Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На каква цена Варна остана българска?

Преди 140 години на днешния ден по стар стил Великите сили подписват Берлинския договор. Документ,  с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се  дава свобода на част от българския народ, но официално разделя нацията на части.

В Берлин продължава "битката" за Варна  и Шумен -  силно укрепени турски крепости, които остават непревзети от руската армия до подписването на договора от Сан Стефано. Между подписването на двата договора има две руски мисии, но те са неуспешни. Силният турски гарнизон и башибозук - нередовна турска армия, извършват редица репресии върху българското население във Варна и региона преди Великите сили окончателно да решат как да поделят българските земи така, че за всеки да има по нещо.

А апетитите към нашите територии на всички са големи. Дори и на държави, които нямат преки граници с нас...

България получава Шумен и Варна срещу отстъпки по долината на река Струма! Тези градове не са подарък, каза за Радио Варна историкът Симеон Кулиш, специалист международни отношения на Балканите в този период.

СнимкаСамо няколко месеца след възторга от Сан Стефано  идва разочарованието от решенията на Великите сили в Берлин. И има защо. 

Договорът се състои в 64 члена, първите 12 от които са за България.

Българската територия е разделена на три големи части с различна съдба и бъдеще.

На север от Стара планина е васалното на Османската империя Княжество България, което има свой княз, конституция, армия, но плаща данък на султана.

На юг от Балкана е изкуствено обособената област Източна Румелия, която султанът има право да брани по суша и море, да издига крепости по границата и да държи свои войски. И за двете области се запазва така наречения режим на капитулациите, сключени с Османската империя в периода на превръщането й във второстепенна политическа сила. България е натоварена и с част от дълга на империята към западните банки.

Великите сили в Берлин оставят  българското население в Македония и Тракия в рамките на Турция. За тях няма никаква промяна, но султанът все пак трябва да направи известни облекчения и искането  затова се превръща в главно за българската дипломация. Бъдещият български владетел Александър Батенберг  обикаля с него европейските столици още преди да е положил клетва пред българския парламент.

Има и други български земи, които са дадени на съседите като компенсация за участието им във войната за Освобождение на българите. За Румъния - Северна Добруджа, за Сърбия - Южно Поморавие с градовете Ниш, Пирот и Враня.



СнимкаСимеон Кулиш, историк и учител по история, специализирал във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" историята на Балканите в международните отношения в периода  19 - 20 век. Интервю на Габриела Гаврилова :
Има интересно писмо от 2 април за ставащото във Варна : "Днес отново пристигна един пребит, има много ранени, положението ни е много критично". И тава не е единственото писмо.
Между Сан Стефано и Берлин има репресия върху българското население в Шумен и Варна. Без съд и присъда, използва се този период за своеволие на турската администрация в града...
От март до юли има две руски мисии във Варна за освобождение на града, но те са неуспешни, може би не са били толкова настоятелни.

Вероятно са изчаквали да се види отношението на другите Велики сили. Англия също има интерес Варна да остане в Османската империя, защото е добър коридор за Азия. 
По това време Османската империя, която се нарича "Болният човек на Изтока", дължи много пари на Европа.... Запазването на нейната цялост е възможност да си върнат парите.
И Франция също има интерес, тя също е от защитниците на Цариград. Каквото и да си говорим, става дума за пари....

Какво се случва на конгреса в Берлин?
Четири последователни са заседанията за Варна и Шумен. Основният противник на Русия в дипломатическата битка за тези градове не е Турция, а Англия и донякъде - Австро - Унгария. Едва на петото заседание се включва турската страна.
Бисмарк се опитва да бъде добър домакин. Той защитава Варна ...
Чувала съм за една "специална нощ" с участието на Бисмарк.
Слага си официалната парадна униформа и влиза при турците като им казва, че Варна трябва да е част от българската държава. Това става за сметка на територии по долината на река Струма. Не е безвъзмездно и не е подарък...  
Но няма решение кога да бъдат изтеглени турските войски. Битката е голяма...
Какво губи Турция със загубата на Варна и Шумен ?
Две неща - териториално и в дипломатически аспект. Тя губи завинаги влиянието си на Балканите и вече не е европейски фактор.
Какво печели България?
Освобождението и благоразположението на Великите сили. 

Още за дипломатическите войни около масата на преговорите в Берлин може да чуете в интервюто със Симеон Кулиш :





Картите показват границите на българската държава след договорите от Сан Стефано - 3 март 1878 година,  и Берлин - 1 юли 1878 година :

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00