"Градски транспорт" на загуба, искат ново ръководство. "Пазари" събира стари задължения

2
Снимка: Радио Варна

Годишните отчети на общинските предприятия „Пазари” ЕАД и „Градски транспорт” ЕАД предизвикаха спор сред общинските съветници в комисията "Собственост и стопанство", но бяха одобрени, а управителите им освободени от отговорност.

„Пазари” ЕАД е с годишна печалба 101 хил.лв., отчете управителят Недко Радев. Борислав Гуцанов попита защо печалбата е намаляла драстично от 2009 г., когато е била над 1 млн. лева? Според Гуцанов е завишена цената на преасфалтирането на паркинга на Колхозния пазар – 280 хил.лв. Според Григор Григоров фирмата може да плаща по-малко от 600 хил.лв. годишно за денонощна физическа охрана и СОТ, на което управителят Радев отговори, че таксата за охрана е включена в наема на павилионите и масите. Недко Радев, който пое „Пазари” през 2016 г. обясни, че все още не могат да се справят с натрупаните загуби от предишното ръководство. Най-печелившото общинско предприятие има несъбрани вземания от търговци в размер на 753 хил.лв. в края на 2015 г. Новото ръководство е получило предложение от колекторска фирма  за събиране на задълженията, но не е имало голям ефект по думите на Радев и сега сключват споразумения с търговците  за разсрочено плащане.


Ръководството на „Градски транспорт” отчете загуба от 2 млн. и 800 хил.лв. Изпълнителния директор Злати Златев обясни, че горивата поскъпват непрекъснато, климатиците увеличават разхода с 4 на сто, а дори и новите коли имат разходи за поддръжка и застраховки. Борислав Гуцанов попита защо са на загуба, след като общината им осигури нови автобуси и практически всички линии на в града? Той отбеляза, че не за първи път иска оставката на Златев. Основният разход 60 % (20 мнл.лв. годишно) в „Градски транспорт” е за за заплати, отбеляза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Разходите ще намалеят ако заработи BRT-коридора и транспортната схема бъде оптимизирана, напомни Христо Атанасов. А Григор Григоров вижда решение на проблема с вдигане на цената на билета на 1.50 лв. Съветниците от комисия „Собственост” решиха да бъде проведено тематично заседание за състоянието на „Градски транспорт” с колегите им от комисията по „Транспорт”.


Увеличение на приходите отчете „Обреди” ЕООД – 104 хил.лв, което е с  3% повече. Отчита се ръст на сключените граждански бракове с 9% през 2017 г. (общо 1 295). Траурната дейност остава по-печеливша от радостната. Запазва се и тенденцията за по-висока смъртност при мъжете - 1 112 на 1 000 жени. Остава проблемът с липсата на места в гробищата и от фирмата очакват с нетърпение да приключат процедурите за разширяването им.

Съветниците приеха отчетите и на „Жилфонд”, Индустриално-технологичен парк” и „Дворец на културата и спорта” .


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Градушката с размери на лешник е унищожила реколтата в селата

Градушка колкото лешник удари Юнец и Шкорпиловци

Градушка с големината на лешник е унищожила насажденията в дворовете на жителите на село Юнец, община Долни чифлик, Варненска област. Кметът на населеното място, което има 30 жители - Стефан Кулев каза, че ще се наложи хората да пренасаждат посевите си (чуйте повече в прикачения звуков файл). Стана ясно,че едра градушка е паднала и в село..

публикувано на 21.05.19 в 16:49

По магистрала до Търговище - през октомври догодина

До октомври следващата година  автомагистрала "Хемус" между Варна и Търговище ще е готова. Това съобщи по време на посещението си във Варна премиерът Бойко Борисов. Той, заедно  с министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, посети новостроящия се храм "Св.великомъченик  Прокопий Варненски". Премиерът и министрите..

публикувано на 21.05.19 в 16:46

Най-старата детска градина във Варна отвори врати след основен ремонт

Обновената детска градина "Светулка" във Варна днес отново отвори врати след основен ремонт. Общата стойност за пълната реконструкция на детската градина възлиза на повече от 16 милиона лева. Сградата е топлоизолирана и ремонтирана, сменени са и леглата, на които децата спят. Трите площадки за игра в двора са с нови пързалки и т.н...

публикувано на 21.05.19 в 16:25

За година и половина ще е готово рибарското пристанище на "Карантината"

Надявам се за година и половина да е готово и да функционира рибарското пристанище в район "Аспарухово" във Варна, каза днес преди първата копка на съоръжението кметът на общината Иван Портних. Той допълни, че съоръжението  в местността "Карантината" е изключително мащабно и модерно. Проектът се финансира по „Програма за морско дело и..

публикувано на 21.05.19 в 15:40

Близо 1700 са обновените сгради по Програмата за енергийна ефективност

„Близо 1700 са сградите, обновени по Националната програма за енергийна ефективност. Общият брой на санираните сгради до края на този етап на програмата ще надхвърли 2000. До момента са осигурени 2 млрд. лева за обновяване на сградите“. Това обяви на пресконференция Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и..

публикувано на 21.05.19 в 14:58

Ректорът на Медицинския университет във Варна стана почетен доктор на Морското училище

Ректорът на Варненския медицински университет проф. д-р Красимир Иванов днес бе удостоен с почетното научно звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище. Решението на Академичния съвет проф. Иванов да стане почетен доктор е мотивирано от дългогодишното сътрудничество между двата университета, посочи ректорът на..

публикувано на 21.05.19 в 14:56

Нова площадка за волейбол и баскетбол ще има в Генерал Тошево

Два проекта, свързани с подобряването на уличната мрежа в община Генерал Тошево и изграждането на многофункционално спортно игрище, ще бъдат осъществени през следващите две години. Финансирането се осигурява с европейски средства и е на стойност от над един милион лева. Първият проект е „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови..

публикувано на 21.05.19 в 14:45