Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да минеш под венец от билки

Първото „Всенародно веселие с носия“ в Белослав събра стотици почитатели на народните традиции. Фестивалът се организира в навечерието на Еньовден и част от програмата е свързана с празника на билките. Теренът на „Авренска поляна“ е окосен и обработен срещу кърлежи със средства на общината. Затова и събирането на еньовче ще бъде на съседната поляна,  разказват организаторите. Инициаторите от Народно читалище "Съзнание 1926", „Виртуален музей на България“, проект "История в шевици", „Фестивал на Шевицата“, Радослав Радков и приятели са се постарали да не липсва нищо – от доброто настроение до храната . От цялата страна са дошли част от занаятчиите, както и някои изпълнители. Музикантите от Родопите  - гайдарът Николай Димитров и певецът Хамид Имамски са пътували много - повече от 400 километра, но са убедени, че "за любовта към фолклора няма невъзможно нещо, защото  човек когато обича нещо, намира време. Истински изпятата родопска песен е все едно да извадиш сърцето на родопчанина, защото всяка песен е нещо преживяно", допълва Хамид Имамски. 

Бабите от Чернево, облечени в автентични носии, вече са направили еньовския венец. Споделят, че в техния край има повече от бялото еньовче, жълтото е по-малко, но се среща и от него. Сплели са от всички билки, както поверява обичая. За него те знаят повече от своите баби, а не от майките, защото когато били малки и трябвало да го правят, тогава бил забранен ритуал. Знаят обаче, че за  здраве трябва да се мине под венеца от билки и то да се обърнеш към слънцето.

На поляната край Белослав ще има и Еньова буля, и още много изненади. А най-важното е, че в  национални костюми са облечени цели семейства. Преподавателката от училище „Климент Охридски“ във Варна Деница Христова е раздала на децата и техните родители част от своите национални носии и всички са заедно на поляната:


Вечерта на поляната ще се прожектира ретроспективен филм за "Фестивал на шевицата" Белослав - 2017, който тази година ще се проведе в два дни: на 8-9 септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10