Дизел или бензин - коя кола е по-екологична?

Снимка: Интернет

Бензиновите двигатели ще бъдат на много сериозен прицел след 1 януари 2021 година, заради вредните емисии, които отделят. Това каза за радио Варна доц.Трифон Узунтонев, преподавател в ТУ-Варна, по време на конференция посветена на проблемите на автомобилния транспорт, която продължава и днес във Варна.

Мерки за намаляване на вредните емисии вече взеха производителите на дизелови двигатели. Тези, които отговарят на европейската норма Евро 6, всъщност отговарят на всякакви екологични норми и са в посока да задминат дори бензиновите двигатели по ниско съдържание на токсични компоненти. На практика излиза така, че колите с дизелов двигател ще са по-екологични от тази с бензинов, коментира доц. Узунтонев.

"Дизеловата кола е по-екологична, като има много голяма разлика между колите, които се движат в България и които отговарят на Евро 1, 2, 3, 4 и колите, които се движат в по-развитите европейски страни, които отговарят на по-високи стандарти.", каза доц. Узунтонев.

Той подчерта, че всяка кола, която бъде купена към днешна дата трябва да отговаря на Евро 6 / бел. авт. - Стандартът за емисии Евро 6 фиксира преди всичко по-ниски максимални стойности на прахови частици и азотен оксид за емисиите на километър. Считано от 1 септември 2014 г. дизеловите автомобили ще имат право могат да излъчват само 80 мг азотен оксид на километър. Предишната гранична стойност за дизела беше 180 мг на километър./.

Доц.Трифон Узунтонев каза, че трудно може да даде съвет автомобил с какъв двигател да си купим, защото той е пристрастен към дизеловите двигатели. Неговият личен автомобил върви с дизел и е купен през 2014 година. Той препоръчва дизеловите коли, защото те имат с 30% по-малък абсолютен разход на гориво в резултат на което бълват с точно толкова по-малко количество въглеродни диоксиди, които предизвикват парниковия ефект.

"Благодарение на последните разработки на фирмата BOSCH  свеждат съдържанието на азотни окиси да абсолютен минимум, който е под това, което отделя бензиновия двигател. А по отношение на финните прахови частици, които по някаква необисняма за мене причина са най-често срещания повод за каквито и да е коментари - като "пуши като дизел", "черен облак" и т.н. , именно този параметър не е обект на никакви разсъждения,защото по този параграф дизеловите автомобили имат много по-малко съдържание на финни прахови частици. От Евро 5 те имат задължително филтър за финни прахови частици и нямат подобен проблем. Но този проблем се вихри с пълна сила в България, защото имаме стари автомобили.", каза още доц. Узунтонев.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо два милиарда души в света са с наднормено тегло

Най-популярните ястия в класически ресторант, или 94% от тях, превишават препоръчаните 600 калории, сочи ново проучване в Медицинския факултет в Сао Пауло, Бразилия. За заведенията за бързо хранене този брой е 72%. „Не само ядем лоша храна, но и я консумираме в преголеми количества. И често..

публикувано на 24.03.19 в 10:14

Намаляват наказателните дела в Добрич

Продължава тенденцията за намалявена на наказателните дела, постъпили в Добричкия окръжен съд. През отчетната 2018-та година те са били 418, което е по-малко с около 7 на сто в сравнение с 2017 година и с почти 22 на сто спрямо 2016-та година. Запазва се най-големият дял на делата за общоопасни престъпления. Информация на..

публикувано на 24.03.19 в 09:18

Великденските четения започват във Варна

Традиционните вече Великденски четения започват от днес във Варна. Домакин на четенията е храмът „Св. Атанасий”. Четенията ще бъдат в три недели - две през март и една през април, както и в петък на 19 април. Тази неделя началото е в 11 ч., а темата е „Христос и жената”. Следващата неделя, също в 11 ч. акцентът е „Посланието на Христос и очакванията на..

публикувано на 24.03.19 в 08:25

Американците - на първо място по потребление на вода, Индия - с най-голям недостиг

4 милиарда души на нашата планета живеят в райони, страдащи от прогресивно засушаване. Други 844 милиона нямат източници на питейна вода в близост до домовете си. Според данни на международната организация Water Aid, липсата на вода се превръща в по-сериозна..

публикувано на 24.03.19 в 07:20

Слънчево в неделя

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от север и северозапад, по крайбрежието в следобедните часове от югоизток. Максимални температури между 13 и 18 градуса, по крайбрежието 10-13, за Варна около 13. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 9-10 градуса. Атмосферно налягане 1023 hPa – по-високо от средното за..

публикувано на 24.03.19 в 06:25
Тереза Мей

Стотици хиляди в Лондон искат втори референдум за Brexit

Стотици хиляди проевропейски настроени британци се събраха на протест в Лондон. Демонстрантите призовават за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС на фона на все по-задълбочаващата се политическа криза около Brexit. На Европейския съвет в Брюксел британският премиер Тереза Мей получи отсрочка до 22 май за Brexit, но само при..

обновено на 23.03.19 в 17:21
Зам.- министърът на младежта и спорта Ваня Колева

Втора оставка в скандала с апартаментите

Още една оставка покрай скандала с апартаментите, този път на зам.-министъра на спорта Ваня Колева. За нея, също като подалата днес оставка правосъдна министърка, се разбра, че има жилище, което е купено – според справка в Имотния регистър, на преференциална цена в сградата в столичния квартал „Изток“. Там, апартаменти освен Цецка Цачева и Ваня..

публикувано на 23.03.19 в 17:18