Бойко Борисов оставя министър Бисер Петков на работа

Снимка: БТА

Оставям Бисер Петков на работа, ще видим палатковите лагери дали ще продължат. Казал съм да ги събере днес всички на среща. Това коментира пред журналисти в Турция премиерът Бойко Борисов във връзка с подадената вчера оставка на социалния министър.
Оставката е пред мен, винаги мога да я задействам, добави той.
Борисов разказа, че вчера на съвещание с финансовия, социалния и здравния министър е поискал да разбере как "при положение, че с 80 млн. лв. повече от бюджета на данъкоплатците са дадени тази година /за тази сфера/, има това недоволство и тези всеки ден с един повече палаткови лагери".
Отговорът на Бисер Петков, по думите на премиера, е бил, че не може да се оправи с недоволните, защото, за да се удовлетворят исканията, са необходими около 300 млн. лв.повече на година.
В същото време омбудсманът Мая Манолова твърди, че проектозаконът й не изисква повече пари и затова сутринта на Бисер Петков му казах да отива на работа да си продължава дейността, обясни министър-председателят. Според него протестиращите не знаят какво казват - днес щял да е палатков лагер, утре - да ги подкрепят още палаткови лагери, ама днес нямало да го има палатковият лагер, защото имали с министъра добра комуникация. В същото време министърът пък твърдял, че нямат никаква комуникация или поне такава, която да може да реши въпроса.
Затова, поясни Борисов, оставям Бисер Петков да продължава да си изпълнява ангажимента, да направи среща с тях, да видим дали това, което казват, че сега имат министър, който изцяло ги разбира, сиреч правителството ги подкрепя, ще продължат с палатковия лагер. "Щом това е министър, който харесва, щом казват, че не става въпрос дори и за пари, да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на всички вас. От седмици наред стоят тези палаткови лагери, досега не съм чул някой да каже "този министър ще ни реши въпроса", а това, че все повече лагери ставаха, означава, че не го решава. Искам да видя сега откъде идва тази задача към тях, оставям го министър", обобщи премиерът. Затова той е разпоредил на Бисер Петков днес да събере заинтересованите страни да обсъдят предложенията за промени в закона, действително ли става въпрос за повече пари, защото вчера по сметките на социалния министър, са били 300 млн.лв.
Министър-председателят даде като цяло добра оценка на социалния си министър. Но факт е, че в тази сфера има палатков след палатков лагер, добави той. Не мога да го гледам това при положение, от 2016 г. толкова много повече пари от бюджета са дадени, значи нещо не им е добре организацията, но те казват - ние с него се разбираме, коментира Борисов.
Той уточни, че не е дал срок на Петков, а основанието да го остави на поста са именно декларациите на протестиращите, че могат да се разберат с този социален министър. Сега, ако сложим нов министър, те ще кажат "не, не искаме и отново ще се върнем в стария конфликт", предположи Бойко Борисов.
Премиерът беше категоричен, че 300 млн. лв., които според Бисер Петков са нужни да се удовлетворят всички искания, няма как да ги има, освен това авторът на закона Мая Манолова е заявила, че не трябват повече пари. От учителите, от армията, от МВР, от пенсиите - отнякъде трябва да ги вземем, обясни защо сумата сега е неприемлива Борисов. Той подчерта добронамереността на управляващите да се реши въпросът.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подава оставка

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн подава оставка. Това обяви тя пред журналисти в Народното събрание. Агайн е в парламента за извънредното заседание, на което се обсъжда случаят с отнемането на лиценза за извършване на застрахователна дейност на кипърската застрахователна компания "Олимпик". "Това е моят..

публикувано на 21.08.18 в 13:59

Започна извънредното заседание на НС заради "Олимпик" и проблемите с Търговския регистър

В Народното събрание започна извънредното заседание, на което се обсъжда казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик" и срива на Търговския регистър. В пленарната зала присъства премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите и на правосъдието Владислав Горанов и Цецка Цачева, и цялото ръководство..

публикувано на 21.08.18 в 13:26
„Карай си спокойно“ е мотото на новата инициатива на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Билбордове по магистрала „Тракия“ призовават към разумно шофиране

„Карай си спокойно“ е мотото на новата инициатива на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Тя беше представена от председателя на асоциацията Владимир Тодоров, който даде нейния старт. Тодоров уточни, че вече са поставени 12 билборда като техният брой ще стигне до 25. Те са разположени по АМ "Тракия" във връзка със сезона и..

публикувано на 21.08.18 в 12:32

Девет фирми искат да правят знаците по пътищата

Девет са кандидатите за производството на пътни знаци за следващите пет години, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Днес са били отворени оферти на кандидатите за производство, доставка и монтаж на пътни знаци с постоянни и променливи размери на вертикална сигнализация на републиканските пътища. Тръжната процедура е в шест обособени..

публикувано на 21.08.18 в 11:27

Най-малко 11 души са загинали, пометени от придошли води в каньон в Италия

Най-малко 11 души са загинали вчера в дълбока клисура в Калабрия, Южна Италия, отнесени от внезапно придошъл след проливни валежи планински поток,  предаде Ройтерс. По данни на Гражданска защита 23 души са спасени, а десетина са настанени в болница. Все още не е ясна съдбата на пет души, но може да се окаже, че хората в неизвестност са повече,..

публикувано на 21.08.18 в 11:24

Започна мюсюлманският празник Курбан Байрам

Мюсюлманският свят празнува днес Курбан Байрям. Празникът е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава три дни. Честванията започват с голяма молитва в джамията. На този ден се коли животно, а месото се раздава на бедните. По-младите искат прошка, а на децата се раздават бонбони. На Курбан Байрям семействата се събират в дома на родителите си. На този..

публикувано на 21.08.18 в 11:17

Броят на мигрантите на гръцкия остров Лесбос отново надхвърли 10 хиляди

Нарасналият брой на пристигащите през последните дни мигранти на гръцкия остров Лесбос, които подават там молби за убежище, увеличи за първи път след голямата мигрантска криза от 2015 - 2016 г. броя им до над 10 хиляди, пише гръцкият вестник "Елефтерос типос". Според официални данни на гръцкия Национален център за граничен контрол,..

публикувано на 21.08.18 в 10:34