Петко Петков: Учителят днес е посредник между знанието и детето

Летописната книга на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“ ще бъде преиздадена фототипно за 135-годишнината от основаването му тази година. Оригиналът й се съхранява в Държавен архив-Варна. Изданието ще е готово през есента и ще е в тираж 1 000, най-много 2 000 бройки. Книгата разказва за забележителни събития във Варна, отбелязва историкът и директор на едно от най-популярните училища в града Петко Петков:

Надявам се, да осъществя тази идея, която имам още от 125-та годишнина на училището. Тогава, благодарение на Държавен архив-Варна за първи път взех в ръцете си летописната книга. Това, което прочетох там не е история на едно училище, това е историята на един град, на практика на една страна. Там има страници, които просто хващат за гърлото! Ще бъде преиздадена фототипно и написано, защото някои от текстовете много трудно се разчитат. Това е летописната книга, така като е започната през далечната 1912 г., когато се взема решението училището да бъде възстановено. Забележете, 1912-та, тогава когато започва войната! Събират се варненската община, начело с кмета Кръстьо Мирски с Карел Шкорпил. Въобще, ако отворя и видите с какъв ентусиазъм за една година по време на война и национална катастрофа, училището е възстановено!

Кои са другите дати в историята на училището, ключови за неговото съществуване и до днес?

Една от най-важните, според мен е 6 ноември 1990 г., когато е възстановено името на училището - към "Климент Охридски" се връща думичката "Свети". Това е Светецът, който е покровител на училището и вече толкова години не го оставя.

А кой е писал тези летописи?

При всички случаи главният учител, както е било навремето, директорът на училището по някое време. А точно 1915 г. началото на Първата световна война е друг много  интересен факт е, че учебните занятия са преустановени поради мобилизацията на учителите мъже. Два месеца по-късно занятията са възстановени,  в "месец декемврий" генералният щаб на Българската армия взел решение учителите на възраст над 30 г. да бъдат освободени от военна служба и да могат да учителстват. Тогава учителската професия е била по-скоро мъжка професия. Разбира се, в съвремието нещата не стоят точно по този начин защото новата роля на учителя е да бъде не източник на знанието, а посредник между знанието и детето. Защото знанието го има във всеки един компютър. Сега ако си извадите телефона и напишете в Google ще знаете много повече от мен, който съм учил пет години история.

СнимкаКаква ще е целта на този летопис, който ще бъде издаден в съвременен вид? Ще влезе ли в часовете по история на вашите ученици?

Съдържанието е по-скоро емоционално и в много случаи е само статистика. Изброяване например на учителите за учебната година. Има учебни години, в които само това е написано.

Най-любопитните моменти, както цитирахте, мисля че биха впечатлили децата разказани по подобаващ начин.

Абсолютно. Аз редовно ги цитирам в часовете по история. Защото наистина от нещо малко, от едно училище, можем да си направим извод за духа на времето!ВИЖТЕ ОЩЕ

Къща на село - защо не?

Все повече млади хора избират да живеят на село. Причините са почти едни и същи – спокойствие и красива природа. За 22-годишния студент по аграрни науки има още една причина – перспективата да осигуриш спокойствие на бъдещото си семейство и деца. Най-новият жител на село Доброглед – Пеньо Стойчев, от месец има своя къща там. Как се стига до..

публикувано на 19.08.18 в 19:05

KAMELOT на Варна Мега Рок

KAMELOT са една от малкото групи – пример за успешна смяна на вокалиста. Дори и при най-големите не се получи. Tommy Karevik обаче пасна като дялан камък в бандата. И вече има трети албум като фронтмен на KAMELOT. „The Shadow Theory” беше една от причините за разговор с вокалиста. Втората – фестивалът „Varna Mega Rock”, където групата ще представи..

публикувано на 17.08.18 в 10:42

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в..

публикувано на 14.08.18 в 21:29

Хил Крейн: Пеша през България на път от Единбург до Истанбул

Последен ден от първото Радио Варна: Пътешествието. На финалната права сме - запътили сме се към най-южната точка на варненското крайбрежие - Бяла. И току на разклона за Камчия настигаме трима туристи-пешеходци. С раници. Любопитството ни кара да спрем и да ги попитаме накъде са тръгнали. Оказва се, че двамата мъже са от Шотландия, а спътничката им..

обновено на 13.08.18 в 16:13

Цената на парите, изкарани зад граница

За първите пет месеца на годината българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показват данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Така сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. Как изглежда това обаче през очите на 21 годишният Сали..

публикувано на 12.08.18 в 14:50
manicure_mikrophone

Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет. Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради..

публикувано на 10.08.18 в 15:31

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване..

публикувано на 10.08.18 в 11:15