Технически университет - Варна със своя разработка на изложението "Хемус 2018"

Технически университет - Варна участва в XIII Специализирана международна изложба за отбранителна техника ХЕМУС 2018, която се проведе в Пловдив от 30.05.2018 г. до 02.06.2018 г. Изложението е създадено с решение на Министерския съвет на Република България от 1995 г. и се провежда под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерство на икономиката. Форумът беше открит от президента Румен Радев. В програмата на изложението бяха включени още международна научна конференция и индустриален форум на тема „Отбранително-индустриално сътрудничество в Европейския съюз – нови възможности за европейската отбранителна индустрия“.

Изложението „Хемус“ е насочено към български и чуждестранни организации, които осъществяват научноизследователска, производствена и търговска дейност в областта на отбранителната техника, както и в направленията антитероризъм и сигурност.

Екипът на ТУ-Варна - к.д.п. Георги Генчев, доц. д-р инж. Валентин Гюров, доц. д-р инж. Никола Николов и Георги Памуков, презентира проектни предложения и иновативни разработки в областта на отбранителната техника пред гостите на щанда, сред които беше и президентът на Република България. Сред представените от Технически университет – Варна проектни предложения за отбранителната индустрия са „Мобилна система за захранване на кораби от USA към EU стандарт“, „Мобилна система за наблюдение и проследяване по въздух“, „Виртуален тренажор за обучение на екипажа на военен кораб“, „Система за подводна локация и позициониране“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотел в Бяла работи без категоризация

Ще сезираме Комисията за защита на потребителите да предприеме действия относно  апартаментен хотел „Бяла бийчризорт“ в Бяла, който работи без категоризация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, на която експертите докладваха резултатите от инспекцията на място. Проверката бе съвместна с НАП. До 2015 г. хотелът е имал валидна..

публикувано на 14.08.18 в 17:12
Мая Манолова

Мая Манолова: Не може частни съдия-изпълнители да забогатяват за сметка на гражданитe

Практиката на някои общини в страната, сред които е и Варна, да събират вземанията си от гражданите чрез частни съдебни изпълнители, не е честна спрямо хората. Това заяви във Варна омбудсманът Мая Манолова, която прие в сградата на областната администрация над 50 граждани. Част от тях внесоха жалби по този повод. "Кметът Портних ми обясни, че..

публикувано на 14.08.18 в 17:02

Омбудсманът благодари на майките, те на нея - също

Реформата и приемането на закона за личната помощ и останалите промени в законодателството, свързани с хората с увреждания, започват от 1 януари 2019-а година. Това заяви във Варна на среща с майките на деца с увреждания омбудсманът Мая Манолова. Тя обясни и конкретните етапи на реформата: увеличаване на финансирането; влизане в сила на..

публикувано на 14.08.18 в 16:26

Паркирането в центъра ще е безплатно в Деня на Варна

Синята зона няма да работи в Деня на Варна - 15 август. Това казаха за Радио Варна от общинската администрация. Паркирането навсякъде в центъра ще е безплатно, както в събота и неделя. Остава, обаче, забраната да се спира на нерегламентирани от Закона за движение по пътищата и общинската наредба за обществения ред места. Въпреки празника общинска..

публикувано на 14.08.18 в 15:52

Слънце и 30 градуса

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по крайбрежието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури 12-17, по крайбрежието 17-22 градуса. През деня ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще духа слаб югоизточен, по крайбрежието до умерен изток-североизточен вятър. Максимални температури 29-34 градуса, по крайбрежието..

публикувано на 14.08.18 в 15:46

Разхлаждане в мола с по-ниски цени следващите два дни

Традиционният Shopping Fest, в който обектите на територията на комплекса предлагат стоките си с рекордни намаления, тази година ще продължи два дни. На 15-сти  и 16-сти  август посетителите ще могат да се възползват от неустоими цени, атрактивни промоции и отстъпки, достигащи до 70%. Дамски, мъжки и детски облекла от предходни и нови..

публикувано на 14.08.18 в 14:52

Вижте къде ще бъде затворено за коли заради празника

Във връзка с мероприятията по повод празника на Варна, на 15-ти август от 10.15 ч. до около 11.00 ч. ще бъдат затворени за движение: площад „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Христо Ботев“ – от кръстовището с ул. „Кракра“ до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Мария Луиза“ – от кръстовището с бул. „Вл. Варненчик“ до кръстовището с ул...

публикувано на 14.08.18 в 14:45