Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и комунални дейности Божидар Чапаров. "С участието на небезизвестна частна варненска компания. Между другото, формите на публично- частните партньорства са добре познати в икономическата теория и и са широко приложими в практиката, в това няма нищо лошо. Естествено, че на частния партньор трябва да бъде създаден някакъв икономически интерес. Какво обаче се случва реално? Общината апортира стадион „Спартак”, стадион „Локомотив” и още няколко апетитни имота в това дружество, с цел създаване на този икономически интерес срещу което получава едва 34 на сто от акциите на новоучреденото дружество. Т.е. мажоритарния собственик става частната компания. В последствие, целта с която е създадена тази компания- издръжка на футболния клуб, развитие на детско- юношеския футбол, поддържане на спортната база, развитие на детската школа не е изпълнена. И това е очевидно", каза Чапаров.

Ето какво още каза Божидар Чапаров:

Ако погледнем какво има към момента... или по скоро какво нямаме- нито имаме функциониращ стадион, нито имаме отбор в елитните дивизии, нито имаме развита детско- юношеска школа. И като обобщение- няма и виновници за така описаната ситуация.

С решение на настоящия Общински съвет дружеството е разделено на две. Община Варна чрез отделно акционерно дружество си възстановява собствеността върху двата стадиона, а съответно на частната компания са оставени тези няколко апетитни имоти. На общински съвет се взе решение, искането на футболен клуб „Спартак 1918” да им бъде предоставена базата за стопанисване и развитие на футбола. Включително детско – юношеската школа, това на което изрично държим. Надявам се тези добри намерения този път да бъдат осъществени и то съвсем безкористно в интерес на децата, в интерес на феновете

-  Правена ли е оценка на имотите които са били предоставени на частната фирма?

Да, правена е оценка. Има няколко парадокса които споделихме с колегите на съответната комисия. Но стадионът е оценяван когато е бил в неговата цялост. Били са оценяване несъществуващи към момента автомивки, а припомням, че и част от бул. Левски „изяде” едната трибуна на стадиона. 

Това което повдигнах като въпрос на ПК „Собственост и стопанство” преди сесията бе именно, отсъствието на план за управление на предоставените имоти. Виждането ми като икономист, като мениджър не е допустимо да управляваме нещо без да имаме програма за това. Очаквани приходи и разходи по пера, тотал, баланс. Какво остава, какво недостига? Въпреки това, аз подкрепих това решение, защото виждам едни млади хора които са амбицирани да променят ситуацията в позитивна посока. Критиките които съм отправил към тях не са злонамерени. Предложих лична помощ, помощ от мои колеги - от университета, от спортните среди, за да може това което е заложено като идея и добри намерения, да бъде реализирано

-  Да преминем към друга тема? Бяхте свикали комисия, която да разясни последствията от силните дъждове във Варна? Резултати?

Комисията имаше една единствена точка в дневния ред- изслушване кмета на общината относно състоянието на инфраструктурата след поредните дъждове и предприетите мерки. Не крия, че имаше остра реакция от страна на администрацията към свикването на такава комисия, но чест прави на Иван Портних, че той присъства на това изслушване. Коментирахме проблемите, но освен добри пожелания и че липсват пари не чух друго. Не чух конкретни стъпки, квартал по квартал, улица по улица, какво предстои да бъде направено. За съжаление ми прави впечатление, че се бяга от чисто професионалния дебат. Когато той все пак мине на професионална плоскост, се появяват колеги които го размиват с политически спорове, търсейки дивиденти. Като цяло, една от причините да не се решава този проблем е, че заровените под земята пари като канализация, не се виждат, за разлика от градинки, булеварди или детски площадки.

Чуйте подробностите в интервюто:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15