Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов оставя министър Бисер Петков на работа

Снимка: БТА

Оставям Бисер Петков на работа, ще видим палатковите лагери дали ще продължат. Казал съм да ги събере днес всички на среща. Това коментира пред журналисти в Турция премиерът Бойко Борисов във връзка с подадената вчера оставка на социалния министър.
Оставката е пред мен, винаги мога да я задействам, добави той.
Борисов разказа, че вчера на съвещание с финансовия, социалния и здравния министър е поискал да разбере как "при положение, че с 80 млн. лв. повече от бюджета на данъкоплатците са дадени тази година /за тази сфера/, има това недоволство и тези всеки ден с един повече палаткови лагери".
Отговорът на Бисер Петков, по думите на премиера, е бил, че не може да се оправи с недоволните, защото, за да се удовлетворят исканията, са необходими около 300 млн. лв.повече на година.
В същото време омбудсманът Мая Манолова твърди, че проектозаконът й не изисква повече пари и затова сутринта на Бисер Петков му казах да отива на работа да си продължава дейността, обясни министър-председателят. Според него протестиращите не знаят какво казват - днес щял да е палатков лагер, утре - да ги подкрепят още палаткови лагери, ама днес нямало да го има палатковият лагер, защото имали с министъра добра комуникация. В същото време министърът пък твърдял, че нямат никаква комуникация или поне такава, която да може да реши въпроса.
Затова, поясни Борисов, оставям Бисер Петков да продължава да си изпълнява ангажимента, да направи среща с тях, да видим дали това, което казват, че сега имат министър, който изцяло ги разбира, сиреч правителството ги подкрепя, ще продължат с палатковия лагер. "Щом това е министър, който харесва, щом казват, че не става въпрос дори и за пари, да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на всички вас. От седмици наред стоят тези палаткови лагери, досега не съм чул някой да каже "този министър ще ни реши въпроса", а това, че все повече лагери ставаха, означава, че не го решава. Искам да видя сега откъде идва тази задача към тях, оставям го министър", обобщи премиерът. Затова той е разпоредил на Бисер Петков днес да събере заинтересованите страни да обсъдят предложенията за промени в закона, действително ли става въпрос за повече пари, защото вчера по сметките на социалния министър, са били 300 млн.лв.
Министър-председателят даде като цяло добра оценка на социалния си министър. Но факт е, че в тази сфера има палатков след палатков лагер, добави той. Не мога да го гледам това при положение, от 2016 г. толкова много повече пари от бюджета са дадени, значи нещо не им е добре организацията, но те казват - ние с него се разбираме, коментира Борисов.
Той уточни, че не е дал срок на Петков, а основанието да го остави на поста са именно декларациите на протестиращите, че могат да се разберат с този социален министър. Сега, ако сложим нов министър, те ще кажат "не, не искаме и отново ще се върнем в стария конфликт", предположи Бойко Борисов.
Премиерът беше категоричен, че 300 млн. лв., които според Бисер Петков са нужни да се удовлетворят всички искания, няма как да ги има, освен това авторът на закона Мая Манолова е заявила, че не трябват повече пари. От учителите, от армията, от МВР, от пенсиите - отнякъде трябва да ги вземем, обясни защо сумата сега е неприемлива Борисов. Той подчерта добронамереността на управляващите да се реши въпросът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46