Библията - най-печатаната и превежданата книга в света

Снимка: Библейски център - Варна

Библията е най-печатаната и най-разпространената книга в света. Според данни от 2008 година тя е преведена на над 3 хиляди езика. За първи път библията е отпечатана от немския печатар Йоханес Гутенберг през 1455 в 180 копия. Ако в Нощта на музеите и галериите пътят ви отведе до библейския център във Варна, който се намира на улица "Софроний Врачански" 6, ще можете да видите пълно работещо копие на Гутенберговата печатна машина, разказва Стефан Пилц от центъра.

СнимкаЙоханес Гутенберг прави революция в печатането с изобретяването на механично задвижвана печатна преса, разказва Стефан Пилц, на която е отпечатана и библията, която се превръща в първата печатана книга в света. В Нощта на музеите посетителите на библейския център, ще могат да получат като спомен лист, отпечатан на Гутенберговата печатна машина. Библията е преведена на 451 езика и има частични преводи на 2 479. В библейския център се съхраняват преводи на над 50 езика. В центъра може да бъде видяно и оригинално издание на първата печатана библия на български език, наречена "Славейков превод" или "Цариградско издание", издадена през 1871 година в превод от иврит за стария завет и старогръцки – за новия.


Чуйте повече в репортажа на Мартин Николов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистим плажа в Аспарухово

Кампания „Чистим крайбрежната линия на канал Аспарухово” ще се проведе тази събота от 19-сет до 20-сет часа. Мястото на сбирката е булевард „Народни будители” номер четири във варненския квартал Аспарухово, в беседките зад газстанцията, в непосредствена близост до известна бензиностанция. Инициативата е изцяло доброволна. Повече подробности от..

публикувано на 16.08.18 в 17:10

Бойко Борисов даде старт на строителството на 16,3 км от магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Буховци

За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки – към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, в чието присъствие започна строителството на  16,3 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Проектът ще се..

публикувано на 16.08.18 в 16:48

Пиян "шегаджия" вдигна на крак полицията да го спасява от удавяне

Пиян мъж вдигна на крак полиция, Спешна помощ и "Гражданска защита" след като се обади, че се дави на трета буна. Той обяснил, че влязъл да се къпе в морето и заклещил крака си между тетраподите. Той молел за помощ и твърдял, че водата го залива, а силите му да удържа напора на вълните са на привършване.   Веднага към мястото са насочени 2 специализирани..

публикувано на 16.08.18 в 16:02

Областният управител свиква извънредна комисия за укрепването на брега

Извънредна комисия ще обсъжда проблемите на брегоукрепването следващата сряда, каза за Радио Варна областният управител Стоян Пасев. Специалистите ще разгледат няколко сигнала. Освен този за лошото състояние на вълнолома,   има такъв за Слънчевото бунгало на Евксиноград и отнесения асфалт на Алея Първа. През септември ще бъдат известни данните от..

публикувано на 16.08.18 в 15:30

Продължава издирването на второто дете в морето край вълнолома във Варна

17 водолази от Военноморските сили и Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" продължават да се гмуркат, но времето се влошава. Морското вълнение се усилва  и операцията става по-трудна. Това съобщиха експерти от Морската администрация. До този момент е намерено тялото на по-малкото момче  - Мариян .

публикувано на 16.08.18 в 14:52

Жалба до областния: Вълноломът е опасен

"Това съоръжение е опасно", категоричен е  варненцът Милен Велинов, който още преди месец подал сигнал до областния управител на Варна за състоянието на варненския вълнолом. Документът е входиран в администрацията на 13 юли 2018 година, установи проверка на Радио Варна. "В най-горното стъпало на съоръжението, където гражданите се разхождат, са зейнали..

публикувано на 16.08.18 в 13:32
Така е трябвало да изглежда целият вълнолом след края на ремонта

Вечно отлаганият ремонт на вълнолома е можел да спаси Мариян и Деян

Буферна зона от тетраподи и големи камъни, каквато има в първите 100-ина метра на варненския вълнолом, е можела да спаси децата, които се удавиха снощи на варненския вълнолом. Около това мнение се обединяват очевидци и специалисти, участвали в спасяването на Мариян и Деян снощи. Момчетата са паднали от края на съоръжението, където освен парапети или..

публикувано на 16.08.18 в 13:05