Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на

мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла, аксесоари, гримьори, татуисти, художници, скулптори и дизайнери от всички континенти.

За Паола Монтиглио с артистичното име е Пиерина, тази изложба е начин да покаже освен уникалния си стил, но и

Самата Паола е родом от Чили. Всъщност тя е един от двамата чилийски граждани, които може да срещнете във Варна.

Мястото на изложбата е ул. "София" 1, споделеното работно място "Иноватор". Откриването е в петък, 13-ти от 18.30 ч.

Ти си от 6 месеца в България. Как намираш Варна след Чили?

-  Тези шест месеца преминаха много бързо. Започнах с ремонт на жилище, а последните седмици рисувам почти непрекъснато. Рисувам картини, в които показвам човешките емоции. Искам всеки, който погледне към някоя моя картина да успее да се идентифицира с с картините ми.

Какво е усещането да правиш изложба извън родината си?

- Много се радвам, че мога да направя експозиция тук и да покажа работите си на една култура, която е много различна от тази, в която съм израснала.

Успя ли да научиш поне малко български?

- До момента се концентрирах предимно върху изкуството си. Едва когато мине изложбата ми, ще настъпи времето и за учене.

Вие двамата – с брат ти, Даниел Монтиглио, сте единствените чилийци във Варна. Как се чувства без вас семейството ви в Сантиаго де Чили?

- Ние сме голямо семейство. При нас семействата не включват само братята и сестрите. Имаме около 25 братовчеди, отделно лели, чичовци...Всички те възприемат с голям интерес какво правим. Редовно питат „Как е България?”. Някои от тях идват ни идват и на гости.

Но, България не е обичайното място за емиграция на чилийците?

- Да, но аз обмислям тази стъпка от около две години вече. След като посетих веднъж България, видях че тук се живее малко по-спокойно отколкото в Чили и това ми хареса.

Цялото интервю с Паола Монтиглио може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Кого слуша НАП?

"В  момента НАП се консултира повече с производителите на софтуер, отколкото с хората от бранша, които всеки ден инсталират и интегрират системи, изграждат изцяло търговски обекти с хардуер, софтуер и фискални устройства. НАП си говори с програмистите, които им обясняват какво могат и какво и не могат да направят ". Това каза в ефира на предаването..

публикувано на 20.02.19 в 17:54

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37
Сника: Добромир Добрев

Днес е Международният ден на сватбените агенции

На 12 февруари отбелязваме Международния ден на сватбените агенции.  Първата сватбена агенция е открита преди повече от 360 години в Лондон.  Какви са най-честите желания на младоженците и кой поема инициативата за избор на декорации и място  за "големия ден"?  С тези въпроси репортерът ни Ваня Славова се обърна към сватбения агент Биляна..

публикувано на 12.02.19 в 11:11
Кадър от филма

Филм за Гьола във Варна на „Берлинале“

Филм за Гьола във Варна ще бъде представен на „ Берлинале” . Режисьор на немската лента „Die grube” е българката Христиана Райкова, която е родом от Варна, но учи и работи в Германия. Действието в „Гьолът“ е съсредоточено в познатия на всички варненци минерален басейн, известен и като „Топлата вода”. Пълнометражният документален филм „Die..

публикувано на 08.02.19 в 15:39

Адвокат Кашъмов: Критериите в ЗЗЛД, по които ще се преценява работата на журналистите, отиват отвъд изискванията на GDPR

Десетте критерия, формулирани към промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), по които ще се преценява работата на журналисти, писатели и учени с лични данни, са прецедент в правото на европейските държави, коментира за Радио Варна адвокат Алексанър Кашъмов, ръководител на Програма „Достъп до информация“. Припомняме, че президентът Румен..

публикувано на 07.02.19 в 14:54