"Градски транспорт" на загуба, искат ново ръководство. "Пазари" събира стари задължения

Снимка: Радио Варна

Годишните отчети на общинските предприятия „Пазари” ЕАД и „Градски транспорт” ЕАД предизвикаха спор сред общинските съветници в комисията "Собственост и стопанство", но бяха одобрени, а управителите им освободени от отговорност.

„Пазари” ЕАД е с годишна печалба 101 хил.лв., отчете управителят Недко Радев. Борислав Гуцанов попита защо печалбата е намаляла драстично от 2009 г., когато е била над 1 млн. лева? Според Гуцанов е завишена цената на преасфалтирането на паркинга на Колхозния пазар – 280 хил.лв. Според Григор Григоров фирмата може да плаща по-малко от 600 хил.лв. годишно за денонощна физическа охрана и СОТ, на което управителят Радев отговори, че таксата за охрана е включена в наема на павилионите и масите. Недко Радев, който пое „Пазари” през 2016 г. обясни, че все още не могат да се справят с натрупаните загуби от предишното ръководство. Най-печелившото общинско предприятие има несъбрани вземания от търговци в размер на 753 хил.лв. в края на 2015 г. Новото ръководство е получило предложение от колекторска фирма  за събиране на задълженията, но не е имало голям ефект по думите на Радев и сега сключват споразумения с търговците  за разсрочено плащане.


Ръководството на „Градски транспорт” отчете загуба от 2 млн. и 800 хил.лв. Изпълнителния директор Злати Златев обясни, че горивата поскъпват непрекъснато, климатиците увеличават разхода с 4 на сто, а дори и новите коли имат разходи за поддръжка и застраховки. Борислав Гуцанов попита защо са на загуба, след като общината им осигури нови автобуси и практически всички линии на в града? Той отбеляза, че не за първи път иска оставката на Златев. Основният разход 60 % (20 мнл.лв. годишно) в „Градски транспорт” е за за заплати, отбеляза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Разходите ще намалеят ако заработи BRT-коридора и транспортната схема бъде оптимизирана, напомни Христо Атанасов. А Григор Григоров вижда решение на проблема с вдигане на цената на билета на 1.50 лв. Съветниците от комисия „Собственост” решиха да бъде проведено тематично заседание за състоянието на „Градски транспорт” с колегите им от комисията по „Транспорт”.


Увеличение на приходите отчете „Обреди” ЕООД – 104 хил.лв, което е с  3% повече. Отчита се ръст на сключените граждански бракове с 9% през 2017 г. (общо 1 295). Траурната дейност остава по-печеливша от радостната. Запазва се и тенденцията за по-висока смъртност при мъжете - 1 112 на 1 000 жени. Остава проблемът с липсата на места в гробищата и от фирмата очакват с нетърпение да приключат процедурите за разширяването им.

Съветниците приеха отчетите и на „Жилфонд”, Индустриално-технологичен парк” и „Дворец на културата и спорта” .


ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицина, мениджмънт и IT специалностите привличат бъдещите студенти от Суворово

Най-привлекателните специалности във висшите учебни заведения във Варна, страната и чужбина за суворовските ученици са свързани с мениджмънта, медицината и IT сектора. Това показват изследванията, които направиха специалистите от Центъра за подпомагане на личностното развитие – Център за кариерно ориентиране във Варна. Те дойдоха в СУ “Н...

публикувано на 23.10.18 в 17:26

Нови обитатели във варненския зоопарк (СНИМКИ)

Двойката черни лебеди Ромео и Жулиета във варненския зоопарк вече имат нова клетка с шест отделения, където ще съжителстват с екзотични патици от видовете мандаринки и каролинки, фазани, пауни и дори дребни грабливи птици. От зоопарка се надяват младата двойка да има малки, но са притеснени, че гнезденето на лебедите рядко се случва в шумна..

публикувано на 23.10.18 в 16:17
Драматичният театър „Йордан Йовков”, Добрич

Драматичен театър „Йордан Йовков“ е носител на колективната Годишна награда „Добрич“

Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич е носител на колективната Годишна награда „Добрич“ за принос към духовната култура в града. Индивидуалната награда е присъдена на Живко Марков – специалист в Регионалния исторически музей. Наградата „Млад творец“ ще получи Татяна Иванова – поетеса, музикант, ученичка на Езикова гимназия „Гео..

публикувано на 23.10.18 в 15:40

Пешеходец загина на бул. "Владислав Варненчик", голямо задръстване на входа на Варна

Пешеходец загина днес по обед на бул. „Владислав Варненчик”, съобщават от полицията. Около 13,45 мъжът пресичал булеварда малко след кръстовището с ул. „Перла” в Западна промишлена зона.  На мястото няма пешеходна пътека. На платното той бил блъснат от "Тойота", която влизала в града откъм магистрала "Хемус". Лекият автомобил е управляван от 54-годишен..

публикувано на 23.10.18 в 15:25
Идеен проект за Съдебна палата във Варна.

В петък решават дали новата Съдебната палата на Варна ще е на цирковата площадка

Нов терен за изграждане на Съдебна палата във Варна ще бъде обсъждан в четвъртък по време на изнесеното тук заседание на Висшия съдебен съвет. Проблемът с липсата на съдебна палата има 100-годишна история във Варна. За последните 20 години в града бяха направени четири първи копки на сграда, която да събере на едно място трите съдилища - Районен,..

обновено на 23.10.18 в 15:02

Таксиметровите шофьори искат да плащат 300 вместо 690 лева годишен данък

Предложение за намаляване на данъка на такситата разгледаха съветниците от комисията по транспорт към Общински съвет – Варна. Искането за промяната бе внесено от независимия транспортен синдикат „Авто 94", който настоява налогът да бъде намален от 690 лв. на 300 лв. Близо половин час остри дебати по темата : От бранша твърдят, че..

публикувано на 23.10.18 в 14:31

2 млн. лева са дълговете на "Градски транспорт", закъсняват заплатите на шофьорите

2 милиона лева са задълженията на „Градски транспорт ЕАД“ към момента, каза за Радио Варна изпълнителният директор на дружеството Злати Златев. Сумите са натрупани за последния месец и половина. Основната причина е увеличението на цените на горивата. С 30 процента за последните десетина години са поскъпнали всички разходи по обслуужване на..

публикувано на 23.10.18 в 14:08