Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на

мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла, аксесоари, гримьори, татуисти, художници, скулптори и дизайнери от всички континенти.

За Паола Монтиглио с артистичното име е Пиерина, тази изложба е начин да покаже освен уникалния си стил, но и

Самата Паола е родом от Чили. Всъщност тя е един от двамата чилийски граждани, които може да срещнете във Варна.

Мястото на изложбата е ул. "София" 1, споделеното работно място "Иноватор". Откриването е в петък, 13-ти от 18.30 ч.

Ти си от 6 месеца в България. Как намираш Варна след Чили?

-  Тези шест месеца преминаха много бързо. Започнах с ремонт на жилище, а последните седмици рисувам почти непрекъснато. Рисувам картини, в които показвам човешките емоции. Искам всеки, който погледне към някоя моя картина да успее да се идентифицира с с картините ми.

Какво е усещането да правиш изложба извън родината си?

- Много се радвам, че мога да направя експозиция тук и да покажа работите си на една култура, която е много различна от тази, в която съм израснала.

Успя ли да научиш поне малко български?

- До момента се концентрирах предимно върху изкуството си. Едва когато мине изложбата ми, ще настъпи времето и за учене.

Вие двамата – с брат ти, Даниел Монтиглио, сте единствените чилийци във Варна. Как се чувства без вас семейството ви в Сантиаго де Чили?

- Ние сме голямо семейство. При нас семействата не включват само братята и сестрите. Имаме около 25 братовчеди, отделно лели, чичовци...Всички те възприемат с голям интерес какво правим. Редовно питат „Как е България?”. Някои от тях идват ни идват и на гости.

Но, България не е обичайното място за емиграция на чилийците?

- Да, но аз обмислям тази стъпка от около две години вече. След като посетих веднъж България, видях че тук се живее малко по-спокойно отколкото в Чили и това ми хареса.

Цялото интервю с Паола Монтиглио може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25