Виржиния Лазарова: "Преди 70 години хората се страхуваха да пътуват със самолет"

| обновено на 14.05.18 в 11:12
Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов и Виржиния Лазарова

90 годишната Виржиния Лазарова бе сред гостите на 70 годишния юбилей на летище Варна. Официалното откривана на аерогарата се е състояло на 9.05 през 1948 година. Тогава работещите на летището са едва 13 души, спомня си Виржиния. Желаещи да пътуват няма, а линиите са две - северна и южна.

"Докато пътуването с железница от Варна до София трае 14 часа, със самолет се пътува за два часа и половина", отбелязва предимствата вестник "Народно дело" ден след паметното събитие.

От 2006 г. летище Варна е отдадено на концесия на германо-българския консорциум „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Инвестирани са над 190 милиона лева, с които бе построен вторият терминал и новата писта за излитане и кацане.

В 70-тата година от създаването си летище Варна очаква да посрещне и двумилионния си пътник. Най-вероятно това ще се случи след края на активния туристически сезон, прогнозира директорът на аеропорта Димитър Костадинов в равносметка за юбилея.

С помощта на Виржиния Лазарова се връщаме към началото в разговор на Даниела Стойнова.

Снимка- Работех като деловодител. Извършвах писмена работа. След това агент експедитор, билетобагажен касиер, вътрешни и международни линии, завеждащ личен състав и накрая счетоводител.

Вие сте работили в бюрото ТАБСО на главната в центъра на Варна

- Точно така. Когато стана ТАБСО /Транспортно-авиационно Снимкабългаро-съветско общество/, преименувахме се от Българска гражданска авиация, аз завършвах висшето си бразование, временно напуснах и по майчинство. Две дъщери имам. Да са живи и здрави.

А някога мечтала ли сте да летите, да бъдете стюардеса например?

- Не никога. Даже съм изпитвала страх да се кача на самолет. Когато пътувахме със съпруга ми до Торонто, защото аз там съм родена, казвах на мъжа ми, че много ме е страх. А той все ми казваше: „Как може да те е страх толкова години работиш на летището и изпитваш страх”.

Благодарение на това, че работите на летището имали ли сте много полети?

- Скандинавските авиолини ми дадоха два безплатни билета на мен и съпруга ми точно до Торонто.

А защо сте родена в Торонто? Баща Ви емигрант ли е бил?

- Баща ми беше македонец. Те македонците много пътешестваха и така той също емигрира, отива в Америка. А майка ми също заминава и се запознава с него и се оженват.

А каква е връзката с Варна?

- Майка ми е варненка.

Някога вестник "Народно дело" пише, че полетът е отнемал два часа и половина

- Така беше. Особено в началото, когато летяха по-малките самолети. След това като полетяха големите самолети полетът не беше толкова дълъг.

А вярно ли е, че са събирани пътници поради липса дори от жп гарата?

- Да. Редовно събирахме пътници от жп гарата всеки ден. Те чакаха за билети, а ние ги агитирахме да пътуват със самолет.

Защото цената колко беше?

- 11 лева и 20 стотинки. По-евтино беше, но хората все още не чувстваха сигурност в самолета.

А вярно ли е, че тук е имало само бараки.

- Беше една дървена барака и 13 души се помещавахме в нея. Сутрин започвахме работа от откриването на летището и продължавахме работа до закриването на летището.

Колко полета имаше?Снимка

- Два пъти в седмицата имаше полети. Единият минаваше по северното трасе - Варна - Горна Оряховица – София, а другият по южното трасе - Варна, Бургас, Пловдив, София.

Интересно ли Ви е било като видите новите машини да полетите?

- Еее разбира се, че ми е било интересно. Даже много високо говоря. А как няма да говоря високо. На всяка минута кацат и излитат самолети.

И трябва да ги надвикаш

- Ние работехме, но като отворим прозореца не можем да разговаряме и затваряхме прозореца. Но тогава пък ни ставаше топло и отново отваряхме прозореца и така.

Днес какво мислите за Летище Варна, за новия терминал? Полетите са толкова много.

- Всичко хубаво. Доживях да видя всичко това.

Снимка
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къща на село - защо не?

Все повече млади хора избират да живеят на село. Причините са почти едни и същи – спокойствие и красива природа. За 22-годишния студент по аграрни науки има още една причина – перспективата да осигуриш спокойствие на бъдещото си семейство и деца. Най-новият жител на село Доброглед – Пеньо Стойчев, от месец има своя къща там. Как се стига до..

публикувано на 19.08.18 в 19:05

KAMELOT на Варна Мега Рок

KAMELOT са една от малкото групи – пример за успешна смяна на вокалиста. Дори и при най-големите не се получи. Tommy Karevik обаче пасна като дялан камък в бандата. И вече има трети албум като фронтмен на KAMELOT. „The Shadow Theory” беше една от причините за разговор с вокалиста. Втората – фестивалът „Varna Mega Rock”, където групата ще представи..

публикувано на 17.08.18 в 10:42

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в..

публикувано на 14.08.18 в 21:29

Хил Крейн: Пеша през България на път от Единбург до Истанбул

Последен ден от първото Радио Варна: Пътешествието. На финалната права сме - запътили сме се към най-южната точка на варненското крайбрежие - Бяла. И току на разклона за Камчия настигаме трима туристи-пешеходци. С раници. Любопитството ни кара да спрем и да ги попитаме накъде са тръгнали. Оказва се, че двамата мъже са от Шотландия, а спътничката им..

обновено на 13.08.18 в 16:13

Цената на парите, изкарани зад граница

За първите пет месеца на годината българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показват данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Така сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. Как изглежда това обаче през очите на 21 годишният Сали..

публикувано на 12.08.18 в 14:50
manicure_mikrophone

Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет. Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради..

публикувано на 10.08.18 в 15:31

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване..

публикувано на 10.08.18 в 11:15