Виржиния Лазарова: "Преди 70 години хората се страхуваха да пътуват със самолет"

| обновено на 14.05.18 в 11:12
Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов и Виржиния Лазарова

90 годишната Виржиния Лазарова бе сред гостите на 70 годишния юбилей на летище Варна. Официалното откривана на аерогарата се е състояло на 9.05 през 1948 година. Тогава работещите на летището са едва 13 души, спомня си Виржиния. Желаещи да пътуват няма, а линиите са две - северна и южна.

"Докато пътуването с железница от Варна до София трае 14 часа, със самолет се пътува за два часа и половина", отбелязва предимствата вестник "Народно дело" ден след паметното събитие.

От 2006 г. летище Варна е отдадено на концесия на германо-българския консорциум „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Инвестирани са над 190 милиона лева, с които бе построен вторият терминал и новата писта за излитане и кацане.

В 70-тата година от създаването си летище Варна очаква да посрещне и двумилионния си пътник. Най-вероятно това ще се случи след края на активния туристически сезон, прогнозира директорът на аеропорта Димитър Костадинов в равносметка за юбилея.

С помощта на Виржиния Лазарова се връщаме към началото в разговор на Даниела Стойнова.

Снимка- Работех като деловодител. Извършвах писмена работа. След това агент експедитор, билетобагажен касиер, вътрешни и международни линии, завеждащ личен състав и накрая счетоводител.

Вие сте работили в бюрото ТАБСО на главната в центъра на Варна

- Точно така. Когато стана ТАБСО /Транспортно-авиационно Снимкабългаро-съветско общество/, преименувахме се от Българска гражданска авиация, аз завършвах висшето си бразование, временно напуснах и по майчинство. Две дъщери имам. Да са живи и здрави.

А някога мечтала ли сте да летите, да бъдете стюардеса например?

- Не никога. Даже съм изпитвала страх да се кача на самолет. Когато пътувахме със съпруга ми до Торонто, защото аз там съм родена, казвах на мъжа ми, че много ме е страх. А той все ми казваше: „Как може да те е страх толкова години работиш на летището и изпитваш страх”.

Благодарение на това, че работите на летището имали ли сте много полети?

- Скандинавските авиолини ми дадоха два безплатни билета на мен и съпруга ми точно до Торонто.

А защо сте родена в Торонто? Баща Ви емигрант ли е бил?

- Баща ми беше македонец. Те македонците много пътешестваха и така той също емигрира, отива в Америка. А майка ми също заминава и се запознава с него и се оженват.

А каква е връзката с Варна?

- Майка ми е варненка.

Някога вестник "Народно дело" пише, че полетът е отнемал два часа и половина

- Така беше. Особено в началото, когато летяха по-малките самолети. След това като полетяха големите самолети полетът не беше толкова дълъг.

А вярно ли е, че са събирани пътници поради липса дори от жп гарата?

- Да. Редовно събирахме пътници от жп гарата всеки ден. Те чакаха за билети, а ние ги агитирахме да пътуват със самолет.

Защото цената колко беше?

- 11 лева и 20 стотинки. По-евтино беше, но хората все още не чувстваха сигурност в самолета.

А вярно ли е, че тук е имало само бараки.

- Беше една дървена барака и 13 души се помещавахме в нея. Сутрин започвахме работа от откриването на летището и продължавахме работа до закриването на летището.

Колко полета имаше?Снимка

- Два пъти в седмицата имаше полети. Единият минаваше по северното трасе - Варна - Горна Оряховица – София, а другият по южното трасе - Варна, Бургас, Пловдив, София.

Интересно ли Ви е било като видите новите машини да полетите?

- Еее разбира се, че ми е било интересно. Даже много високо говоря. А как няма да говоря високо. На всяка минута кацат и излитат самолети.

И трябва да ги надвикаш

- Ние работехме, но като отворим прозореца не можем да разговаряме и затваряхме прозореца. Но тогава пък ни ставаше топло и отново отваряхме прозореца и така.

Днес какво мислите за Летище Варна, за новия терминал? Полетите са толкова много.

- Всичко хубаво. Доживях да видя всичко това.

Снимка
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ара Маликян: "Аз съм гражданин на света"

Ексцентричният цигулар Ара Маликян - ливанец с арменски произход и испански паспорт, любим на всички поколения меломани по света, е главното действащо лице на финалния гала концерт от Международния музикален фестивал "Варненско лято". Ара Маликян ще разкаже своята много лична емоционална приказка за "Невероятната история на една цигулка"...

публикувано на 19.10.18 в 16:04

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10

Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните..

публикувано на 11.10.18 в 16:49
Мария Чакърова и майка й

Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя..

обновено на 11.10.18 в 13:46