Виржиния Лазарова: "Преди 70 години хората се страхуваха да пътуват със самолет"

| обновено на 14.05.18 в 11:12
Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов и Виржиния Лазарова

90 годишната Виржиния Лазарова бе сред гостите на 70 годишния юбилей на летище Варна. Официалното откривана на аерогарата се е състояло на 9.05 през 1948 година. Тогава работещите на летището са едва 13 души, спомня си Виржиния. Желаещи да пътуват няма, а линиите са две - северна и южна.

"Докато пътуването с железница от Варна до София трае 14 часа, със самолет се пътува за два часа и половина", отбелязва предимствата вестник "Народно дело" ден след паметното събитие.

От 2006 г. летище Варна е отдадено на концесия на германо-българския консорциум „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Инвестирани са над 190 милиона лева, с които бе построен вторият терминал и новата писта за излитане и кацане.

В 70-тата година от създаването си летище Варна очаква да посрещне и двумилионния си пътник. Най-вероятно това ще се случи след края на активния туристически сезон, прогнозира директорът на аеропорта Димитър Костадинов в равносметка за юбилея.

С помощта на Виржиния Лазарова се връщаме към началото в разговор на Даниела Стойнова.

Снимка- Работех като деловодител. Извършвах писмена работа. След това агент експедитор, билетобагажен касиер, вътрешни и международни линии, завеждащ личен състав и накрая счетоводител.

Вие сте работили в бюрото ТАБСО на главната в центъра на Варна

- Точно така. Когато стана ТАБСО /Транспортно-авиационно Снимкабългаро-съветско общество/, преименувахме се от Българска гражданска авиация, аз завършвах висшето си бразование, временно напуснах и по майчинство. Две дъщери имам. Да са живи и здрави.

А някога мечтала ли сте да летите, да бъдете стюардеса например?

- Не никога. Даже съм изпитвала страх да се кача на самолет. Когато пътувахме със съпруга ми до Торонто, защото аз там съм родена, казвах на мъжа ми, че много ме е страх. А той все ми казваше: „Как може да те е страх толкова години работиш на летището и изпитваш страх”.

Благодарение на това, че работите на летището имали ли сте много полети?

- Скандинавските авиолини ми дадоха два безплатни билета на мен и съпруга ми точно до Торонто.

А защо сте родена в Торонто? Баща Ви емигрант ли е бил?

- Баща ми беше македонец. Те македонците много пътешестваха и така той също емигрира, отива в Америка. А майка ми също заминава и се запознава с него и се оженват.

А каква е връзката с Варна?

- Майка ми е варненка.

Някога вестник "Народно дело" пише, че полетът е отнемал два часа и половина

- Така беше. Особено в началото, когато летяха по-малките самолети. След това като полетяха големите самолети полетът не беше толкова дълъг.

А вярно ли е, че са събирани пътници поради липса дори от жп гарата?

- Да. Редовно събирахме пътници от жп гарата всеки ден. Те чакаха за билети, а ние ги агитирахме да пътуват със самолет.

Защото цената колко беше?

- 11 лева и 20 стотинки. По-евтино беше, но хората все още не чувстваха сигурност в самолета.

А вярно ли е, че тук е имало само бараки.

- Беше една дървена барака и 13 души се помещавахме в нея. Сутрин започвахме работа от откриването на летището и продължавахме работа до закриването на летището.

Колко полета имаше?Снимка

- Два пъти в седмицата имаше полети. Единият минаваше по северното трасе - Варна - Горна Оряховица – София, а другият по южното трасе - Варна, Бургас, Пловдив, София.

Интересно ли Ви е било като видите новите машини да полетите?

- Еее разбира се, че ми е било интересно. Даже много високо говоря. А как няма да говоря високо. На всяка минута кацат и излитат самолети.

И трябва да ги надвикаш

- Ние работехме, но като отворим прозореца не можем да разговаряме и затваряхме прозореца. Но тогава пък ни ставаше топло и отново отваряхме прозореца и така.

Днес какво мислите за Летище Варна, за новия терминал? Полетите са толкова много.

- Всичко хубаво. Доживях да видя всичко това.

Снимка
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 9 от 10 населени места в община Ветрино има читалища

Народно Читалище “Просвета” във Ветрино  е основано през 1905 г. За пръв председател е избран Дони Стоянов Краев. След Първата световна война читалището провежда активна дейност. Водещи в културния живот са учителите Пейчо Атанасов Пейчев, Димо и Димитричка Доневи и др. Сред самодейците са: Вълчав Харизанов, Богдан Хадживълев, Стоян Петров,..

публикувано на 25.05.18 в 11:26

Сърце в скалата и лековита вода привличат туристите на Побити камъни

Четвърт век туристи на Побити камъни посреща екскурзоводът Стилиян Марков. Разказва легендите на пет езика, но в комплекса има поставени табели на още няколко, защото туристите са от цял свят. Побитите камъни са разположени на 18 километра западно от Варна и присъстват в много международни каталози. Те имат статут на защитена местност..

обновено на 25.05.18 в 08:59

Личният пример на Мая и Георги

На всеки национален празник семейство Георгиеви от Варна   облича национални носии. Убедени са, че именно семейството трябва да даде пример за възпитанието и го правят по свой начин. Още от детските си години хореографията впечатлява бащата Георги Георгиев, който професионално се е занимавал и с гребане. Майката Мая играе..

обновено на 24.05.18 в 10:09

Иван Иванов: Варненските ученици-астрономи имат повече медали от олимпийците ни

Варненската обсерваторията „Николай Коперник“ чества днес своя 50-годишен юбилей. От 14 ч. е тържеството в зала “Пленарна“ на община Варна, за което пристигнаха астрономи от обсерваториите в цялата страна. От 15 ч. е – поздравителния концерт на ученици от НУИ “Добри Христов“, състави от ОДК – Варна, ученици от Първа и Четвърта ЕГ. На 23 май..

публикувано на 22.05.18 в 12:39

Чудеса прави водата на аязмото в село Близнаци

Аязмото във варненското село Близнаци е с магична сила. Водата, която е малко по-надолу от параклиса „ Възнесение Господне“ не пресъхва никога, разказват местните хора. За чудотворния извор, който е винаги пълен, дори и в най-големите жеги, бабите твърдят, че лекува перфектно болести по очите. С нея местните измивали очичките на бебетата още..

публикувано на 22.05.18 в 09:42

Директорът на европотребители: "Плащайте с банкова карта по интернет!"

Варна е на второ място в страната по електронна пазаруване. Все повече българи избират къде да почиват и плащат през интернет.  80 процента от сигналите в Европейския потребителски център са на българи, които са пазарували зад граница. 2000 са жалбите през миналата година и една - трета от тях са свързани с онлайн търговията.  Европейският..

обновено на 20.05.18 в 18:16

Нощ на музеите = 24-часов тур между експозициите

Богатата история на Варна показват на своите деца стотици семейства. Използват и днешното издание на „Нощта на музеите и галериите”. Прогнозата за дъжд не ги притеснява и те обикалят включените обекти в инициативата, внимателно следейки да не пропуснат нещо. Това прави 10-годишната Паула Кръстева, която много разчита на своята баба Галина Панайотова..

публикувано на 19.05.18 в 14:50