Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пръв път в България „Улична сцена“ на Курт Вайл

| обновено на 16.05.18 в 17:42

Продуцентската компания „Варна Интернешънъл“ подготвя  съвместно с международен екип българската премиера на операта „Улична сцена“ от Курт Вайл на 10 и 11 юни от 19.00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Събитието е в рамките на 7-мата Оперна академия Varna International (20 май – 17 юни, 2018).

За пръв път на българска сцена е и маестро Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на „Опера камерата ” във Вашингтон, музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада.

Дебют в България прави и Симфоничният оркестър на град Ашдод от Израел, създаден през 1992 година и спечелил си славата по света на състав с широк диапазон на репертоара – от класически и оперни произведения до джаз, популярна и фолклорна музика и образователни концерти за деца и млади хора. В последните 10 години и музикален директор на състава е световноизвестният диригент и пианист Ваг Папиан.

Официални гости на първата премиера са негово Превъзходителство, Посланика на САЩ в България Ерик Рубин и неговата съпруга Никол.

Декорите и костюмите за спектакъла на „Улична сцена“ са по проект и изработка на Държавната опера на Стара Загора. Художественото оформление на афишите е дело на Аглика Чонева – Стоилова.

В главните роли очакваме:

Франк Мурант, безсърдечен насилник - Скот Лаграф

Ана Мурант, негова съпруга - Дезире Додсън-Дюмонд и Дженифър Глидън

Роуз Мурант, тяхна дъщеря – Керъл Гомес и Меган Кох

Сам Каплан, внук влюбен в Роуз – Робърт Ерлихман

Улична сцена“ е американска опера в две действия от Курт Вайл (музика), Лангстън Хюз (либрето) и Елмър Райс (книга). Написана през 1946, премиерата на операта се състои във Филаделфия през същата година. Базирана е на едноименната пиеса на Елмър Райс, която получава престижната награда „Пулицър“. Вайл замисля операта в иновативен синтезиран стил между европейската традиционна опера и американския музикален театър. Той получава награда „Тони“ за най-добра оригинална партитура за неговата творба, след премиерата й на Бродуей през 1947 г.

Действието на операта се развива през 30-те години на XX век в жилищна сграда в ниската източна част на Манхатън, Ню Йорк в гореща лятна вечер. Живущите следват обичайния си ежедневен ритъм на живот, докато трагично стечение на обстоятелствата, в любовен триъгълник, води до убийство.

Партитурата съдържа оперни арии и ансамблови епизоди в стила на Джакомо Пучини, също така джаз и блус влияния, и музикални сцени в традицията на Бродуей. 


Снимка“Варна интернешънъл” е продуцентска компания, създадена в сърцето на САЩ от един българин и неговата съпруга. Българинът е Калин Чонев, син на проф. Марин Чонев, основателя на представителния смесен хор “Морски звуци” и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна. Днес “Варна Интернешънъл” е лидер в музикалната индустрия и по-специално в организацията на мащабни кантатно-ораториални, оперни и други класически музикални събития. От основаването си през 1999 г. до днес компанията организира и продуцира десетки музикални събития: фестивали, музикални академии и конкурси в САЩ, Израел и много държави в Европа, включително и в България, в рамките на които се осъществяват и стотици концерти с участието на хиляди музиканти от различни континенти и държави по цял свят - от Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка. Успехът на “Варна интернешънъл” е отразен от някои от най-елитните медии в света: Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish Daily Forward, The Boston Inelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ и БНР и всички водещи печатни медии в България.
В биографията на “Варна Интернешънъл” са вписани организирането и изпълнението на такива шедьоври на световното музикално наследство като реквиемите на Моцарт, Верди и Брамс, Кантата 150 от Бах, Меса в до мажор от Бетовен, Te Deum от Бизе и много други.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35