"Градски транспорт" на загуба, искат ново ръководство. "Пазари" събира стари задължения

Снимка: Радио Варна

Годишните отчети на общинските предприятия „Пазари” ЕАД и „Градски транспорт” ЕАД предизвикаха спор сред общинските съветници в комисията "Собственост и стопанство", но бяха одобрени, а управителите им освободени от отговорност.

„Пазари” ЕАД е с годишна печалба 101 хил.лв., отчете управителят Недко Радев. Борислав Гуцанов попита защо печалбата е намаляла драстично от 2009 г., когато е била над 1 млн. лева? Според Гуцанов е завишена цената на преасфалтирането на паркинга на Колхозния пазар – 280 хил.лв. Според Григор Григоров фирмата може да плаща по-малко от 600 хил.лв. годишно за денонощна физическа охрана и СОТ, на което управителят Радев отговори, че таксата за охрана е включена в наема на павилионите и масите. Недко Радев, който пое „Пазари” през 2016 г. обясни, че все още не могат да се справят с натрупаните загуби от предишното ръководство. Най-печелившото общинско предприятие има несъбрани вземания от търговци в размер на 753 хил.лв. в края на 2015 г. Новото ръководство е получило предложение от колекторска фирма  за събиране на задълженията, но не е имало голям ефект по думите на Радев и сега сключват споразумения с търговците  за разсрочено плащане.


Ръководството на „Градски транспорт” отчете загуба от 2 млн. и 800 хил.лв. Изпълнителния директор Злати Златев обясни, че горивата поскъпват непрекъснато, климатиците увеличават разхода с 4 на сто, а дори и новите коли имат разходи за поддръжка и застраховки. Борислав Гуцанов попита защо са на загуба, след като общината им осигури нови автобуси и практически всички линии на в града? Той отбеляза, че не за първи път иска оставката на Златев. Основният разход 60 % (20 мнл.лв. годишно) в „Градски транспорт” е за за заплати, отбеляза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Разходите ще намалеят ако заработи BRT-коридора и транспортната схема бъде оптимизирана, напомни Христо Атанасов. А Григор Григоров вижда решение на проблема с вдигане на цената на билета на 1.50 лв. Съветниците от комисия „Собственост” решиха да бъде проведено тематично заседание за състоянието на „Градски транспорт” с колегите им от комисията по „Транспорт”.


Увеличение на приходите отчете „Обреди” ЕООД – 104 хил.лв, което е с  3% повече. Отчита се ръст на сключените граждански бракове с 9% през 2017 г. (общо 1 295). Траурната дейност остава по-печеливша от радостната. Запазва се и тенденцията за по-висока смъртност при мъжете - 1 112 на 1 000 жени. Остава проблемът с липсата на места в гробищата и от фирмата очакват с нетърпение да приключат процедурите за разширяването им.

Съветниците приеха отчетите и на „Жилфонд”, Индустриално-технологичен парк” и „Дворец на културата и спорта” .


ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич да бъде обявен за „Град на Българската бойна слава"

Това предложение на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на местния парламент на 26 юни. Иво Пенчев посочва като мотив драматичните събития на Добруджанския фронт по време на Първата световна война в началото на септември 1916 г. „Тридневните кръвопролитни боеве за отбраната на Добрич са..

публикувано на 22.06.18 в 10:10
Разчистване на преместваеми обекти на плажната ивица в Слънчев бряг.

Нова проверка на преместваеми обекти на плаж „Слънчев бряг–юг“

Експерти на ДНСК и на Министерството на туризма ще направят нова проверка на преместваеми обекти на плаж „Слънчев бряг–юг“. Докладът от проверката трябва да е готов до 29 юни.По съвместна заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на министъра на туризма Николина Ангелкова експерти от Дирекцията за..

публикувано на 22.06.18 в 08:56

Обсъждат бюджета на Добрич

Публично обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета за 2017 г. организира община Добрич. Срещата започва в 16 ч. в голямата заседателна зала на общинската администрация. Местната управа отправя покана към гражданите на Добрич да участват в обсъждането и да изразят своите становища, мнения и препоръки. Всички предложения ще бъдат обобщени в..

публикувано на 22.06.18 в 07:25

Денят започва с предимно слънчево време

Следобед, пред приближаващ   добре изразен студен фронт, атмосферата ще се лабилизира. Вечерта и през нощта срещу събота ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, в началото на север от Стара планина, а през нощта и на юг ще има условия за интензивни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици, градушки и временни усилвания на вятъра. В..

публикувано на 22.06.18 в 05:51

Инцидент на ул. „Петър Парчевич“ във Варна

Паднало е дърво и е пропаднал 6-метров участък от ул. „Петър Парчевич“.Причината е  строеж на нова сграда, екипи на Община Варна, РСПАБ, Енергото и на ВиК са на място. Живеещите в района са без ток и вода. Служители на „Овъргаз“ веднага са спрели подаването на газ, въпреки че трасето не минава през проблемния участък. Няма опасност от изтичане на..

публикувано на 22.06.18 в 05:49

Адреси без ток

На 22.06.2018 г. от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - част местност Ваялар, местност Св. Никола . На 22.06.2018 г. от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за..

публикувано на 22.06.18 в 05:00

Дупка в асфалта в кв. "Възраждане"

Дупка е зейнала в асфалта до шахтата по пътя към микрорайон 4 на квартал „Възраждане” във Варна /до „Кооптърговия/. Добре е шофьорите да внимават, а при преминаване на по-тежка кола не е изключено да пропадне асфалта и да предизвика сериозен инцидент. Идентично пропадане на пътната настилка има и на крайезерния път, сигнализира слушателят на..

публикувано на 21.06.18 в 16:53