Дизел или бензин - коя кола е по-екологична?

Снимка: Интернет

Бензиновите двигатели ще бъдат на много сериозен прицел след 1 януари 2021 година, заради вредните емисии, които отделят. Това каза за радио Варна доц.Трифон Узунтонев, преподавател в ТУ-Варна, по време на конференция посветена на проблемите на автомобилния транспорт, която продължава и днес във Варна.

Мерки за намаляване на вредните емисии вече взеха производителите на дизелови двигатели. Тези, които отговарят на европейската норма Евро 6, всъщност отговарят на всякакви екологични норми и са в посока да задминат дори бензиновите двигатели по ниско съдържание на токсични компоненти. На практика излиза така, че колите с дизелов двигател ще са по-екологични от тази с бензинов, коментира доц. Узунтонев.

"Дизеловата кола е по-екологична, като има много голяма разлика между колите, които се движат в България и които отговарят на Евро 1, 2, 3, 4 и колите, които се движат в по-развитите европейски страни, които отговарят на по-високи стандарти.", каза доц. Узунтонев.

Той подчерта, че всяка кола, която бъде купена към днешна дата трябва да отговаря на Евро 6 / бел. авт. - Стандартът за емисии Евро 6 фиксира преди всичко по-ниски максимални стойности на прахови частици и азотен оксид за емисиите на километър. Считано от 1 септември 2014 г. дизеловите автомобили ще имат право могат да излъчват само 80 мг азотен оксид на километър. Предишната гранична стойност за дизела беше 180 мг на километър./.

Доц.Трифон Узунтонев каза, че трудно може да даде съвет автомобил с какъв двигател да си купим, защото той е пристрастен към дизеловите двигатели. Неговият личен автомобил върви с дизел и е купен през 2014 година. Той препоръчва дизеловите коли, защото те имат с 30% по-малък абсолютен разход на гориво в резултат на което бълват с точно толкова по-малко количество въглеродни диоксиди, които предизвикват парниковия ефект.

"Благодарение на последните разработки на фирмата BOSCH  свеждат съдържанието на азотни окиси да абсолютен минимум, който е под това, което отделя бензиновия двигател. А по отношение на финните прахови частици, които по някаква необисняма за мене причина са най-често срещания повод за каквито и да е коментари - като "пуши като дизел", "черен облак" и т.н. , именно този параметър не е обект на никакви разсъждения,защото по този параграф дизеловите автомобили имат много по-малко съдържание на финни прахови частици. От Евро 5 те имат задължително филтър за финни прахови частици и нямат подобен проблем. Но този проблем се вихри с пълна сила в България, защото имаме стари автомобили.", каза още доц. Узунтонев.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф.Стоян Маринов: Очаква ни труден сезон'2019

Прогнозата на Асоциацията на британските туристически агенти за увеличаване с почти една трета на броя на резервациите за ваканция в България за лятото, страната ни е в челото на печелещите от Брекзит, но по азбучен ред. По-конкурентни от нас, обаче са Турция, Тунис и Египет, за които записванията вървят с много високи темпове. Това коментира в..

публикувано на 21.01.19 в 10:44

Бабинден във Варненско

 Денят на родилната помощ е известен още като Бабинден - (по стар стил празникът е на 21 януари, по нов - на 8 януари). Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се..

публикувано на 21.01.19 в 07:35

Бабинден във Варна

Лечебните заведения във Варна, които имат акушеро-генекологични отделения, по традиция ще отбележат празника на родилната помощ Бабин ден. От 10:00 часа екипът на  АГ- болницата в града ще отбележи с тържество професионалния си празник. Екипът на родилното отделение в УМБАЛ „Света Анна – Варна“  ще отбележи Бабинден в изцяло обновения и..

публикувано на 21.01.19 в 06:32

Ремонт затваря улици във Варна

Няколко улици в район "Одесос" ще бъдат затворени за ремонт от днес, 21 януари. Движението ще се осъществява по обходни маршрути, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Затворена за движение ул. „Цар Симеон I“ - в участъка между ул. „София“ и ул. „Габрово“ и между ул. „Цариброд“ и ул. „Дебър“.  Затворена за движение ще бъде..

публикувано на 21.01.19 в 06:23

Адреси без ток

В периода 02.01.2019 - 31.01.2019 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Дъбравино - абонатите, електрозахранени от ТП 2, ТП 4, с. Царевци - абонатите, електрозахранени ТП 4. Прекъсването ще бъде само в..

публикувано на 21.01.19 в 06:16

Променлива облачност в пондеделник

Днес ще има променлива облачност, по-често висока, сутринта на места все още ще има намалена видимост. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, следобед ще се ориентира от североизток и с него ще нахлува по-студен въздух. Максимални температури между 2 и 7 градуса. За Варна максимална температура около 4 градуса.Вълнение на морето 1-2 бала,..

публикувано на 21.01.19 в 06:13

Дебатите за блок "Добрич" стартираха предизборната битка в община Добрич

Продължилата повече от 30 години вече история на един блок в Добрич стана повод за стартиране на предизборната кампания в общината 11 месеца преди местните избори. В две поредни общински сесии, едната от които извънредна и с тема на дебати само и единствено съдбата на този общински блок, общинските съветници се разделиха на два враждуващи лагера, а..

обновено на 20.01.19 в 11:57