Библията - най-печатаната и превежданата книга в света

Снимка: Библейски център - Варна

Библията е най-печатаната и най-разпространената книга в света. Според данни от 2008 година тя е преведена на над 3 хиляди езика. За първи път библията е отпечатана от немския печатар Йоханес Гутенберг през 1455 в 180 копия. Ако в Нощта на музеите и галериите пътят ви отведе до библейския център във Варна, който се намира на улица "Софроний Врачански" 6, ще можете да видите пълно работещо копие на Гутенберговата печатна машина, разказва Стефан Пилц от центъра.

СнимкаЙоханес Гутенберг прави революция в печатането с изобретяването на механично задвижвана печатна преса, разказва Стефан Пилц, на която е отпечатана и библията, която се превръща в първата печатана книга в света. В Нощта на музеите посетителите на библейския център, ще могат да получат като спомен лист, отпечатан на Гутенберговата печатна машина. Библията е преведена на 451 езика и има частични преводи на 2 479. В библейския център се съхраняват преводи на над 50 езика. В центъра може да бъде видяно и оригинално издание на първата печатана библия на български език, наречена "Славейков превод" или "Цариградско издание", издадена през 1871 година в превод от иврит за стария завет и старогръцки – за новия.


Чуйте повече в репортажа на Мартин Николов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Иде захлаждане в неделя с 2-3 градуса

В началото на периода атмосферата ще се лабилизира. В петък и събота облачността ще е променлива, ще има условия за развитие и на купесто-дъждовна облачност, очакват се краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури от 23 до 28, за крайбрежието 22-25.   В неделя..

публикувано на 24.05.18 в 20:48

Празничното шествие в Каварна премина под звуците на химна "Върви, народе възродени"

В празничния концерт на площада пред читалище „Съгласие-1890” участваха хор „Морска звезда“ и духов оркестър към СУ „Стефан Караджа“, Вокална академия „Каварна“, детски народен хор „Шарено коланче“, Детски фолклорен танцов ансамбъл “Бизоне“ и деца от детските градини. „24 май е най-истинският български празник, в който честваме своите букви и..

публикувано на 24.05.18 в 16:27

Деца от 4 до 13 години учат в неделното българско училище в близост до Кан

Вече три години неделното българско училище в близост до Кан   предоставя на децата право на избор - да разбират и учат български език. Създател на училището е Венцислава Шойкова,  българска музикантка, живееща от 30 години години във Франция, председателка на асоциация „Букварче“ и на българското неделно училище „Иван Вазов“ в Мандельо, Южна..

публикувано на 24.05.18 в 15:29

Цветни балони с изрисувани букви полетяха в небето над Варна

Над 25 000 ученици, студенти, учители и деца от детските градини с родителите си се включиха в празничното шествие за 24 май по улиците на Варна. Празникът започна с благодарствен молебен в катедралния храм "Свето Успение Богородично", отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който по-късно на площад "Св.св.Кирил и Методий"..

публикувано на 24.05.18 в 15:16

Варненка представя торта, декорирана с най-българския символ

Празнична торта, украсена с най-българския символ - канатица, вписана в книгата на ЮНЕСКО за нематериалното световно наследство, представя варненката Ралица Камбурова в откритата днес в Двореца в Балчик колаборация “Моята България”. Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България показват от днес в..

публикувано на 24.05.18 в 15:08

В Девня пъстро шествие и концерт за 24 май

За трета поредна година в Девня отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с общоградско шествие, решено в цветовете на българското знаме. В представителните блокове, които бяха предвождани от духов оркестър, се включиха всички училища и детски градини в града. Спретнати ученици, окичени с ленти..

публикувано на 24.05.18 в 14:31

108-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий поведе празничното шествие в Добрич

108-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий от храма „Света Троица” поведе и днес празничното шествие в Добрич по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Преди да потеглят колоните, пред паметника на   Кирил и Методий бяха положени цветя и венци от представители на община Добрич, Областната управа, депутати,..

публикувано на 24.05.18 в 14:17