Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и комунални дейности Божидар Чапаров. "С участието на небезизвестна частна варненска компания. Между другото, формите на публично- частните партньорства са добре познати в икономическата теория и и са широко приложими в практиката, в това няма нищо лошо. Естествено, че на частния партньор трябва да бъде създаден някакъв икономически интерес. Какво обаче се случва реално? Общината апортира стадион „Спартак”, стадион „Локомотив” и още няколко апетитни имота в това дружество, с цел създаване на този икономически интерес срещу което получава едва 34 на сто от акциите на новоучреденото дружество. Т.е. мажоритарния собственик става частната компания. В последствие, целта с която е създадена тази компания- издръжка на футболния клуб, развитие на детско- юношеския футбол, поддържане на спортната база, развитие на детската школа не е изпълнена. И това е очевидно", каза Чапаров.

Ето какво още каза Божидар Чапаров:

Ако погледнем какво има към момента... или по скоро какво нямаме- нито имаме функциониращ стадион, нито имаме отбор в елитните дивизии, нито имаме развита детско- юношеска школа. И като обобщение- няма и виновници за така описаната ситуация.

С решение на настоящия Общински съвет дружеството е разделено на две. Община Варна чрез отделно акционерно дружество си възстановява собствеността върху двата стадиона, а съответно на частната компания са оставени тези няколко апетитни имоти. На общински съвет се взе решение, искането на футболен клуб „Спартак 1918” да им бъде предоставена базата за стопанисване и развитие на футбола. Включително детско – юношеската школа, това на което изрично държим. Надявам се тези добри намерения този път да бъдат осъществени и то съвсем безкористно в интерес на децата, в интерес на феновете

-  Правена ли е оценка на имотите които са били предоставени на частната фирма?

Да, правена е оценка. Има няколко парадокса които споделихме с колегите на съответната комисия. Но стадионът е оценяван когато е бил в неговата цялост. Били са оценяване несъществуващи към момента автомивки, а припомням, че и част от бул. Левски „изяде” едната трибуна на стадиона. 

Това което повдигнах като въпрос на ПК „Собственост и стопанство” преди сесията бе именно, отсъствието на план за управление на предоставените имоти. Виждането ми като икономист, като мениджър не е допустимо да управляваме нещо без да имаме програма за това. Очаквани приходи и разходи по пера, тотал, баланс. Какво остава, какво недостига? Въпреки това, аз подкрепих това решение, защото виждам едни млади хора които са амбицирани да променят ситуацията в позитивна посока. Критиките които съм отправил към тях не са злонамерени. Предложих лична помощ, помощ от мои колеги - от университета, от спортните среди, за да може това което е заложено като идея и добри намерения, да бъде реализирано

-  Да преминем към друга тема? Бяхте свикали комисия, която да разясни последствията от силните дъждове във Варна? Резултати?

Комисията имаше една единствена точка в дневния ред- изслушване кмета на общината относно състоянието на инфраструктурата след поредните дъждове и предприетите мерки. Не крия, че имаше остра реакция от страна на администрацията към свикването на такава комисия, но чест прави на Иван Портних, че той присъства на това изслушване. Коментирахме проблемите, но освен добри пожелания и че липсват пари не чух друго. Не чух конкретни стъпки, квартал по квартал, улица по улица, какво предстои да бъде направено. За съжаление ми прави впечатление, че се бяга от чисто професионалния дебат. Когато той все пак мине на професионална плоскост, се появяват колеги които го размиват с политически спорове, търсейки дивиденти. Като цяло, една от причините да не се решава този проблем е, че заровените под земята пари като канализация, не се виждат, за разлика от градинки, булеварди или детски площадки.

Чуйте подробностите в интервюто:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Грамотен ли е българинът?

Има ли проблем с правилното и грамотно писане българинът? На какво се дължат все по-многобройните двойки на матурата по български език и литература? Кой е отговорен за ненаучените уроци – ученици, родители, учители? Отговори на тези въпроси потърсихме от Евелина Гечева – от образователния портал „Академика БГ“, който за пореден път проведе..

публикувано на 10.07.18 в 10:00