Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На каква цена Варна остана българска?

Преди 140 години на днешния ден по стар стил Великите сили подписват Берлинския договор. Документ,  с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се  дава свобода на част от българския народ, но официално разделя нацията на части.

В Берлин продължава "битката" за Варна  и Шумен -  силно укрепени турски крепости, които остават непревзети от руската армия до подписването на договора от Сан Стефано. Между подписването на двата договора има две руски мисии, но те са неуспешни. Силният турски гарнизон и башибозук - нередовна турска армия, извършват редица репресии върху българското население във Варна и региона преди Великите сили окончателно да решат как да поделят българските земи така, че за всеки да има по нещо.

А апетитите към нашите територии на всички са големи. Дори и на държави, които нямат преки граници с нас...

България получава Шумен и Варна срещу отстъпки по долината на река Струма! Тези градове не са подарък, каза за Радио Варна историкът Симеон Кулиш, специалист международни отношения на Балканите в този период.

СнимкаСамо няколко месеца след възторга от Сан Стефано  идва разочарованието от решенията на Великите сили в Берлин. И има защо. 

Договорът се състои в 64 члена, първите 12 от които са за България.

Българската територия е разделена на три големи части с различна съдба и бъдеще.

На север от Стара планина е васалното на Османската империя Княжество България, което има свой княз, конституция, армия, но плаща данък на султана.

На юг от Балкана е изкуствено обособената област Източна Румелия, която султанът има право да брани по суша и море, да издига крепости по границата и да държи свои войски. И за двете области се запазва така наречения режим на капитулациите, сключени с Османската империя в периода на превръщането й във второстепенна политическа сила. България е натоварена и с част от дълга на империята към западните банки.

Великите сили в Берлин оставят  българското население в Македония и Тракия в рамките на Турция. За тях няма никаква промяна, но султанът все пак трябва да направи известни облекчения и искането  затова се превръща в главно за българската дипломация. Бъдещият български владетел Александър Батенберг  обикаля с него европейските столици още преди да е положил клетва пред българския парламент.

Има и други български земи, които са дадени на съседите като компенсация за участието им във войната за Освобождение на българите. За Румъния - Северна Добруджа, за Сърбия - Южно Поморавие с градовете Ниш, Пирот и Враня.



СнимкаСимеон Кулиш, историк и учител по история, специализирал във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" историята на Балканите в международните отношения в периода  19 - 20 век. Интервю на Габриела Гаврилова :
Има интересно писмо от 2 април за ставащото във Варна : "Днес отново пристигна един пребит, има много ранени, положението ни е много критично". И тава не е единственото писмо.
Между Сан Стефано и Берлин има репресия върху българското население в Шумен и Варна. Без съд и присъда, използва се този период за своеволие на турската администрация в града...
От март до юли има две руски мисии във Варна за освобождение на града, но те са неуспешни, може би не са били толкова настоятелни.

Вероятно са изчаквали да се види отношението на другите Велики сили. Англия също има интерес Варна да остане в Османската империя, защото е добър коридор за Азия. 
По това време Османската империя, която се нарича "Болният човек на Изтока", дължи много пари на Европа.... Запазването на нейната цялост е възможност да си върнат парите.
И Франция също има интерес, тя също е от защитниците на Цариград. Каквото и да си говорим, става дума за пари....

Какво се случва на конгреса в Берлин?
Четири последователни са заседанията за Варна и Шумен. Основният противник на Русия в дипломатическата битка за тези градове не е Турция, а Англия и донякъде - Австро - Унгария. Едва на петото заседание се включва турската страна.
Бисмарк се опитва да бъде добър домакин. Той защитава Варна ...
Чувала съм за една "специална нощ" с участието на Бисмарк.
Слага си официалната парадна униформа и влиза при турците като им казва, че Варна трябва да е част от българската държава. Това става за сметка на територии по долината на река Струма. Не е безвъзмездно и не е подарък...  
Но няма решение кога да бъдат изтеглени турските войски. Битката е голяма...
Какво губи Турция със загубата на Варна и Шумен ?
Две неща - териториално и в дипломатически аспект. Тя губи завинаги влиянието си на Балканите и вече не е европейски фактор.
Какво печели България?
Освобождението и благоразположението на Великите сили. 

Още за дипломатическите войни около масата на преговорите в Берлин може да чуете в интервюто със Симеон Кулиш :





Картите показват границите на българската държава след договорите от Сан Стефано - 3 март 1878 година,  и Берлин - 1 юли 1878 година :

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03