Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награди „Варна“ за принос в образованието, науката и културата раздадоха днес

11
Снимка: Радио Варна

По традиция в навечерието на Ден на българската  просвета и култура  - 24 май на тържествена церемония в зала "Пленарна"  на общината бяха раздадени днес награди "Варна". Тази година с решение на Общински съвет-Варна с награди бяха удостоени:

Голямата награда „Варна” получи Валери Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.. 

В областта на културата:

В раздел „Литература“ - Панкo Анчев, за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).

С награда „Варна” за „Изобразителни изкуства” бе отличен Пламен Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба (скулптура и рисунка) през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. 

Наградените в раздел „Театър“ са Симеон Лютаков – за ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора, и актрисата Цветина Иванова – за ролята й в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

В раздел „Музика” колективната награда бе присъдена на Духовия оркестър на Военноморските сили на Република България, с диригенти кап. III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов. В същия раздел с индивидуална награда „Варна” бе удостоен и  Константин Георгиев Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, за изключителни постижения в областта на музиката. 

В раздел „Опера” награда „Варна” бе присъдена на балетния състав на Държавна опера, ТМПЦ – Варна, за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“, с хореограф Светлана Тоншева.

В раздел „Танц” индивидуална награда „Варна” получи  Милена Попова – хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, спечелил редица награди и номинация за Световната танцова купа. В същия раздел колективната награда „Варна” отиде при Академичния танцов театър „Черноризец Храбър”, с художествен ръководител проф. Петър Ангелов - за ярки постижения в танцовото изкуство.

В раздел „Кино”  награда „Варна” получи екип на БНТ Варна, за документалния филм „Около света за 202 дни“, посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

Награда „Варна” в раздел „Журналистика” бе връчена на Емилиян Ялъмов за отразяване на културния живот в Община Варна и за филмите на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

В Системата на предучилищното и училищно образование: 

Наградата “Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка“ получи Илиян Кънчев - ученик от ХII „д“ клас в III ПМГ „Академик Методий Попов“. Той е постигнал отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно образование, в резултат на което е включен в разширения национален отбор на България за участие в международна олимпиада по биология.

„Ученик на годината в областта на професионалната подготовка“ получи Стефчо Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести.

 “Учител на годината” в областта на предучилищното образование стана Валентина Александрова - старши учител в ДГ № 34 „Лястовичка“. „Учител на годината” в областта на основното образование - Севдалина Атанасова, старши учител в ОУ „Св. Св Кирил и Методий“. 

„Учител на годината” в областта на средното образование -Елена Димитрова, старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон.

„Учител на годината” в областта на професионалната подготовка е Тодор Тодоров, старши учител по хореография в СУ „Елин Пелин“. 

Наградата за „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование“ получи   ДГ № 31 „Крилатко“, с директор Елена Ташева, а в областта на основното училищно образование - ОУ „Цар Симеон I“ с директор Стоянка Велянова.. 

Награда „Варна“ за „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена получи IV Eзикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ с директор Веселина Тотева.

Носители на Награда „Варна” в сферата на науката и висшето образование:

В областта на „Хуманитарните науки“  с индивидуална награда „Варна”  бе удостоена проф. д.ф. Виолетка Тачева за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна като международен езиков център.

Колективна награда се присъжда на екипа на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, с ръководител д-р Калин Михов за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна.

В областта на „Природните науки“  награда „Варна”  се присъди на научен колектив, с ръководител доц. д-р Валентина Тодорова, за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно Рамкова Директива за Морска Стратегия (ISMEIMP)“.

В областта на „Обществените науки“  с награда „Варна”  бе удостоен ”  проф. д-р Росен Николаев за монографията му „Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“.

Колективна награда „Варна”  се присъди на научен колектив,  с ръководител капитан II ранг, проф. д-р Мирослав Цветков за научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“.

В областта на „Техническите науки“ индивидуална награда „Варна” е за проф. д.т.н. Николай Джагаров за научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите.

А колективната награда е за научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, декан на Архитектурен факултет  на  ВСУ „Черноризец Храбър” за проект Студентска лаборатория „Варна - град за хората“ съвместно с община Варна.   

В празничната програма се включиха хор „Морски звуци” при хорова школа „Проф. Марин Чонев”, с диригент Росица Щерева, и вокален ансамбъл „Звездни струни”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга

Доживотен затвор постанови Варненският апелативен съд за мъж, признат за виновен за убийството на бившата си съпруга по особено мъчителен начин. Съдът във Варна увеличи наказанието от 18 години лишаване от свобода, определено от съда в Добрич. Фаредин А. е признат за виновен в това, че на 28 декември 2021 г. в Тервел умишлено умъртвил бившата си..

публикувано на 08.05.24 в 15:23

Започва изплащането на украинската помощ към земеделците

От утре, четвъртък, започва изплащането на около 300 млн. лева за така наречената „украинска помощ“ за земеделците, предаде  БГНЕС. Общо 295 млн. лева са осигурените средства. Изплащането им започва седмица по-рано от предвиденото, обяви на днешното правителствено заседание служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов. Над 51 хиляди..

публикувано на 08.05.24 в 14:34

На 15 май започва електронният прием в първи клас във Варна

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа https://school.uslugi.io в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май. 3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за..

обновено на 08.05.24 в 14:18

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС с преднина от 8 % пред ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа Рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено сред 1000..

публикувано на 08.05.24 в 11:15

Кабинетът ще назначи нови областни управители

Кабинетът ще смени някои областни управители. Това става ясно от предварителния дневен ред на правителственото заседание, което ще де проведе този следобед от 14 часа, предаде БНР.  Това е първата точка като проект за решение, от която не става ясно в кои области ще са промените, но вероятно смените са заради изборите 2 в 1 на 9 юни.  В дневния ред..

публикувано на 08.05.24 в 10:32

Измама: Възрастна жена купи масажор и "подаръци" за 4 390 лева

Възрастна жена беше измамена с 4 390 лева, с които да си купи масажор и "подаръци" след спечелена томбола. За нелоялната практика съобщи експертът по потребителски права Габриела Руменова.  Покана чрез телефонно обаждане уж за масаж е отвела жената на презентация, на която са демонстрирани масажори и след проведена томбола тя и нейната приятелка се..

публикувано на 08.05.24 в 10:05

Избори 2 в 1 в Република Северна Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония. На проведения на 24..

публикувано на 08.05.24 в 09:42