Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши випуск 2017 на Факултета по изчислителна техника и автоматизация на ТУ - Варна

В средата на април абсолвентите от Факултета по изчислителна техника и автоматизация на Технически университет – Варна, випуск 2017 получиха своите дипломи на официална церемония в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На тържеството присъстваха стотици гости - родители и приятели на вече дипломираните студенти и представители на фирмите-потребители на кадри. Ръководството на факултета покани за водещ на тържествената промоция актьора от ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна Пламен Георгиев. В началото на събитието присъстваха задължителните и основни символи и ритуали на академичната общност – студентският химн, посрещането на знамето на университета и на академичното ръководство.

Ректорът на Технически университет - Варна, проф. д.н. инж. Росен Василев връчи дипломите и приветства абсолвентите от името на академичното ръководство. „Много ми е приятно, че ръководството на Факултета по изчислителна техника и автоматизация избра именно ден в средата на април за Вашата официална промоция. Има много хубава символика в това тържеството, което бележи края на един период в живота Ви и е символ и на ново начало за Вас, да е в най-хубавото време от пролетта. През април светът отново се пробужда, става по-красив и във въздуха трепти обещание за нещо ново, вълнуващо и прекрасно. Пожелавам Ви това усещане за пролет, за възраждане и надеждата винаги да са Ваши спътници!“ – обърна се към инженерите от випуск 2017 проф. Василев в своето слово и добави: „Пред вас има огромни възможности. Вие владеете професиите на бъдещето и хиляди бъдещи открития могат да бъдат направани от вас или с Вашия принос! Всичко е възможно, повярвайте, бъдете верни на себе си и работете неуморно! Ние - всички, които сме днес в тази зала днес, ще ви подкрепяме.“

Младите инженери на специалностите към катедри „Автоматизация на производството“, „Електронна техника и микроелектроника“, „Компютърни науки и технологии“, „Комуникационна техника и технологии“ и „Софтуерни и интернет технологии“ са общо 372. С отличен успех над 5.50 завършиха 68 бакалаври и магистри. Шестима от тях са с общ успех от следването Отличен 6.00.

Пълните отличници на випуск 2017, които бяха отличени с грамота и златна значка на ТУ – Варна, са магистрите-инженери Велислав Колесниченко, спец. „Софтуерно инженертсво“, Лора Илиева – „Компютърни технологии в бизнеса“, Даниел Димитров – „Компютърни технологии в бизнеса“, Георги Георгиев - „Компютърни мрежи и комуникации“, Михаил Чиляшев – „Компютърни мрежи и комуникации“ и Михаил Петров от спец. „Електроника“. Партньорите от бизнеса лично поздравиха отличниците на ФИТА от випуск 2017. Боян Цонев и Осман Осман, представители на Immedis България – най-новият бизнес , част от The Taxback Group, поднесоха специална изненада  и подариха таблети на студентите, завършили с успех 6.00. Предметни награди връчиха също така от АДАСТРА България и фирма IDT.

Деканът на Факултета по изчислителна техника и автоматизация – доц. д-р инж. Недялко Николов, също поздрави инженерите от випуск 2017, благодари им за избора, за положените усилията и за последователността по време на обучението. Деканът им пожела „така, както в университета се усъвършенствахте да пишете уникални алгоритми и кодове, да вдъхвате живот на електронните схеми и да правите възможна комуникацията във всяка среда, със същата страст да напишете и в живота Вашата програма-максимум, да влагате ум, душа и интуиция във всяка малка стъпка по пътя и да видите осъществени и най-смелите си мечти!“. Амалия Самоходова - един от новите магистър-инженери с отличен успех от випуск 2017, беше „гласът“ на абсолвентите на тържествената промоция като сподели от трибуната емоциите и мислите, които в този момент вълнуваха младите хора.

Тържествената церемония завърши с един емоционален, очакван и задължителен за такива събития ритуал – академичните шапки на абсолвентите полетяха на сцената. Така символично приключи един важен етап от личностното развитие и социалното и професионално ангажиране на младите хора в университета и започна нов. Очакват ги още по-големи предизвикателства и възможности и най-вече – много лични избори. Неслучайно техните преподаватели от ФИТА избраха една вдъхновяваща мисъл на гениалния физик и нобелов лауреат Алберт Айнщайн за мото на церемонията и за да ги насърчат за едно успешно бъдеще: „Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият - сякаш всяко нещо е чудо.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12