Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва историкът и директор на едно от най-популярните училища в града Петко Петков:

Надявам се, да осъществя тази идея, която имам още от 125-та годишнина на училището. Тогава, благодарение на Държавен архив-Варна за първи път взех в ръцете си летописната книга. Това, което прочетох там не е история на едно училище, това е историята на един град, на практика на една страна. Там има страници, които просто хващат за гърлото! Ще бъде преиздадена фототипно и написано, защото някои от текстовете много трудно се разчитат. Това е летописната книга, така като е започната през далечната 1912 г., когато се взема решението училището да бъде възстановено. Забележете, 1912-та, тогава когато започва войната! Събират се варненската община, начело с кмета Кръстьо Мирски с Карел Шкорпил. Въобще, ако отворя и видите с какъв ентусиазъм за една година по време на война и национална катастрофа, училището е възстановено!

Кои са другите дати в историята на училището, ключови за неговото съществуване и до днес?

Една от най-важните, според мен е 6 ноември 1990 г., когато е възстановено името на училището - към "Климент Охридски" се връща думичката "Свети". Това е Светецът, който е покровител на училището и вече толкова години не го оставя.

А кой е писал тези летописи?

При всички случаи главният учител, както е било навремето, директорът на училището по някое време. А точно 1915 г. началото на Първата световна война е друг много  интересен факт е, че учебните занятия са преустановени поради мобилизацията на учителите мъже. Два месеца по-късно занятията са възстановени,  в "месец декемврий" генералният щаб на Българската армия взел решение учителите на възраст над 30 г. да бъдат освободени от военна служба и да могат да учителстват. Тогава учителската професия е била по-скоро мъжка професия. Разбира се, в съвремието нещата не стоят точно по този начин защото новата роля на учителя е да бъде не източник на знанието, а посредник между знанието и детето. Защото знанието го има във всеки един компютър. Сега ако си извадите телефона и напишете в Google ще знаете много повече от мен, който съм учил пет години история.

СнимкаКаква ще е целта на този летопис, който ще бъде издаден в съвременен вид? Ще влезе ли в часовете по история на вашите ученици?

Съдържанието е по-скоро емоционално и в много случаи е само статистика. Изброяване например на учителите за учебната година. Има учебни години, в които само това е написано.

Най-любопитните моменти, както цитирахте, мисля че биха впечатлили децата разказани по подобаващ начин.

Абсолютно. Аз редовно ги цитирам в часовете по история. Защото наистина от нещо малко, от едно училище, можем да си направим извод за духа на времето!ВИЖТЕ ОЩЕ

Ара Маликян: "Аз съм гражданин на света"

Ексцентричният цигулар Ара Маликян - ливанец с арменски произход и испански паспорт, любим на всички поколения меломани по света, е главното действащо лице на финалния гала концерт от Международния музикален фестивал "Варненско лято". Ара Маликян ще разкаже своята много лична емоционална приказка за "Невероятната история на една цигулка"...

публикувано на 19.10.18 в 16:04

Ирина Величкова: У нас има добри закони за авторските права, но няма контрол и наказания

Ирина Величкова е юрист по професия. На фестивала "Златната роза" беше представен  дебютният й късометражен филм "Сън за щастие". Кинотворбата е дипломната й работа от специализацията й по режисура на игрален филм. - Доколко правата на авторите са защитени в България? - Защитени са на ниво закон. Изключително добре защитени с даже. Защото нашият..

публикувано на 17.10.18 в 16:24
Награждаването на победителите.

Старите кранове ще са основен акцент на пристанището и след превръщането му в зона за почивка

Продължаваме да ви представяме идеите на младите архитекти за бъдещия облик на пристанище Варна-Изток. След като ви запознахме с проекта на българо-турския екип , който беше класиран на второ място в Международния архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток" , сега е ред на отличниците: екипът Македония/България в състав Ана..

публикувано на 16.10.18 в 15:54

Искрен Пеев: Опазването на морето зависи и от всеки човек

Искрен Пеев е трето поколение моряк. Неговият дядо - проф. Илия Пеев, е преподавател във Военноморското училище, капитан първи ранг от резерва, бил е на подводниците. Бащата д-р Петър Пеев  е бил лекар във Военноморска болница, но преди това е бил на корабите, вкл. на  ветрохода "Калиакра" . От шестгодишен ветроходство изучава и Искрен. Сега е на..

публикувано на 14.10.18 в 18:05

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

публикувано на 14.10.18 в 08:10

Лифт до "Галата" и мостове предлагат млади архитекти за пристанището

Второ място в Международния архитектурен пленер 2018 на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ спечели екипът Турция/България в състав: Ембре Торбаглу, Кансу Йапики, Угур Челеби, Момчил Димов. Проектът, озаглавен „Crossing Walls”, впечатлява със задълбочения анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на зоната и оригиналните..

публикувано на 11.10.18 в 16:49
Мария Чакърова и майка й

Мария Чакърова посвещава юбилейната изложба в галерия "Теди" на майка си

Най-слънчевата варненска художничка Мария Чакърова ще отпразнува 70-годишнината си с изложба в галерия "Теди". Селекцията от 27 платна масло и 16 акварелни миниатюри, рисувани основно през последните две години, е наречена "На майка ми". Авторката споделя с огромна любов: "С майка ми бяхме изключително силно духовно свързани. Тя ме импулсира да направя..

обновено на 11.10.18 в 13:46