Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да събудиш фараоните с гайди?

| обновено на 23.05.18 в 14:24 БНР Новини

Моментът, в който застанаха пред едно от чудесата на света - Пирамидите, те извадиха гайдите, и там, в пустинята камилите сигурно за първи път чуха "Трите пъти", дори и сфинксът ми се стори, че нададе ухо. Е, оказа се, че да събудиш фараоните с гайди се оказа забранено. И някъде от тук, от средата на пътешествието до Египет с 8 гайдари и един тъпанджия започва моят разказ...

Гайдарски оркестър "Диньо Маринов" в Древен Египет!



„Барабаните - диалог за мир” - под това мото от 20 до 26 април се проведе Шестият международен фестивал за барабани и традиционни изкуства в столицата на Египет  - Кайро. Фестивалът се организира от Министерството на културата на Египет и тази година събра над 25 състава от 20 страни - Алжир, Тунис, Пакистан, Сирия, Китай, Индия, Гърция,  Шри Ланка, Индонезия, Нигерия, Судан, Малдивите, Естония, Полша, България...

Нашата страна беше представена от Гайдарски оркестър „Диньо Маринов” при НЧ „Васил Левски” с ръководител Калоян Василев, а съставът на оркестъра - гайдарите Калоян Василев, Пламен Тинчев, Станимир Иванов, Радослав Василев, Емил Друмев, Михаил Калчев, Светослав Василев, Емил Трушев и тъпанджията Ясен Друмев. 

В звуковия файл ще откриете документален разказ за участието на нашите музиканти във фестивала.

На сцената в Цитаделата в КайроДа попаднеш в Египет със сигурност е пътешествие, което дълго ще помниш и към което често ще се връщаш в спомените си, особено ако пристигаш от Европа. Фестивалната програма беше организирана така, че да имаме достатъчно време в десетдневния си престой да разгледаме Кайро. Естествено, не пропуснахме пирамидите в Гиза и Сфинксът, качихме се на камили, видяхме изумителни експонати в Националния египетски музей, пазарѝхме се на пазара, опитахме от националната кухня, в наша чест дори валя в Кайро, което беше изненада и за местните. Прекрасно време с прекрасни хора и фолклор от толкова различни точки на света! Такива фестивали ти дават реалната представа, че не си център на Вселената, и че във всяка точка на земното кълбо има хора, които наред с обичайните си проблеми, работят усърдно за слогана „Музикантите – диалог за мир”, ако трябва да перифразирам мотото на Шестия международен фестивал за барабани и традиционни изкуства в Кайро, в който участвахме. 

Срещите...

Пламен ТинчевПламен Тинчев от Гайдарски оркестър "Диньо Маринов"В стария град в Кайро беше най-интересно, защото все едно времето течеше наобратно. Видяхме Пирамидите, едно от чудесата на света, нещо много интересно! 
- Дори свирихте там!
Да, но веднага ни спряха, имаше охрана, полиция, всичко беше подсигурено, за да не свирим. (смее се)
- Гайдарският оркестър не можа да пробие там...
Там не можахме... за да не събудим някой от спящите фараони.


Gamal Mahgoub от Судан: Tози фестивал има за цел да запознае хората и културите им, а по този начин много икономически и социални различия се разпадат.
      

Mouhamed Ali Ouni от ТунисМouhamed Аli Ouni от Тунис: Аз съм много радостен, че съм тук, защото се срещнах с много групи от различни страни. Това е като пътуване по света, обаче без да се местиш. Артисти от над 20 държави са на едно място, а аз на всеки 5 минути съм в различна среда - уча техните езици, запознавам се с културата им, танцуваме заедно. И съм много благодарен за това.”

А имаш ли си любими групи на този фестивал?

Харесвам индийците, защото от дете гледам много Боливудски филми и харесвам техните стъпки. Също и начина, по който си местят главата, докато танцуват - това е наистина много, много, много добро и ме кара да се чувствам щастлив. 

Jaan Ulst от ЕстонияJaan Ulst - ръководител на "Leigarid" от Естония: "Лейгарид" е фолклорна група, танцова група, в която членуват хора, които се интересуват, и ги е грижа за фолклорното наследство на Естония. Костюмите ни показват много точно кой от къде е, точно от коя област на Естония е. Ние не носим еднакви носии, много е важно всеки да запази индивидуалността си. Догодина съставът ще отпразнува 50-ата си годишнина. През този период през "Лейгарид" са минали повече от 500 души, а настоящите танцьори са близо 200, разпределени в различни групи. При нас има приемственост, танцуват цели семейства, раждат се деца на наши танцьори – както ги наричаме „Лейгарид бебета”, които продължават традицията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35