Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и комунални дейности Божидар Чапаров. "С участието на небезизвестна частна варненска компания. Между другото, формите на публично- частните партньорства са добре познати в икономическата теория и и са широко приложими в практиката, в това няма нищо лошо. Естествено, че на частния партньор трябва да бъде създаден някакъв икономически интерес. Какво обаче се случва реално? Общината апортира стадион „Спартак”, стадион „Локомотив” и още няколко апетитни имота в това дружество, с цел създаване на този икономически интерес срещу което получава едва 34 на сто от акциите на новоучреденото дружество. Т.е. мажоритарния собственик става частната компания. В последствие, целта с която е създадена тази компания- издръжка на футболния клуб, развитие на детско- юношеския футбол, поддържане на спортната база, развитие на детската школа не е изпълнена. И това е очевидно", каза Чапаров.

Ето какво още каза Божидар Чапаров:

Ако погледнем какво има към момента... или по скоро какво нямаме- нито имаме функциониращ стадион, нито имаме отбор в елитните дивизии, нито имаме развита детско- юношеска школа. И като обобщение- няма и виновници за така описаната ситуация.

С решение на настоящия Общински съвет дружеството е разделено на две. Община Варна чрез отделно акционерно дружество си възстановява собствеността върху двата стадиона, а съответно на частната компания са оставени тези няколко апетитни имоти. На общински съвет се взе решение, искането на футболен клуб „Спартак 1918” да им бъде предоставена базата за стопанисване и развитие на футбола. Включително детско – юношеската школа, това на което изрично държим. Надявам се тези добри намерения този път да бъдат осъществени и то съвсем безкористно в интерес на децата, в интерес на феновете

-  Правена ли е оценка на имотите които са били предоставени на частната фирма?

Да, правена е оценка. Има няколко парадокса които споделихме с колегите на съответната комисия. Но стадионът е оценяван когато е бил в неговата цялост. Били са оценяване несъществуващи към момента автомивки, а припомням, че и част от бул. Левски „изяде” едната трибуна на стадиона. 

Това което повдигнах като въпрос на ПК „Собственост и стопанство” преди сесията бе именно, отсъствието на план за управление на предоставените имоти. Виждането ми като икономист, като мениджър не е допустимо да управляваме нещо без да имаме програма за това. Очаквани приходи и разходи по пера, тотал, баланс. Какво остава, какво недостига? Въпреки това, аз подкрепих това решение, защото виждам едни млади хора които са амбицирани да променят ситуацията в позитивна посока. Критиките които съм отправил към тях не са злонамерени. Предложих лична помощ, помощ от мои колеги - от университета, от спортните среди, за да може това което е заложено като идея и добри намерения, да бъде реализирано

-  Да преминем към друга тема? Бяхте свикали комисия, която да разясни последствията от силните дъждове във Варна? Резултати?

Комисията имаше една единствена точка в дневния ред- изслушване кмета на общината относно състоянието на инфраструктурата след поредните дъждове и предприетите мерки. Не крия, че имаше остра реакция от страна на администрацията към свикването на такава комисия, но чест прави на Иван Портних, че той присъства на това изслушване. Коментирахме проблемите, но освен добри пожелания и че липсват пари не чух друго. Не чух конкретни стъпки, квартал по квартал, улица по улица, какво предстои да бъде направено. За съжаление ми прави впечатление, че се бяга от чисто професионалния дебат. Когато той все пак мине на професионална плоскост, се появяват колеги които го размиват с политически спорове, търсейки дивиденти. Като цяло, една от причините да не се решава този проблем е, че заровените под земята пари като канализация, не се виждат, за разлика от градинки, булеварди или детски площадки.

Чуйте подробностите в интервюто:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37
Сника: Добромир Добрев

Днес е Международният ден на сватбените агенции

На 12 февруари отбелязваме Международния ден на сватбените агенции.  Първата сватбена агенция е открита преди повече от 360 години в Лондон.  Какви са най-честите желания на младоженците и кой поема инициативата за избор на декорации и място  за "големия ден"?  С тези въпроси репортерът ни Ваня Славова се обърна към сватбения агент Биляна..

публикувано на 12.02.19 в 11:11
Кадър от филма

Филм за Гьола във Варна на „Берлинале“

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на „ Берлинале” . Режисьор на немската лента „Die grube” е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия. Действието в „Гьолът“ е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн, известен и като „Топлата вода”. Пълнометражният документален филм „Die..

публикувано на 08.02.19 в 15:39

Адвокат Кашъмов: Критериите в ЗЗЛД, по които ще се преценява работата на журналистите, отиват отвъд изискванията на GDPR

Десетте критерия, формулирани към промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по които ще се преценява работата на журналисти, писатели и учени с лични данни, са прецедент в правото на европейските държави, коментира за Радио Варна адвокат Алексанър Кашъмов, ръководител на Програма „Достъп до информация“. Припомняме, че президентът Румен..

публикувано на 07.02.19 в 14:54

Над 20 000 пациенти са минали през ПET скенера в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за 10 години

На 1 юли 2009 година в клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Марина" бе изследван първият пациент в България с така наречения PET скенер или позиторно-емисионен томограф, с което става пионер в тази дейност в страната. По това време процедурата вече е стандартно диагностично изследване във водещите медицински центрове в Европа и по..

публикувано на 07.02.19 в 14:08