Дизел или бензин - коя кола е по-екологична?

Снимка: Интернет

Бензиновите двигатели ще бъдат на много сериозен прицел след 1 януари 2021 година, заради вредните емисии, които отделят. Това каза за радио Варна доц.Трифон Узунтонев, преподавател в ТУ-Варна, по време на конференция посветена на проблемите на автомобилния транспорт, която продължава и днес във Варна.

Мерки за намаляване на вредните емисии вече взеха производителите на дизелови двигатели. Тези, които отговарят на европейската норма Евро 6, всъщност отговарят на всякакви екологични норми и са в посока да задминат дори бензиновите двигатели по ниско съдържание на токсични компоненти. На практика излиза така, че колите с дизелов двигател ще са по-екологични от тази с бензинов, коментира доц. Узунтонев.

"Дизеловата кола е по-екологична, като има много голяма разлика между колите, които се движат в България и които отговарят на Евро 1, 2, 3, 4 и колите, които се движат в по-развитите европейски страни, които отговарят на по-високи стандарти.", каза доц. Узунтонев.

Той подчерта, че всяка кола, която бъде купена към днешна дата трябва да отговаря на Евро 6 / бел. авт. - Стандартът за емисии Евро 6 фиксира преди всичко по-ниски максимални стойности на прахови частици и азотен оксид за емисиите на километър. Считано от 1 септември 2014 г. дизеловите автомобили ще имат право могат да излъчват само 80 мг азотен оксид на километър. Предишната гранична стойност за дизела беше 180 мг на километър./.

Доц.Трифон Узунтонев каза, че трудно може да даде съвет автомобил с какъв двигател да си купим, защото той е пристрастен към дизеловите двигатели. Неговият личен автомобил върви с дизел и е купен през 2014 година. Той препоръчва дизеловите коли, защото те имат с 30% по-малък абсолютен разход на гориво в резултат на което бълват с точно толкова по-малко количество въглеродни диоксиди, които предизвикват парниковия ефект.

"Благодарение на последните разработки на фирмата BOSCH  свеждат съдържанието на азотни окиси да абсолютен минимум, който е под това, което отделя бензиновия двигател. А по отношение на финните прахови частици, които по някаква необисняма за мене причина са най-често срещания повод за каквито и да е коментари - като "пуши като дизел", "черен облак" и т.н. , именно този параметър не е обект на никакви разсъждения,защото по този параграф дизеловите автомобили имат много по-малко съдържание на финни прахови частици. От Евро 5 те имат задължително филтър за финни прахови частици и нямат подобен проблем. Но този проблем се вихри с пълна сила в България, защото имаме стари автомобили.", каза още доц. Узунтонев.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Нели Петрова: Безразсъдното шофиране през лятото е заплаха за пешеходци и туристи

"Трафикът във Варна е изключително натоварен. Безразъдното шофиране от страна на мотористи и млади шофьори е заплаха за много пешеходци в нашия черноморски град, предвид това че има и много туристи. Както се вижда - почти всеки ден четем за загинали и катастрофи по пътищата". Това каза днес варненският депутат Нели Петрова, майка на прегазената на..

публикувано на 17.06.19 в 16:55
Автомагистрала

В сряда през нощта част от магистрала "Хемус" ще е затворена

На 19 юни от 23 ч. до 24 ч. ще бъде спряно движението в двете посоки по АМ „Хемус“, в участъка от п. в. „Белокопитово“ до кръстовището при с. Панайот Волово. Ще се монтира рамка за тол системата Ограничението е за участъка между 337-ми и 342-ри километър. Това е отсечката между пътен възел „Белокопитово“ и кръстовището с път I-7 Силистра –..

публикувано на 17.06.19 в 16:34
Лодката с около 40 мигранти потънала край бреговете на окръг Бодрум, провинция Мугла, Югозападна Турция.

12 загинали, 31 спасени след преобръщане на лодка с мигранти край Турция

Дванадесет души загинаха, след като лодка с мигранти се преобърна край югозападното крайбрежие на Турция, спасени са 31 от намиращите се на борда, съобщи турската брегова охрана, която първоначално съобщи, че са открити 8 тела. Плавателният съд потънал във водите на Егейско море край окръг Бодрум в провинция Мугла. Продължава издирвателната..

публикувано на 17.06.19 в 15:31

14 истински истории за войната на пътя в България разказа в книга плевенски журналист

Книгата "Останете живи" написа младият плевенски журналист Георги Стоянов, провокиран от работата си, която ежедневно го сблъсква с тази тежка тема. Той описва 14 истински истории за войната на пътя в България и правила за действие при катастрофи . Има тенденция свидетелите на инциденти да започнат да снимат с телефоните си, а първата..

публикувано на 17.06.19 в 15:26
ТЕЦ Варна

200 хил. контейнера годишно планира да обработва "Пристанище ТЕЦ Езерово"

"Пристанище ТЕЦ Езерово" е новата дъщерна компания на ТЕЦ "Варна", която ще управлява новото търговско пристанище. Негов директор е Данаил Папазов. Разделянето на централата и пристанището е заради предвижданата стратегия за разширяването на дейността на порта. Папазов коментира, че не се страхува от конкуренцията на Пристанище Варна, тъй..

публикувано на 17.06.19 в 15:19

Ангелкова: При нарушения на плажа, ще сме безкомпромисни!

До момента няма констатирани сериозни нарушения на договорите за стопанисване на плажове по българското Черноморие, както и за недопускане на туристи на свободните зони , коментира в интервю за предаването  "Туарегент" министърът на туризма  Николина Ангелкова .  Предстои началото на геодезичен мониторинг на плажната ивица, чрез който в..

публикувано на 17.06.19 в 14:09
Европейски статистически институт

Рязко ускоряване на растежа на заплатите в България в началото на годината

През първото тримесечие на 2019-а темпото на растеж на заплатите в еврозоната се подобри слабо спрямо края на миналата година при забавяне в рамките на целия ЕС и при рязко ускоряване на растежа в нашата страна, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличава на годишна база през първото тримесечие на годината с..

публикувано на 17.06.19 в 13:38