Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и комунални дейности Божидар Чапаров. "С участието на небезизвестна частна варненска компания. Между другото, формите на публично- частните партньорства са добре познати в икономическата теория и и са широко приложими в практиката, в това няма нищо лошо. Естествено, че на частния партньор трябва да бъде създаден някакъв икономически интерес. Какво обаче се случва реално? Общината апортира стадион „Спартак”, стадион „Локомотив” и още няколко апетитни имота в това дружество, с цел създаване на този икономически интерес срещу което получава едва 34 на сто от акциите на новоучреденото дружество. Т.е. мажоритарния собственик става частната компания. В последствие, целта с която е създадена тази компания- издръжка на футболния клуб, развитие на детско- юношеския футбол, поддържане на спортната база, развитие на детската школа не е изпълнена. И това е очевидно", каза Чапаров.

Ето какво още каза Божидар Чапаров:

Ако погледнем какво има към момента... или по скоро какво нямаме- нито имаме функциониращ стадион, нито имаме отбор в елитните дивизии, нито имаме развита детско- юношеска школа. И като обобщение- няма и виновници за така описаната ситуация.

С решение на настоящия Общински съвет дружеството е разделено на две. Община Варна чрез отделно акционерно дружество си възстановява собствеността върху двата стадиона, а съответно на частната компания са оставени тези няколко апетитни имоти. На общински съвет се взе решение, искането на футболен клуб „Спартак 1918” да им бъде предоставена базата за стопанисване и развитие на футбола. Включително детско – юношеската школа, това на което изрично държим. Надявам се тези добри намерения този път да бъдат осъществени и то съвсем безкористно в интерес на децата, в интерес на феновете

-  Правена ли е оценка на имотите които са били предоставени на частната фирма?

Да, правена е оценка. Има няколко парадокса които споделихме с колегите на съответната комисия. Но стадионът е оценяван когато е бил в неговата цялост. Били са оценяване несъществуващи към момента автомивки, а припомням, че и част от бул. Левски „изяде” едната трибуна на стадиона. 

Това което повдигнах като въпрос на ПК „Собственост и стопанство” преди сесията бе именно, отсъствието на план за управление на предоставените имоти. Виждането ми като икономист, като мениджър не е допустимо да управляваме нещо без да имаме програма за това. Очаквани приходи и разходи по пера, тотал, баланс. Какво остава, какво недостига? Въпреки това, аз подкрепих това решение, защото виждам едни млади хора които са амбицирани да променят ситуацията в позитивна посока. Критиките които съм отправил към тях не са злонамерени. Предложих лична помощ, помощ от мои колеги - от университета, от спортните среди, за да може това което е заложено като идея и добри намерения, да бъде реализирано

-  Да преминем към друга тема? Бяхте свикали комисия, която да разясни последствията от силните дъждове във Варна? Резултати?

Комисията имаше една единствена точка в дневния ред- изслушване кмета на общината относно състоянието на инфраструктурата след поредните дъждове и предприетите мерки. Не крия, че имаше остра реакция от страна на администрацията към свикването на такава комисия, но чест прави на Иван Портних, че той присъства на това изслушване. Коментирахме проблемите, но освен добри пожелания и че липсват пари не чух друго. Не чух конкретни стъпки, квартал по квартал, улица по улица, какво предстои да бъде направено. За съжаление ми прави впечатление, че се бяга от чисто професионалния дебат. Когато той все пак мине на професионална плоскост, се появяват колеги които го размиват с политически спорове, търсейки дивиденти. Като цяло, една от причините да не се решава този проблем е, че заровените под земята пари като канализация, не се виждат, за разлика от градинки, булеварди или детски площадки.

Чуйте подробностите в интервюто:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15