Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на

мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла, аксесоари, гримьори, татуисти, художници, скулптори и дизайнери от всички континенти.

За Паола Монтиглио с артистичното име е Пиерина, тази изложба е начин да покаже освен уникалния си стил, но и

Самата Паола е родом от Чили. Всъщност тя е един от двамата чилийски граждани, които може да срещнете във Варна.

Мястото на изложбата е ул. "София" 1, споделеното работно място "Иноватор". Откриването е в петък, 13-ти от 18.30 ч.

Ти си от 6 месеца в България. Как намираш Варна след Чили?

-  Тези шест месеца преминаха много бързо. Започнах с ремонт на жилище, а последните седмици рисувам почти непрекъснато. Рисувам картини, в които показвам човешките емоции. Искам всеки, който погледне към някоя моя картина да успее да се идентифицира с с картините ми.

Какво е усещането да правиш изложба извън родината си?

- Много се радвам, че мога да направя експозиция тук и да покажа работите си на една култура, която е много различна от тази, в която съм израснала.

Успя ли да научиш поне малко български?

- До момента се концентрирах предимно върху изкуството си. Едва когато мине изложбата ми, ще настъпи времето и за учене.

Вие двамата – с брат ти, Даниел Монтиглио, сте единствените чилийци във Варна. Как се чувства без вас семейството ви в Сантиаго де Чили?

- Ние сме голямо семейство. При нас семействата не включват само братята и сестрите. Имаме около 25 братовчеди, отделно лели, чичовци...Всички те възприемат с голям интерес какво правим. Редовно питат „Как е България?”. Някои от тях идват ни идват и на гости.

Но, България не е обичайното място за емиграция на чилийците?

- Да, но аз обмислям тази стъпка от около две години вече. След като посетих веднъж България, видях че тук се живее малко по-спокойно отколкото в Чили и това ми хареса.

Цялото интервю с Паола Монтиглио може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
доктор Георги Панайотов, уролог

Програма "Мъжко здраве" започна в "Аджибадем Сити Клиник Варна"

Месец ноември стана традиционен за профилактика на мъжкото здраве. По този повод медицински център "Аджибадем Сити Клиник - Варна" започна програма "Мъжко здраве" с 35% отстъпка за платеното изследване на туморен маркер PSA тотал и ехография на простата. Намалението се прави с цел да мотивира представителите на силния пол да са преглеждат редовно за..

публикувано на 14.11.18 в 10:04

Барабанистите Ямато представят новата си програма във Варна

Дванадесетте японски барабанисти от група Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството” на 13 ноември в двореца на културата и спорта във Варна. Варненци за първи път ще се насладят на звуците на тайко-барабаните по време на турнето на групата. Зрелищното шоу предлага на зрителите както звукови така и визуални преживявания -..

обновено на 13.11.18 в 07:23

Поглед с усмивка към трагичните моменти в историята ни

На 11 ноември светът отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Днес, на 12 ноември от 18 часа, във Варна по този повод ще бъде открита уникална изложба на политически карикатури. Тя ще бъде представена в Дома на архитекта. Краеведът Християн Облаков разкри интересни детайли за нея в ефира на Радио Варна. Въпреки че слушателите го..

публикувано на 12.11.18 в 14:29

Райската ябълка от центъра на Варна

Най-красивата райска ябълка - така определят минувачи дървото, което се намира в частен двор на метри от кооперативния пазар във Варна. За него ми разказаха продавачите от сергиите. И докато чаках собствениците да отворят вратата, хората потвърдиха, че чакането е оправдано, тъй като това е най-вкусната райска ябълка.  Природата е била щедра и тази..

обновено на 11.11.18 в 09:58
Марин Костов

Битката при Варна от 1444г. променя съдбата на Европа

Има битки, които променят историята. Има битки, които остават в паметта на народите. Има младежи, които дават живота си за идеали. Това се случва в 1444 година, когато за последен път Европа прави опит организирано да се противопостави на настъпващите от Азия османски орди.  През 1439 г. във Флоренция се сключва уния между православната и..

обновено на 10.11.18 в 20:50

До Лондон и назад

Д-р Вълкан Иванов е хирург и консултант по онкопластична хирургия на гърда. След 7-годишен престой в Обединеното кралство и с натрупан значителен опит в областта на хирургията на гърда се завръща в България.  Във Великобритания обществото е подредено, всичко се случва, когато трябва да се случи, дори и най-баналното "автобусите не закъсняват",..

публикувано на 06.11.18 в 11:27

"Вместо сладко - кръшкайте веднъж седмично!", д-р Огнян Пелов

Д-р Огнян Пелов е интересен човек. Роден на 9 август 1960 г. в гр. Бяла Слатина в семейство на лекари. През 1984 г. той завършва медицина и започва да практикува акушерство и гинекология в родния си град (до 1990 г). Следва обучение в “University of Stellenbosch” – Южна Африка, работи в “Еdendale Hospital” – Pietermaritzburg и Университетската..

публикувано на 04.11.18 в 14:42