Технически университет - Варна със своя разработка на изложението "Хемус 2018"

Технически университет - Варна участва в XIII Специализирана международна изложба за отбранителна техника ХЕМУС 2018, която се проведе в Пловдив от 30.05.2018 г. до 02.06.2018 г. Изложението е създадено с решение на Министерския съвет на Република България от 1995 г. и се провежда под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерство на икономиката. Форумът беше открит от президента Румен Радев. В програмата на изложението бяха включени още международна научна конференция и индустриален форум на тема „Отбранително-индустриално сътрудничество в Европейския съюз – нови възможности за европейската отбранителна индустрия“.

Изложението „Хемус“ е насочено към български и чуждестранни организации, които осъществяват научноизследователска, производствена и търговска дейност в областта на отбранителната техника, както и в направленията антитероризъм и сигурност.

Екипът на ТУ-Варна - к.д.п. Георги Генчев, доц. д-р инж. Валентин Гюров, доц. д-р инж. Никола Николов и Георги Памуков, презентира проектни предложения и иновативни разработки в областта на отбранителната техника пред гостите на щанда, сред които беше и президентът на Република България. Сред представените от Технически университет – Варна проектни предложения за отбранителната индустрия са „Мобилна система за захранване на кораби от USA към EU стандарт“, „Мобилна система за наблюдение и проследяване по въздух“, „Виртуален тренажор за обучение на екипажа на военен кораб“, „Система за подводна локация и позициониране“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличават парите за хранене на децата от 1 до 4 клас

От 72 на 94 лв. се учеличава на дете за една година норматива за подпомагане на храненето на варненчетата в подготвителните групи и на учениците от 1 до 4 клас, или общо 1 млн. 777 хил. лв. Сумата е заложена в бюджета за образование на община Варна през 2019 г. Директорите ще се разпореждат парите за закуска или за обедното хранене ще бъдат..

публикувано на 23.01.19 в 10:25

Без вода във "Владиславово" заради бул. "Васил Левски"

Без вода днес ще бъдат хиляди абонати на ВиК в кв. "Владислав Варненчик". Отложеното от миналата седмица спиране на водоподаването, заради изграждането на новия бул. "Васил Левски" е насрочено за 23 януари, сряда, от 9 до около 24 часа. То ще засегне част от I-ви микрорайон - абонатите над Пощата, блокове от 18 до 36, от 50 до 57, от 401 до 409;..

публикувано на 23.01.19 в 09:40

Just Do One - случайни добрини за случайни хора

Неизброими бяха благотворителните инициативи покрай коледните и новогодишни празници – и така е всяка година по това време. Някак по традиция болшинството от нас даряват пари, дрехи или храна на нуждаещи се. След като кампаниите отшумят, животът потича в обичайното си русло. Това обаче не се отнася за хората, които от години са доброволци и..

публикувано на 23.01.19 в 08:25

Без ток на 23 януари

До 31.01.2019 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Дъбравино - абонатите, електрозахранени от ТП 2, ТП 4, с. Царевци - абонатите, електрозахранени от ТП 4. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за..

публикувано на 23.01.19 в 06:45

Слаб дъжд на 23 януари

Днес ще е облачно. На места с прекъсвания ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури от 8 до 13 градуса, на северозапад малко по-ниски. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода около 6 градуса. За Варна максимална температура около 12 градуса. Във Варна най-високата..

публикувано на 23.01.19 в 05:55
училище

Ремонтът на СОУ "Димчо Дебелянов" ще завърши през март

Това обяви днес Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ към община Варна, която е и ръководител на проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Ремонтът на СОУ "Димчо Дебелянов" започна през аптил м.г., а проектът предвижда ремонт на..

публикувано на 22.01.19 в 15:52

Измамниците стават все по-изобретателни

Две измами са регистрирани на територията на област Добрич през декември. От ОД на МВР в Добрич съобщават за нов сюжет на измама по интернет, при която жертви са самотни жени на средна възраст. Сумата на двете престъпления е от близо 8 000 лева. Първата измама е на територията на Добрич и е за сумата от 4 000 лева, а втората, която е и..

публикувано на 22.01.19 в 15:50