛЕНДАР: 23 юли – Денят на Шестия сърдечен тон

Шестият сърдечен тон е известен в медицината още като „тон на Митев“. Откритието е обявено за българското научно постижение на XX век. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев. Първият и вторият сърдечен тон могат да бъдат чути с просто ухо. Третият и четвъртият са „достъпни“ благодарение на стетоскопа /слушалката/. Петият сърдечен тон..

публикувано на 23.07.18 в 11:31

Александър Вучич: "Изпреварихме България по средна заплата"

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му вече е изпреварила по средна заплата България. В момента в Сърбия тя е 424 евро. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина. Зад нас са Албания и Македония. Ще достигнем и останалите. Следващите държави са Унгария и Румъния, каза още Вучич. "В момента се намираме в много..

публикувано на 23.07.18 в 09:41

Догодина изпитите след 7-и клас - с близо месец по-късно

Седмокласниците да учат до края на юни и да се явяват на матури с близо месец по-късно отколкото досега. Това предлага Министерството на образованието за новата учебна 2018-2019-а година. Новият график за учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за..

публикувано на 23.07.18 в 07:50

Вече 6700 чужденци работят сезонно в България

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта. От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000. Най-много чужденци са дошли от..

публикувано на 23.07.18 в 07:02

Жълт код за дъжд днес, валежи през цялата седмица

Предупредителен жълт код за обилни валежи е обявен за днес за почти цялата страна. Изключение правят най-източните области - Бургас, Варна и Добрич, както и най-западните - Благоевград. Кюстендил, Видин и Монтана. В районите с жълт код се очакват количества до 25 литра на квадратен метър дъжд. От понеделник до сряда атмосферата по Черноморието..

публикувано на 23.07.18 в 04:04

Обърнат камион на АМ "Хемус" промени организацията на движение край Нови Пазар

Временна организация на движението е въведена за пътуващите към и от Варна, през АМ "Хемус", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Заради пътен инцидент на магистралата край Нови пазар движението от и към Варна се пренасочва от екипи на "Пътна полиция" през първокласния път Русе - Варна. В дежурната част на областната дирекция на..

публикувано на 22.07.18 в 15:47