Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българките между 25 и 34 години - най-дискриминирани на пазара на труда у нас

| обновено на 08.06.18 в 15:09
ИУ-Варна
Снимка: Радио Варна

В България все още има неблагоприятно третиране по отношение на равнопоставеност между жените и мъжете в сферата на труда. Това каза за радио Варна доц. Д-р Баки Хюсеинов, заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация. Той изнесе доклад по темата в рамките на Национална конференция "Защита срещу дискриминацията: правна уредба, проблеми и тенденции", който се проведе в Икономически университет - Варна.

Доц. Хюсеинов посочи, че българското законодателство е хармонизирано с  европейското и имаме много добър Закон за защита от дискриминация, където има специален раздел за равнопоставянето между половете.

"Въпреки това, обаче, по отношение на икономическата активност в България има неравнопоставеност около 7 % разлика между жените и мъжете в полза на мъжете.", каза доц.Хюсеинов. Този процент не се е променял от 2010 г. до сега, което означава, че не се предприемат определени политики, които да бъдат насочени към намаляване на тази разлика.

Единствено в IT-сектора тази разлика не съществува, уточни доц. Хюсеинов.

При безработицата – процента е 1,1 и може да се каже, че няма разлика по отношение на броя безработни мъже и жени.

"Има обаче възрастова дискриминация. Например, жените между 25 и 34 годишна възраст формират група, която попада под ударите на дискриминация. Причината е, че най-често в тази възраст жените създават семейство и излизат по майчинство. В резултат на това работодателите се заяждат с тях , предварително ги карат да подписват декларации, че няма да забременяват или ако забременеят започват да се заяждат с тях и  търсят начини и средстава, за да ги освобождават от работа.", каза още заместник-председателят на КЗД.

И допълни: "Другата опция е когато се връщат от майчинство. Много често тогава работодателите не им увеличават трудовото възнаграждение, оставят ги на ниска заплата и жените принудително започват масово да напускат работа.

"При тези случаи жените могат да се защитят чрез Комисията за защита от дискриминацията, като подадат жалба при нас. ", каза още доц. Баки Хюсеинов. "Ние постановяваме санкции, даваме задължителни предписания на икономическите субекти, така че има механизми, за да се подобри ситуацията в България по отношение на възрастовата дискриминация. Има увеличаване на жалбите  от жени точно по този показател, което показва, че все повече от тях са информирани и търсят правата си."

Националната конференция „Защита срещу дискриминацията: правна уредба, проблеми и тенденции“  бе организирана от Катедра “Правни науки” при ИУ – Варна в партньорство с Института за държавата и правото при БАН и Комисията за защита от дискриминация,  в рамките на Дейност 7 „Организиране на национални и международни научни форуми за разпространение на научната продукция на докторанти, постдокторанти и преподаватели“ на Проект “Инвестиции в обучението на студенти, докторанти, постдокторанти и преподаватели – гарант за по-добро бъдеще“ (Договор № BG05M2OP001-2.009-0036).

Цялото интервю с доц. Баки Хюсеинов чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

26 тона капачки събраха във Варна в дъждовната събота

26 000 килограма капачки са събрани по време на последната акция на кампанията "Аз вярвам и помагам". 19 500 лева е сумата от предадената за рециклирани пластмаса, която ще бъде използвана за закупуване на медицинска апаратура.  На 20 април се проведе 10-ото издание на събитието. И този път освен капачки, хората предаваха и стотинки. Организаторите от..

публикувано на 26.04.24 в 12:57