Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите - с вход свободен до 24 часа- фоторепортаж

22
Снимка: Радио Варна

Различни инициативи привличат варненци и гостите на града в "Нощта на музеите и галериите".

Музеите отвориха врати, за да покажат ценни колекции, голяма част от които рядко се посещават. Много семейства с малки деца избраха почивния ден, за да запознаят младите с историята на Варна и България. И без да се познават предварително, в обиколка на сбирки, някои положиха началото на приятелство. Още повече, когато е свързано с нещо хубаво. като пътуването в двуетажния автобус, който преминавайки близо до неокастрените клони на дърветата,  сякаш те удря в лицето, а крясъците на малчуганите са по-силни от музиката.

Богатите зали на Археологическия музей и най-старото злато на света, както и най-новите находки от тази епоха, грабват вниманието на хората. А там има какво да се научи, включително и в залата с икони...

Музеят на Възраждането привлича с реконструкцията на класна стая от преди Освобождението, когато начинаещите са писали първо върху пясък. Любопитно е и какви награди са получавали отличниците и тези, които не са спазвали дисциплината.  Интерес привлича и сабята, която и стреля.

Колекция от различни носии и предмети на бита спират посетителите край витрините на Етнографския музей. Има ютии, затопляни с въглища, плетени кошери, детски люлки...

Най-много посетители традиционно привлича Военноморският музей. Той често отваря врати за безплатни посещения, но и този път хората се наредиха на опашка, за да разгледат залите и да влязат в "Дръзки". На различни езици общуваха посетители и членовете на дружеството за възстановки, които показват униформи и оръжие от различни периоди на българската армия. А за любопитните има и специалисти по морските възли, които не само показват как се правят, но и разказват тяхната история.

Заради разположението в парка, музеят на Владислав Варненчик и този път бе предпочетен от млади семейства с деца и дори такива, които са още в колички. Но и много възрастни хора се възползваха от възможността да си припомнят героичното минало.

Уредниците в музеите обаче споделиха, че повечето от гостите идват само заради печатите в специалните карти, които им дават право на участие при разпределяне на наградите от инициативата "Нощ на музеите и галериите".

Хората с отношение към историята обаче не се притесниха и от дъжда, който преваля , и продължиха. А музеите има какво да покажат. На повечето места има и допълнителни изненади. И много снимки, които ще напомнят за емоцията на този 19 май. 

Безплатен автобус води желаещите от парк „Владислав Варненчик” до Военноморския музей на кръгъл час до 23 часа. На всеки половин час той ще тръгва обратно от спирка „Басейна”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

26 тона капачки събраха във Варна в дъждовната събота

26 000 килограма капачки са събрани по време на последната акция на кампанията "Аз вярвам и помагам". 9 500 лева е сумата от предадената за рециклирани пластмаса, която ще бъде използвана за закупуване на медицинска апаратура.  На 20 април се проведе 10-тото издание на събитието. И този път освен капачки, хората предаваха и стотинки. Организаторите от..

публикувано на 26.04.24 в 12:57

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния..

публикувано на 26.04.24 в 11:15

На първо четене: Забраняват рекламата на хазарт в медиите

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за хазарта, които предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5 хиляди жители. Забранява се рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламирането ще се допуска само върху билбордове,..

публикувано на 26.04.24 в 11:07

Биляна Якова с коментар по темата за интегрирания градски транспорт и валидаторите

Ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт"-Варна инж. Биляна Якова изпрати писмо до редакцията на Радио Варна  във връзка с публикации в медиите, в които е отразена пресконференция на кмета на Община Варна Благомир Коцев и неговия екип от 18 април 2024 г.  Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран..

публикувано на 26.04.24 в 10:31
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35