ЕК: Македония да започне преговори за членство в ЕС

Снимка: Reuters

Европейската комисия /ЕК/ препоръчва започване на преговори за членство на Република Македония в Европейския съюз. Това се казва в доклада, който ще бъде оповестен утре. За първи път Македония получава безусловна препоръка за започване на преговори.

"Като се има предвид напредъка ЕК препоръчва започване на преговори с Бившата югославска република Македония. ЕК очаква, че ще бъдат запазени и задълбочени сегашните реформи. За да подкрепи този курс ЕК предлага започване на предприсъединителни преговори в областта на съдебната система, правосъдието, свободата и сигурността на страната", се казва в доклада, който се отнася до Република Македония.

От Брюксел подчертават, че Македония е успяла да преодолее дълбоката политическа криза. Необходимите структурни реформи са бавен процес, за които са необходими годни и поради щетите, които бяха нанесени през последните години и те няма да бъдат отстранени за една нощ... Положителната промяна в политическия манталитет е видима в цялото общество, което отсъстваше през последните години и това бе най-голямата пречка", пише още в Доклада за напредъка на Република Македония, който предстои да бъде обсъден още веднъж от еврокомисарите. Той ще бъде оповестен утре в Страсбург.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри българската програма по двойния стандарт при храните

Имаме поредна ефективна крачка за двойния стандарт с храните. Европейската комисия одобри предложения от България пилотен проект за справяне с двойния стандарт в храните и напитките. Вече ще има българска програма на стойност 1.3 млн. евро, която ще подпомага всички потребителски организации, които да се борят с двойните стандарти. Те вече ще..

публикувано на 23.07.18 в 13:41

КАЛЕНДАР: 23 юли – Денят на Шестия сърдечен тон

Шестият сърдечен тон е известен в медицината още като „тон на Митев“. Откритието е обявено за българското научно постижение на XX век. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев. Първият и вторият сърдечен тон могат да бъдат чути с просто ухо. Третият и четвъртият са „достъпни“ благодарение на стетоскопа /слушалката/. Петият сърдечен тон..

публикувано на 23.07.18 в 11:31

Александър Вучич: "Изпреварихме България по средна заплата"

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му вече е изпреварила по средна заплата България. В момента в Сърбия тя е 424 евро. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина. Зад нас са Албания и Македония. Ще достигнем и останалите. Следващите държави са Унгария и Румъния, каза още Вучич. "В момента се намираме в много..

публикувано на 23.07.18 в 09:41

Догодина изпитите след 7-и клас - с близо месец по-късно

Седмокласниците да учат до края на юни и да се явяват на матури с близо месец по-късно отколкото досега. Това предлага Министерството на образованието за новата учебна 2018-2019-а година. Новият график за учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за..

публикувано на 23.07.18 в 07:50

Вече 6700 чужденци работят сезонно в България

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта. От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000. Най-много чужденци са дошли от..

публикувано на 23.07.18 в 07:02

Жълт код за дъжд днес, валежи през цялата седмица

Предупредителен жълт код за обилни валежи е обявен за днес за почти цялата страна. Изключение правят най-източните области - Бургас, Варна и Добрич, както и най-западните - Благоевград. Кюстендил, Видин и Монтана. В районите с жълт код се очакват количества до 25 литра на квадратен метър дъжд. От понеделник до сряда атмосферата по Черноморието..

публикувано на 23.07.18 в 04:04

Обърнат камион на АМ "Хемус" промени организацията на движение край Нови Пазар

Временна организация на движението е въведена за пътуващите към и от Варна, през АМ "Хемус", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Заради пътен инцидент на магистралата край Нови пазар движението от и към Варна се пренасочва от екипи на "Пътна полиция" през първокласния път Русе - Варна. В дежурната част на областната дирекция на..

публикувано на 22.07.18 в 15:47