Нов случай на птичи грип в Добричко

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 13 юни е обявено първично огнище на инфлуенца /тип А/ в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в добричкото село Дончево. Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин, съобщава на своя сайт Българската агенция по безопасност на храните. Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод. Птицефермите в 10-километровата зона също остават под наблюдение. Ветеринарните лекари ще извършват постоянни наблюдения на обектите в областта, при съмнения за инфлуенца ще бъдат вземани проби за изследване. За по-малко от месец това е вторият случай на инфлуенца при птиците в Добричка област. Припомняме, че в края на май бе установено огнище на птичи грип в птицевъдна ферма в с. Стефаново.

Областният управител в Добрич Красимир Кирилов ще свика днес заседание на Областната епизоотична комисия заради констатираното огнище на птичи грип в животновъдния обект в с. Дончево. Още по темата от кореспондента на Радио Варна в Добрич Петранка Божкова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноморските сили увеличават числения си състав със 100 човека от 1 юли

Военноморските сили ще увеличат своя числен състав със 100 човека от 1 юли. Това се случва за пръв път от 32 години, заявява вицеадмирал Митко Петев, военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейският съюз. " За първи път няма да съкращаваме, а ще поканим българите под флага на ВМС...

публикувано на 24.06.19 в 15:42

Няма нов строеж на ул. "Роза". Засега

Няма открита процедура за изработване на подробен устройствен план на терена между блоковете 21 и 23  на улица "Роза" в Цветния квартал във Варна. Това коментира арх. Виктор Бузев - главен архитект  на общината. Припомняме, че жителите на блоковете излязоха на протест заради намерението на собствениците на терена да строят там жилищна..

публикувано на 24.06.19 в 15:40

Община Добрич тегли два кредита за ремонт на улици

Подписването на договори за тегленето на два краткосрочни кредита ще решава утре на своето редовно заседание Общинският съвет в Добрич. Заемите от фонд ФЛАГ са за близо 9 милиона лева, които са необходими за разплащането на изпълнителите на строително-монтажните дейности по два европейски проекта. Първият кредит е във връзка с изпълнението..

публикувано на 24.06.19 в 15:28

Брандът „Черноморска кухня“ официално ще бъде регистриран от ЕС

В началото на 2020 г. се очаква брандът „Черноморска кухня“ официално да бъде регистриран от ЕС като търговска марка. Идеята е до 2025-а година "Черноморската кухня" да влезе в топ 20 на световните класации за регионални кухни. Селекцията от блюда, продукти и сосове, характерни за Черноморския регион, вече е завършена. Репортажа на Даниела..

публикувано на 24.06.19 в 15:22
Коминът на сероочистващата инсталация в ТЕЦ

След пожар рухна 135-метровият комин на ТЕЦ "Марица-изток 2"

Големият пожар в държавната ТЕЦ  "Марица-изток 2"  е овладян, а тлеещи огнища се обливат с вода. Няма пострадали и ранени хора, заявиха от централата. Паднал е частично 135-метровият комин на сероочистващата инсталация, откъдето се смята, че реално е тръгнал огънят. Предполага се, че огънят е тръгнал след ремонт. Властите..

публикувано на 24.06.19 в 15:21
защитено жилище

Настаняването в социално жилище - максимум за 3 години

Социалните жилища, които предстоят да бъдат изградени във Варна с пари по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ще могат да се ползват само до 3 години. Това решиха днес общинските съветници от постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“,  Право на ползване на апартаментите ще имат: бездомни и/или такива, които живеят..

публикувано на 24.06.19 в 15:04

След 124 години: Дом "Княгиня Надежда" затваря врати

124 години след създаването си Дом „Княгиня Надежда“, в който се отглеждат деца, лижени от родителска грижа,  ще бъде закрит. Съветниците от постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“ към Общински съвет дадоха съгласието си това да се случи в изпълнение на националната политика за поетапно закриване на специализираните институции за..

публикувано на 24.06.19 в 14:47