"Градски транспорт" на загуба, искат ново ръководство. "Пазари" събира стари задължения

Снимка: Радио Варна

Годишните отчети на общинските предприятия „Пазари” ЕАД и „Градски транспорт” ЕАД предизвикаха спор сред общинските съветници в комисията "Собственост и стопанство", но бяха одобрени, а управителите им освободени от отговорност.

„Пазари” ЕАД е с годишна печалба 101 хил.лв., отчете управителят Недко Радев. Борислав Гуцанов попита защо печалбата е намаляла драстично от 2009 г., когато е била над 1 млн. лева? Според Гуцанов е завишена цената на преасфалтирането на паркинга на Колхозния пазар – 280 хил.лв. Според Григор Григоров фирмата може да плаща по-малко от 600 хил.лв. годишно за денонощна физическа охрана и СОТ, на което управителят Радев отговори, че таксата за охрана е включена в наема на павилионите и масите. Недко Радев, който пое „Пазари” през 2016 г. обясни, че все още не могат да се справят с натрупаните загуби от предишното ръководство. Най-печелившото общинско предприятие има несъбрани вземания от търговци в размер на 753 хил.лв. в края на 2015 г. Новото ръководство е получило предложение от колекторска фирма  за събиране на задълженията, но не е имало голям ефект по думите на Радев и сега сключват споразумения с търговците  за разсрочено плащане.


Ръководството на „Градски транспорт” отчете загуба от 2 млн. и 800 хил.лв. Изпълнителния директор Злати Златев обясни, че горивата поскъпват непрекъснато, климатиците увеличават разхода с 4 на сто, а дори и новите коли имат разходи за поддръжка и застраховки. Борислав Гуцанов попита защо са на загуба, след като общината им осигури нови автобуси и практически всички линии на в града? Той отбеляза, че не за първи път иска оставката на Златев. Основният разход 60 % (20 мнл.лв. годишно) в „Градски транспорт” е за за заплати, отбеляза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Разходите ще намалеят ако заработи BRT-коридора и транспортната схема бъде оптимизирана, напомни Христо Атанасов. А Григор Григоров вижда решение на проблема с вдигане на цената на билета на 1.50 лв. Съветниците от комисия „Собственост” решиха да бъде проведено тематично заседание за състоянието на „Градски транспорт” с колегите им от комисията по „Транспорт”.


Увеличение на приходите отчете „Обреди” ЕООД – 104 хил.лв, което е с  3% повече. Отчита се ръст на сключените граждански бракове с 9% през 2017 г. (общо 1 295). Траурната дейност остава по-печеливша от радостната. Запазва се и тенденцията за по-висока смъртност при мъжете - 1 112 на 1 000 жени. Остава проблемът с липсата на места в гробищата и от фирмата очакват с нетърпение да приключат процедурите за разширяването им.

Съветниците приеха отчетите и на „Жилфонд”, Индустриално-технологичен парк” и „Дворец на културата и спорта” .


ВИЖТЕ ОЩЕ

От Варна до Сърбия на колело... повече от 600 км.

Педалите вече въртят седем души от туристическото дружество „Черноморски простори“.  Групата е от колоездачи-любители, но с опит. Всеки ден ще изминават  по 80 - 120 км.  Маршрутът: Варна, Попово, Никопол, Козлодуй, Видин, Брегово - границата със Сърбия, Железни врата и обратно. Днес велосипедистите бяха изпратени от близки и роднини, пред Община..

публикувано на 21.08.18 в 14:45

Добрич тържествено отбелязва 130 години от рождението на Дора Габе

130-та годишнина от рождението на поетесата Дора Габе в Добрич ще бъде отбелязана на 24 август с тържество в Детска градина №18, която носи името на голямата българска поетеса. Рожденият ден на знаменитата добруджанка ще бъде ознаменуван и с преместването на скулптурата на Дора Габе от двора на закритото едноименно училище в двора на детската..

публикувано на 21.08.18 в 14:12

200 социално слаби жители на община Каварна ще получават топъл обяд през зимните месеци

200 жители на община Каварна, които имат ниски доходи, ще получават топъл обяд в продължение на шест месеца през зимния период - от 1 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Заявления-декларации на кандидатите ще се приемат в деловодството на общината от 3 септември до 11 октомври, съобщиха от общинската управа. Право на този вид подпомагане имат лица..

публикувано на 21.08.18 в 14:02

Концерт и много изненади на рождения ден на „Албена“

„Албена“ ще празнува 49-тата си годишнина на 24-ти август, съобщи пресцентърът на ваканционното селище. Домакините са подготвили множество изненади за гостите. Сутринта в 9:00 часа на игрището на хотел „Ралица“ служителите на ваканционното селище ще се впуснат в спортна надпревара. Те ще мерят сили в три дисциплини: дърпане на въже, плажен..

публикувано на 21.08.18 в 13:50

Петима варненски зрелостници - с национална диплома

З релостниците, завършили средното си образование с пълно отличие, получиха днес почетното отличие на Министерството на образованието и науката  на специална церемония в Арт салона на Радио Варна. Това са Андриана Ушева от Математическата гимназия, както и Иван Иванов,   Елица Ганева, Радина Славова,  Жасмина Стоянова от Първа езикова гимназия. През..

публикувано на 21.08.18 в 12:29

Втора поредна година лятно училище за бъдещи първокласници от Крушари

За втора поредна година кандидат-първолачетата от община Крушари са организирани в лятно училище. През този месец 15 малчугани ежедневно посещават занимания в рамките на проект „Подкрепено детско развитие”, съобщиха от добруджанската община. Чрез интерактивни игри, разходки, спортни занимания и ателиета за детско творчество  децата, на които..

публикувано на 21.08.18 в 10:31

Студенти по изкуствата от пет държави си дават среща в ХІ-то издание на фестивала „Виа Понтика“ в Балчик

С бляскавия комедиен офис - трилър "Методът Грьонхолм" на 10 септември в Балчик ще бъде сложено началото на ХІ-то на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. На сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат Светлана Бонин, Асен Блатечки, Николай Урумов, Христо Бонин. Международният форум ще бъде открит от Красимир..

публикувано на 21.08.18 в 10:14