Виржиния Лазарова: "Преди 70 години хората се страхуваха да пътуват със самолет"

| обновено на 14.05.18 в 11:12
Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов и Виржиния Лазарова

90 годишната Виржиния Лазарова бе сред гостите на 70 годишния юбилей на летище Варна. Официалното откривана на аерогарата се е състояло на 9.05 през 1948 година. Тогава работещите на летището са едва 13 души, спомня си Виржиния. Желаещи да пътуват няма, а линиите са две - северна и южна.

"Докато пътуването с железница от Варна до София трае 14 часа, със самолет се пътува за два часа и половина", отбелязва предимствата вестник "Народно дело" ден след паметното събитие.

От 2006 г. летище Варна е отдадено на концесия на германо-българския консорциум „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Инвестирани са над 190 милиона лева, с които бе построен вторият терминал и новата писта за излитане и кацане.

В 70-тата година от създаването си летище Варна очаква да посрещне и двумилионния си пътник. Най-вероятно това ще се случи след края на активния туристически сезон, прогнозира директорът на аеропорта Димитър Костадинов в равносметка за юбилея.

С помощта на Виржиния Лазарова се връщаме към началото в разговор на Даниела Стойнова.

Снимка- Работех като деловодител. Извършвах писмена работа. След това агент експедитор, билетобагажен касиер, вътрешни и международни линии, завеждащ личен състав и накрая счетоводител.

Вие сте работили в бюрото ТАБСО на главната в центъра на Варна

- Точно така. Когато стана ТАБСО /Транспортно-авиационно Снимкабългаро-съветско общество/, преименувахме се от Българска гражданска авиация, аз завършвах висшето си бразование, временно напуснах и по майчинство. Две дъщери имам. Да са живи и здрави.

А някога мечтала ли сте да летите, да бъдете стюардеса например?

- Не никога. Даже съм изпитвала страх да се кача на самолет. Когато пътувахме със съпруга ми до Торонто, защото аз там съм родена, казвах на мъжа ми, че много ме е страх. А той все ми казваше: „Как може да те е страх толкова години работиш на летището и изпитваш страх”.

Благодарение на това, че работите на летището имали ли сте много полети?

- Скандинавските авиолини ми дадоха два безплатни билета на мен и съпруга ми точно до Торонто.

А защо сте родена в Торонто? Баща Ви емигрант ли е бил?

- Баща ми беше македонец. Те македонците много пътешестваха и така той също емигрира, отива в Америка. А майка ми също заминава и се запознава с него и се оженват.

А каква е връзката с Варна?

- Майка ми е варненка.

Някога вестник "Народно дело" пише, че полетът е отнемал два часа и половина

- Така беше. Особено в началото, когато летяха по-малките самолети. След това като полетяха големите самолети полетът не беше толкова дълъг.

А вярно ли е, че са събирани пътници поради липса дори от жп гарата?

- Да. Редовно събирахме пътници от жп гарата всеки ден. Те чакаха за билети, а ние ги агитирахме да пътуват със самолет.

Защото цената колко беше?

- 11 лева и 20 стотинки. По-евтино беше, но хората все още не чувстваха сигурност в самолета.

А вярно ли е, че тук е имало само бараки.

- Беше една дървена барака и 13 души се помещавахме в нея. Сутрин започвахме работа от откриването на летището и продължавахме работа до закриването на летището.

Колко полета имаше?Снимка

- Два пъти в седмицата имаше полети. Единият минаваше по северното трасе - Варна - Горна Оряховица – София, а другият по южното трасе - Варна, Бургас, Пловдив, София.

Интересно ли Ви е било като видите новите машини да полетите?

- Еее разбира се, че ми е било интересно. Даже много високо говоря. А как няма да говоря високо. На всяка минута кацат и излитат самолети.

И трябва да ги надвикаш

- Ние работехме, но като отворим прозореца не можем да разговаряме и затваряхме прозореца. Но тогава пък ни ставаше топло и отново отваряхме прозореца и така.

Днес какво мислите за Летище Варна, за новия терминал? Полетите са толкова много.

- Всичко хубаво. Доживях да видя всичко това.

Снимка
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема. Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование,..

публикувано на 17.01.19 в 09:55

Александър Шиваров: Великобритания е изправена пред несигурност

Британския парламент категорично отхвърли договорените мерки на премиера Тереза Мей за "Брекзит". Оттук нататък сценариите са много, но нито един не е за предпочитане. Страната е изправена пред несигурност. Всеки един политик, който започне да води преговори със сънародниците си, рискува да обере политическите пасиви, коментира ситуацията преподавателят в..

публикувано на 16.01.19 в 16:07

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

публикувано на 15.01.19 в 13:02

Солна терапия бори настинките и грипа

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,   известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „ halos” , която означава..

публикувано на 11.01.19 в 14:24

Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация   за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата..

публикувано на 11.01.19 в 07:20

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Едва около 30 години след началото на фотографията във Франция и първата снимка дело на Луи Дагер, във Варна се появяват и първите фотографски ателиета. Това сочат проучванията на Георги Генчев, фотограф и дългогодишен кореспондент на БТА във Варна. Монографията му, която е с работно заглавие „Фотографията във Варна оттогава досега", предстои да..

публикувано на 10.01.19 в 08:00

Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях...

публикувано на 10.01.19 в 07:05