Дизел или бензин - коя кола е по-екологична?

Снимка: Интернет

Бензиновите двигатели ще бъдат на много сериозен прицел след 1 януари 2021 година, заради вредните емисии, които отделят. Това каза за радио Варна доц.Трифон Узунтонев, преподавател в ТУ-Варна, по време на конференция посветена на проблемите на автомобилния транспорт, която продължава и днес във Варна.

Мерки за намаляване на вредните емисии вече взеха производителите на дизелови двигатели. Тези, които отговарят на европейската норма Евро 6, всъщност отговарят на всякакви екологични норми и са в посока да задминат дори бензиновите двигатели по ниско съдържание на токсични компоненти. На практика излиза така, че колите с дизелов двигател ще са по-екологични от тази с бензинов, коментира доц. Узунтонев.

"Дизеловата кола е по-екологична, като има много голяма разлика между колите, които се движат в България и които отговарят на Евро 1, 2, 3, 4 и колите, които се движат в по-развитите европейски страни, които отговарят на по-високи стандарти.", каза доц. Узунтонев.

Той подчерта, че всяка кола, която бъде купена към днешна дата трябва да отговаря на Евро 6 / бел. авт. - Стандартът за емисии Евро 6 фиксира преди всичко по-ниски максимални стойности на прахови частици и азотен оксид за емисиите на километър. Считано от 1 септември 2014 г. дизеловите автомобили ще имат право могат да излъчват само 80 мг азотен оксид на километър. Предишната гранична стойност за дизела беше 180 мг на километър./.

Доц.Трифон Узунтонев каза, че трудно може да даде съвет автомобил с какъв двигател да си купим, защото той е пристрастен към дизеловите двигатели. Неговият личен автомобил върви с дизел и е купен през 2014 година. Той препоръчва дизеловите коли, защото те имат с 30% по-малък абсолютен разход на гориво в резултат на което бълват с точно толкова по-малко количество въглеродни диоксиди, които предизвикват парниковия ефект.

"Благодарение на последните разработки на фирмата BOSCH  свеждат съдържанието на азотни окиси да абсолютен минимум, който е под това, което отделя бензиновия двигател. А по отношение на финните прахови частици, които по някаква необисняма за мене причина са най-често срещания повод за каквито и да е коментари - като "пуши като дизел", "черен облак" и т.н. , именно този параметър не е обект на никакви разсъждения,защото по този параграф дизеловите автомобили имат много по-малко съдържание на финни прахови частици. От Евро 5 те имат задължително филтър за финни прахови частици и нямат подобен проблем. Но този проблем се вихри с пълна сила в България, защото имаме стари автомобили.", каза още доц. Узунтонев.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Клисарова

Проф. Анелия Клисарова: Необходима е прозрачност на обществените поръчки във Варна

Необходимо е да има по-голяма отчетност в разходването на публичните средства в общината и прозрачност на обществени поръчки. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” кандидатът за кмет на Варна от БСП проф. Анелия Клисарова. Според нея, икономиката на Варна не може да разчита основно на туризма и сферата на услугите, а е..

публикувано на 21.09.19 в 13:53
Велин Жеков

Велин Жеков от ОИК-Варна: Обучението на членовете на СИК никога не е формално

На 24 септември изтича срокът за регистрация на листите на общински съветници и кандидатите за кметове. Това напомни в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков. До сега има регистрирана една листа и кандидат за кмет на село Каменар от ДПС. Другият важен срок е 12 октомври. До..

публикувано на 21.09.19 в 12:53

Отново авария с локомотив на БДЖ по линията София- Варна и нови закъснения

Бързият влак № 8651 от София за Варна е престоял 175 минути в гара Търнак поради възникнала повреда в локомотива и извършване на последващ оглед от следствени органи. БДЖ съобщават, че са предприети действия по изтеглянето на влака с помощен локомотив и придвижването му до гара Варна, като 186-те пътника във влака са извозени с пътническа..

публикувано на 21.09.19 в 12:47

БЧК - Добрич стартира втора кръводарителска кампания

Български Червен кръст и Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ - Добрич инициират втора кръводарителска кампания под наслов "Дарете кръв за пострадали при пътни инциденти". От 24 до 30 септември всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години може да помогнете в името на живота. Работното време с кръводарители е от 8 до 12 часа...

публикувано на 21.09.19 в 10:29

Фестивал "Хлябът, който ни свързва" започва в Добрич

Второто издание на фестивала „Хлябът, който ни свързва“ ще се проведе днес в Добрич на площад „Свобода“. Той се организира от Община Добрич, Регионалният исторически музей и Художествената галерия. Събитието има за цел да представи културното наследство и традициите в Добруджа като част от българската национална идентичност. На площад..

публикувано на 21.09.19 в 10:12

Световен ден на мира

Всяка година на днешната дата светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тазгодишната тема "Действие за климата – за мир". Тя е избрана заради неотложността на мерките, които държавите трябва да предприемат срещу климатичните..

публикувано на 21.09.19 в 09:05

Засилено полицейско присъствие по пътищата

Заради трите почивни дни е засилено полицейско присъствие по основните пътища. На местата, където се очакват по-сериозни задръствания и колони от автомобили, от КАТ са готови да реорганизират движението и да го регулират ръчно Движението при Мухово да се осъществява с повишено внимание поради обезопасяване на пътния участък, предупреждават от..

публикувано на 21.09.19 в 07:43