Глобалното оцеляване в книгата "Преди и след апокалипсиса"

| обновено на 23.06.18 в 10:52

27 юни, сряда, 18 часа, Арт салон на Радио Варна

Премиера на последния роман на Панчо Недев „ПРЕДИ И СЛЕД АПОКАЛИПСИСА”.

Като тематика това е фантастика, която в последните години специалистите наричат „социална прогностика”. Книгата ще представи проф. Артур Кордон, един от нашите учени със световна известност по проблемите на изкуствения интелект, който живее и работи в САЩ. Проф. Кордон е и научен консултант на книгата, художника на корицата е Туко Рамирез.


За романа: По замисъл, романът е сатирична дисекция на нашето политическо, социално и нравствено общество, както и на глобалните причини, които формират военното напрежение и опасността от тотално унищожение на живота на планетата… Крехкият оптимизъм, който все пак носи посланието, е в документално обоснованата надежда, че и след възможния „частичен” Апокалипсис, вследствие употребата на конвенционално и тактическо ядрено оръжие, животът НИ няма да погине. И това е основната идея на ІІІ-та част: че от преживелите глобалната катастрофа мъченици, след Апокалипсиса, с активната помощ на светлите космически сили, на Земята може да се положи началото на коренно различно ново човечество, с нов организационен и социален ред. Прогнозата, идейният модел, мисловната представа на автора за това ново общество се разглежда по-специално в ІІІ-та част. Всъщност романът завършва с отворен финал: дискусия с различни гледни точки като разсъждения по фундаменталния въпрос: „Как, с какви средства, на каква основа да бъде организирано това Ново социално общество?” Въпросът на днешното оцеляване и бъдещото развитие на човечеството, който вълнува с активен интерес, както учения-нобелист, така също и последния бедняк… Най-общо казано, в новия си роман авторът се е насочил към най-съществените, глобалните, земни и космически проблеми, които се случват и биха могли да се случат в недалечното бъдеще.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфекциозното в Добрич не работи - няма лекари

Отделението по инфекциозни болести в многопрофилната болница в Добрич временно е затворено. Причината е, че и двамата лекари, които работят в него, са болни. Проблем в кадровото обезпечаване има и в Отделението по реанимация. Част от пациентите от Инфекциозното отделение са прехвърлени в Детското отделение на многопрофилната болница в Добрич,..

публикувано на 17.01.19 в 17:04

Във Варна и Добрич - без грипна ваканция!

Варненските ученици ще продължат да ходят на училище и през следващите дни. За момента прекратяване на учебно-възпитателния процес в училищата в община Варна заради нарастващия брой на болните от грип и ОРЗ няма, но се въвеждат  предепидемиологични мерки. Това реши Областната комисия за борба с острите респираторни заболявания.  Забелязва се сериозен..

обновено на 17.01.19 в 16:41

Брекзит може да увеличи таксите за българските студенти

Един от най-обсъжданите проблеми в Европа през последните дни е Брекзит и провалената сделка на министър-председателя на Обединеното кралство - Тереза Мей. Стана ясно, че тя остава на поста си, както обаче, остава и неяснотата, свързана с излизането на държавата от съюза. Това обърква българите, които имат намерение да учат там. За Кристиян..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Булката беглец от Аврен

Булките бягали от сватбата си и преди повече от век, това разкрива етнографската експозиция в читалището в село Аврен. Свекървата изработила целия костюм за снахата, която трябвало да посрещне у дома. Направили всичко, както традицията повелява -  дебел вълнен плат в червено, от вътрешната страна - памук, ширити, украса. Но момичето избягало и след това..

публикувано на 17.01.19 в 16:17
Слънчево утро

В петък ще е слънчево, през уикенда облачно

През нощта ще бъде предимно ясно. Минимални температури между минус 2 и плюс 3 градуса. Утре ще е слънчево, сутринта на места по южното крайбрежие с намалена видимост, а късно следобед от запад-югозапад ще се увеличи средната и висока облачност. Вятър слаб, по крайбрежието до умерен от юг, следобед по Черноморието от югозапад. Максимални температури..

публикувано на 17.01.19 в 14:29

Мая Манолова: Платете на хората с увреждания сега!

Препоръки до министерството на труда и социалната политика за изплащане на по-високата финансова подкрепа  за хората с увреждания до края на януари е изпратила омбудсманът Мая Манолова. Манолова пристигна във Варна, за да участва в дискусия по актуални проблеми на земеделските кооперации . Според нея поради липса на информация и..

публикувано на 17.01.19 в 14:05

Военни хеликоптери тренират кацане в Терапията

Двудневно учение на военните от авиобаза "Чайка" в района на университетска болница "Света Марина" приключва в 15 часа.  То е част от учебната програма на Военноморското вертолетно формирование, каза за Радио Варна подполковник  Димитър Титев, говорител на Щаба на ВМС.  Болницата е единственото лечебно заведение в България, което разполага с..

публикувано на 17.01.19 в 14:05