Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и комунални дейности Божидар Чапаров. "С участието на небезизвестна частна варненска компания. Между другото, формите на публично- частните партньорства са добре познати в икономическата теория и и са широко приложими в практиката, в това няма нищо лошо. Естествено, че на частния партньор трябва да бъде създаден някакъв икономически интерес. Какво обаче се случва реално? Общината апортира стадион „Спартак”, стадион „Локомотив” и още няколко апетитни имота в това дружество, с цел създаване на този икономически интерес срещу което получава едва 34 на сто от акциите на новоучреденото дружество. Т.е. мажоритарния собственик става частната компания. В последствие, целта с която е създадена тази компания- издръжка на футболния клуб, развитие на детско- юношеския футбол, поддържане на спортната база, развитие на детската школа не е изпълнена. И това е очевидно", каза Чапаров.

Ето какво още каза Божидар Чапаров:

Ако погледнем какво има към момента... или по скоро какво нямаме- нито имаме функциониращ стадион, нито имаме отбор в елитните дивизии, нито имаме развита детско- юношеска школа. И като обобщение- няма и виновници за така описаната ситуация.

С решение на настоящия Общински съвет дружеството е разделено на две. Община Варна чрез отделно акционерно дружество си възстановява собствеността върху двата стадиона, а съответно на частната компания са оставени тези няколко апетитни имоти. На общински съвет се взе решение, искането на футболен клуб „Спартак 1918” да им бъде предоставена базата за стопанисване и развитие на футбола. Включително детско – юношеската школа, това на което изрично държим. Надявам се тези добри намерения този път да бъдат осъществени и то съвсем безкористно в интерес на децата, в интерес на феновете

-  Правена ли е оценка на имотите които са били предоставени на частната фирма?

Да, правена е оценка. Има няколко парадокса които споделихме с колегите на съответната комисия. Но стадионът е оценяван когато е бил в неговата цялост. Били са оценяване несъществуващи към момента автомивки, а припомням, че и част от бул. Левски „изяде” едната трибуна на стадиона. 

Това което повдигнах като въпрос на ПК „Собственост и стопанство” преди сесията бе именно, отсъствието на план за управление на предоставените имоти. Виждането ми като икономист, като мениджър не е допустимо да управляваме нещо без да имаме програма за това. Очаквани приходи и разходи по пера, тотал, баланс. Какво остава, какво недостига? Въпреки това, аз подкрепих това решение, защото виждам едни млади хора които са амбицирани да променят ситуацията в позитивна посока. Критиките които съм отправил към тях не са злонамерени. Предложих лична помощ, помощ от мои колеги - от университета, от спортните среди, за да може това което е заложено като идея и добри намерения, да бъде реализирано

-  Да преминем към друга тема? Бяхте свикали комисия, която да разясни последствията от силните дъждове във Варна? Резултати?

Комисията имаше една единствена точка в дневния ред- изслушване кмета на общината относно състоянието на инфраструктурата след поредните дъждове и предприетите мерки. Не крия, че имаше остра реакция от страна на администрацията към свикването на такава комисия, но чест прави на Иван Портних, че той присъства на това изслушване. Коментирахме проблемите, но освен добри пожелания и че липсват пари не чух друго. Не чух конкретни стъпки, квартал по квартал, улица по улица, какво предстои да бъде направено. За съжаление ми прави впечатление, че се бяга от чисто професионалния дебат. Когато той все пак мине на професионална плоскост, се появяват колеги които го размиват с политически спорове, търсейки дивиденти. Като цяло, една от причините да не се решава този проблем е, че заровените под земята пари като канализация, не се виждат, за разлика от градинки, булеварди или детски площадки.

Чуйте подробностите в интервюто:

ВИЖТЕ ОЩЕ
доктор Георги Панайотов, уролог

Програма "Мъжко здраве" започна в "Аджибадем Сити Клиник Варна"

Месец ноември стана традиционен за профилактика на мъжкото здраве. По този повод медицински център "Аджибадем Сити Клиник - Варна" започна програма "Мъжко здраве" с 35% отстъпка за платеното изследване на туморен маркер PSA тотал и ехография на простата. Намалението се прави с цел да мотивира представителите на силния пол да са преглеждат редовно за..

публикувано на 14.11.18 в 10:04

Барабанистите Ямато представят новата си програма във Варна

Дванадесетте японски барабанисти от група Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството” на 13 ноември в двореца на културата и спорта във Варна. Варненци за първи път ще се насладят на звуците на тайко-барабаните по време на турнето на групата. Зрелищното шоу предлага на зрителите както звукови така и визуални преживявания -..

обновено на 13.11.18 в 07:23

Поглед с усмивка към трагичните моменти в историята ни

На 11 ноември светът отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Днес, на 12 ноември от 18 часа, във Варна по този повод ще бъде открита уникална изложба на политически карикатури. Тя ще бъде представена в Дома на архитекта. Краеведът Християн Облаков разкри интересни детайли за нея в ефира на Радио Варна. Въпреки че слушателите го..

публикувано на 12.11.18 в 14:29

Райската ябълка от центъра на Варна

Най-красивата райска ябълка - така определят минувачи дървото, което се намира в частен двор на метри от кооперативния пазар във Варна. За него ми разказаха продавачите от сергиите. И докато чаках собствениците да отворят вратата, хората потвърдиха, че чакането е оправдано, тъй като това е най-вкусната райска ябълка.  Природата е била щедра и тази..

обновено на 11.11.18 в 09:58
Марин Костов

Битката при Варна от 1444г. променя съдбата на Европа

Има битки, които променят историята. Има битки, които остават в паметта на народите. Има младежи, които дават живота си за идеали. Това се случва в 1444 година, когато за последен път Европа прави опит организирано да се противопостави на настъпващите от Азия османски орди.  През 1439 г. във Флоренция се сключва уния между православната и..

обновено на 10.11.18 в 20:50

До Лондон и назад

Д-р Вълкан Иванов е хирург и консултант по онкопластична хирургия на гърда. След 7-годишен престой в Обединеното кралство и с натрупан значителен опит в областта на хирургията на гърда се завръща в България.  Във Великобритания обществото е подредено, всичко се случва, когато трябва да се случи, дори и най-баналното "автобусите не закъсняват",..

публикувано на 06.11.18 в 11:27

"Вместо сладко - кръшкайте веднъж седмично!", д-р Огнян Пелов

Д-р Огнян Пелов е интересен човек. Роден на 9 август 1960 г. в гр. Бяла Слатина в семейство на лекари. През 1984 г. той завършва медицина и започва да практикува акушерство и гинекология в родния си град (до 1990 г). Следва обучение в “University of Stellenbosch” – Южна Африка, работи в “Еdendale Hospital” – Pietermaritzburg и Университетската..

публикувано на 04.11.18 в 14:42