"Градски транспорт" на загуба, искат ново ръководство. "Пазари" събира стари задължения

2
Снимка: Радио Варна

Годишните отчети на общинските предприятия „Пазари” ЕАД и „Градски транспорт” ЕАД предизвикаха спор сред общинските съветници в комисията "Собственост и стопанство", но бяха одобрени, а управителите им освободени от отговорност.

„Пазари” ЕАД е с годишна печалба 101 хил.лв., отчете управителят Недко Радев. Борислав Гуцанов попита защо печалбата е намаляла драстично от 2009 г., когато е била над 1 млн. лева? Според Гуцанов е завишена цената на преасфалтирането на паркинга на Колхозния пазар – 280 хил.лв. Според Григор Григоров фирмата може да плаща по-малко от 600 хил.лв. годишно за денонощна физическа охрана и СОТ, на което управителят Радев отговори, че таксата за охрана е включена в наема на павилионите и масите. Недко Радев, който пое „Пазари” през 2016 г. обясни, че все още не могат да се справят с натрупаните загуби от предишното ръководство. Най-печелившото общинско предприятие има несъбрани вземания от търговци в размер на 753 хил.лв. в края на 2015 г. Новото ръководство е получило предложение от колекторска фирма  за събиране на задълженията, но не е имало голям ефект по думите на Радев и сега сключват споразумения с търговците  за разсрочено плащане.


Ръководството на „Градски транспорт” отчете загуба от 2 млн. и 800 хил.лв. Изпълнителния директор Злати Златев обясни, че горивата поскъпват непрекъснато, климатиците увеличават разхода с 4 на сто, а дори и новите коли имат разходи за поддръжка и застраховки. Борислав Гуцанов попита защо са на загуба, след като общината им осигури нови автобуси и практически всички линии на в града? Той отбеляза, че не за първи път иска оставката на Златев. Основният разход 60 % (20 мнл.лв. годишно) в „Градски транспорт” е за за заплати, отбеляза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Разходите ще намалеят ако заработи BRT-коридора и транспортната схема бъде оптимизирана, напомни Христо Атанасов. А Григор Григоров вижда решение на проблема с вдигане на цената на билета на 1.50 лв. Съветниците от комисия „Собственост” решиха да бъде проведено тематично заседание за състоянието на „Градски транспорт” с колегите им от комисията по „Транспорт”.


Увеличение на приходите отчете „Обреди” ЕООД – 104 хил.лв, което е с  3% повече. Отчита се ръст на сключените граждански бракове с 9% през 2017 г. (общо 1 295). Траурната дейност остава по-печеливша от радостната. Запазва се и тенденцията за по-висока смъртност при мъжете - 1 112 на 1 000 жени. Остава проблемът с липсата на места в гробищата и от фирмата очакват с нетърпение да приключат процедурите за разширяването им.

Съветниците приеха отчетите и на „Жилфонд”, Индустриално-технологичен парк” и „Дворец на културата и спорта” .


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите искат туристическа полиция

Съюзът на екскурзоводите във Варна настоява за създаването на инспекторат по туризма или туристическа полиция. Това заяви екскурзоводът Христина Неделчева по време на традиционните зимни срещи за обучение на екскурзоводите. В момента действащата наредба за упражняване дейността на екскурзоводите в България е в процедура на промени и изменения...

публикувано на 18.01.19 в 15:49

Постановката "Професия лъжец" на ДКТ Варна със 100 представления

На 23 януари постановката на Държавен куклен театър Варна "Професия лъжец" ще се играе за 99 път. Мястото е Театърът на Българската армия в София. Стотното представление ще бъде във Варна на сцената на Фестивалния и конгресен център. "Професия лъжец" е постановка на Теди Москов. Само за вързастни. Премиерата е преди шест години. През 2014 е отличена с..

публикувано на 18.01.19 в 15:48
Празник за Коледа в Дома за възрастни хора с деменция в село Салаш- 2014 г.

Два центъра за хора с деменция ще бъдат изградени във Варна

Договорът за изграждане на два нови центъра за грижа за лица с различни форми на деменция бе подписан вчера между Община Варна и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът ще бъде реализиран по ОП „Региони в растеж“ и е на стойност 1,3 млн. лв. От тях 941 303 лв. са от ЕС - чрез Европейския фонд за регионално развитие,..

публикувано на 18.01.19 в 15:27

Близо 40% от учениците в Карапелит са болни

В понеделник от Регионалната здравна инспекция в Добрич ще решават дали и в кои училища на територията на областта да бъде обявена грипна ваканция. Днес най-много отсъстващи поради заболяване ученици е имало в СУ „Н. Й. Вапцаров“ в село Карапелит – 39 процента. 18.61 е процентът на отсъстващите днес ученици от първа смяна в Добричка област,..

публикувано на 18.01.19 в 14:52

Храмов празник в "Св. Атанасий"

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска света литургия в храма "Св. Атанасий". Храмовият празник събра стотици християни, които взеха молитвено участие в богослужението. По традиция, след светата литургия беше отслужен водосвет и осветена риба, която бе раздадена на всички присъстващи. Репортаж от събитието..

публикувано на 18.01.19 в 14:43

Клуб на професионалните готвачи ще има във Варна

Клуб на професионалните готвачи във Варна учредяват в този час елитни представители на професията от морската столица. Сдружението ще е част от Българската асоциация на професионалните готвачи. Това съобщи шеф Анатолий Колев, който е част от управителния съвет. Идеята е да се разработи програма за организиране на събития, свързани с..

публикувано на 18.01.19 в 14:37

Болницата в Добрич е сред малкото в страната без финансови задължения

Многопрофилната болница в Добрич е сред малкото в страната без финансови задължения. Въпреки това перспективата не е благоприятна поради недостига на лекари и медицински персонал. Други причини са увеличението на минималната работна заплата и промените в заплащането на определени клинични пътеки от Здравната каса. Многопрофилната болница в Добрич няма..

публикувано на 18.01.19 в 14:29