Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва историкът и директор на едно от най-популярните училища в града Петко Петков:

Надявам се, да осъществя тази идея, която имам още от 125-та годишнина на училището. Тогава, благодарение на Държавен архив-Варна за първи път взех в ръцете си летописната книга. Това, което прочетох там не е история на едно училище, това е историята на един град, на практика на една страна. Там има страници, които просто хващат за гърлото! Ще бъде преиздадена фототипно и написано, защото някои от текстовете много трудно се разчитат. Това е летописната книга, така като е започната през далечната 1912 г., когато се взема решението училището да бъде възстановено. Забележете, 1912-та, тогава когато започва войната! Събират се варненската община, начело с кмета Кръстьо Мирски с Карел Шкорпил. Въобще, ако отворя и видите с какъв ентусиазъм за една година по време на война и национална катастрофа, училището е възстановено!

Кои са другите дати в историята на училището, ключови за неговото съществуване и до днес?

Една от най-важните, според мен е 6 ноември 1990 г., когато е възстановено името на училището - към "Климент Охридски" се връща думичката "Свети". Това е Светецът, който е покровител на училището и вече толкова години не го оставя.

А кой е писал тези летописи?

При всички случаи главният учител, както е било навремето, директорът на училището по някое време. А точно 1915 г. началото на Първата световна война е друг много  интересен факт е, че учебните занятия са преустановени поради мобилизацията на учителите мъже. Два месеца по-късно занятията са възстановени,  в "месец декемврий" генералният щаб на Българската армия взел решение учителите на възраст над 30 г. да бъдат освободени от военна служба и да могат да учителстват. Тогава учителската професия е била по-скоро мъжка професия. Разбира се, в съвремието нещата не стоят точно по този начин защото новата роля на учителя е да бъде не източник на знанието, а посредник между знанието и детето. Защото знанието го има във всеки един компютър. Сега ако си извадите телефона и напишете в Google ще знаете много повече от мен, който съм учил пет години история.

СнимкаКаква ще е целта на този летопис, който ще бъде издаден в съвременен вид? Ще влезе ли в часовете по история на вашите ученици?

Съдържанието е по-скоро емоционално и в много случаи е само статистика. Изброяване например на учителите за учебната година. Има учебни години, в които само това е написано.

Най-любопитните моменти, както цитирахте, мисля че биха впечатлили децата разказани по подобаващ начин.

Абсолютно. Аз редовно ги цитирам в часовете по история. Защото наистина от нещо малко, от едно училище, можем да си направим извод за духа на времето!ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема. Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование,..

публикувано на 17.01.19 в 09:55

Александър Шиваров: Великобритания е изправена пред несигурност

Британския парламент категорично отхвърли договорените мерки на премиера Тереза Мей за "Брекзит". Оттук нататък сценариите са много, но нито един не е за предпочитане. Страната е изправена пред несигурност. Всеки един политик, който започне да води преговори със сънародниците си, рискува да обере политическите пасиви, коментира ситуацията преподавателят в..

публикувано на 16.01.19 в 16:07

Ходим пеша, когато е безопасно, удобно и интересно

До края на май приключва тригодишният проект „City Walk”, който се реализира съвместно между  община Варна и Научно-изследователския център в град Бистра Птуй, Словения. Целта е да се помогне на градовете в Дунавския регион да станат по-добри места за живеене чрез подобряване на възможностите за пешеходни разходки. С една от дейностите по проекта,..

публикувано на 15.01.19 в 13:02

Солна терапия бори настинките и грипа

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,   известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „ halos” , която означава..

публикувано на 11.01.19 в 14:24

Защо ултрамаратоните привличат варненци?

Да тестваш себе си – това изпитание се оказва провокация   за Андрей Трайков, който от една година бяга ултрамаратони. За последните месеци е пробягал хиляди километри. Твърди, че  зимният сезон не е проблем за бягане, защото когато си добре загрят, ниските температури нямат значение. По професия е рехабилитатор и това му помага за добрата..

публикувано на 11.01.19 в 07:20

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Едва около 30 години след началото на фотографията във Франция и първата снимка дело на Луи Дагер, във Варна се появяват и първите фотографски ателиета. Това сочат проучванията на Георги Генчев, фотограф и дългогодишен кореспондент на БТА във Варна. Монографията му, която е с работно заглавие „Фотографията във Варна оттогава досега", предстои да..

публикувано на 10.01.19 в 08:00

Три месеца фитнес гарантират тонус и по-хубава фигура

Преминаха много празници, но в зимния календар на българите предстоят още имени дни и поводи за почерпки. А вече сте уморени от маси, ядосани, че не се побирате в дънките си, сърдити на слабостта си да се борите с калориите от всички вкусни ястия. И защо, Господи, доядох онази, макар и домашна, руска салата, и сармчките, и баклавичките,  преядох с тях...

публикувано на 10.01.19 в 07:05