Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Георги Чакъров за тайните на троянската керамика

Снимка: Радио Варна

Грънчарството е един от най-древните занаяти в света. Керамиката е един от най-старите художествени занаяти в българските земи. Глинените изделия служели в сватбените и погребалните ритуали, задоволявали и ежедневните битови нужди. Характерни за троянската керамика са шарките, изобразяващи битови мотиви, елементи на народното облекло и природата. В цветово отношение преобладават меките земни тонове – жълто, зелено, кафяво. През последните години обаче цветовата гама става все по-пъстра, разработват се различните варианти на известната "троянска шарка". 

Това разказа за Радио Варна Георги Чакъров, който от почти четвърт век разпространява по цял свят троянската керамика и това го прави повече от горд и щастлив.


Снимка- Работя на този пазар ("Чаталджа") от 22 години.

- Какво продавате на варненци и на гостите на града?

- Предимно на българските и чуждестранни туристи, и на гражданите във Варна продавам троянска битова керамика, която се цени много по всички континенти. Имам клиенти, които, като дойде лятото, идват непрекъснато и пазаруват от мен. От Йоханесбург имам клиенти, от Сидни, от Рио де Жанейро и от много други страни - САЩ, Канада... Много добри клиенти са ми тези българи, които са заминали в чужбина.

- Откъде е керамиката, която предлагате?

Има много специалисти в България. В Троян има около 75 фамилни работилници, в които се събират хора от един род и работят. Тези, които са по-работливи от другите - просперират много и изнасят своята продукция за Гърция, Турция, Полша, Русия и за цяла Европа.

- Пазарът за съжаление вече е "залят" от много китайска некачествена стока. Как да разпознаваме качествения български гювеч?

- Качественият български гювеч има трайно оцветяване. Боите, с които се оцветява са силикатни, а китайската керамика се оцветява с книжни ваденки. Те са залепват, пече се при 250 градуса и се получа много интересно оцветяване и така хората лесно се привличат от цветните рисунки. Българската керамика се изпича със силикатните оцветители при 1200 градуса и след хиляди години шарките остават непроменени.

Снимка- Какво най-много се купува от Вашето магазинче?

- Дреболии - солнички, купички в различни цветове, чаши, малки чинии, гювечета, кадилници.

- Уникални са. Всяка чиния е различна...

- Точно така е. Всяко нещо за себе си е уникално, понеже се прави на ръка. Това е изключително трудоемък, робски труд.

- Идва Гергьовден, вие сте Георги. Какво слагате на трапезата си, приготвено в троянски гювеч?

- В един троянски гювеч може да се сложи всичко. Слага се в студена фурна и се наглася на температура 120 - 150 градуса за да става бавно изпичането. Колкото повече зеленчуци се слагат, колкото повече лук се слага, защото лукът е майката на всички подправки, става толкова по-хубаво. Сложена от вечерта на по-ниска температура, на сутринта гозбата е сготвена с неповторим аромат и вкус.

- И по-вкусно ли става месото, сготвено в гювеч?

- Най-вкусното месо става в гювеч, защото се задушава. Нито има пържене, нито има варене... и е здравословно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00