Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на

мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла, аксесоари, гримьори, татуисти, художници, скулптори и дизайнери от всички континенти.

За Паола Монтиглио с артистичното име е Пиерина, тази изложба е начин да покаже освен уникалния си стил, но и

Самата Паола е родом от Чили. Всъщност тя е един от двамата чилийски граждани, които може да срещнете във Варна.

Мястото на изложбата е ул. "София" 1, споделеното работно място "Иноватор". Откриването е в петък, 13-ти от 18.30 ч.

Ти си от 6 месеца в България. Как намираш Варна след Чили?

-  Тези шест месеца преминаха много бързо. Започнах с ремонт на жилище, а последните седмици рисувам почти непрекъснато. Рисувам картини, в които показвам човешките емоции. Искам всеки, който погледне към някоя моя картина да успее да се идентифицира с с картините ми.

Какво е усещането да правиш изложба извън родината си?

- Много се радвам, че мога да направя експозиция тук и да покажа работите си на една култура, която е много различна от тази, в която съм израснала.

Успя ли да научиш поне малко български?

- До момента се концентрирах предимно върху изкуството си. Едва когато мине изложбата ми, ще настъпи времето и за учене.

Вие двамата – с брат ти, Даниел Монтиглио, сте единствените чилийци във Варна. Как се чувства без вас семейството ви в Сантиаго де Чили?

- Ние сме голямо семейство. При нас семействата не включват само братята и сестрите. Имаме около 25 братовчеди, отделно лели, чичовци...Всички те възприемат с голям интерес какво правим. Редовно питат „Как е България?”. Някои от тях идват ни идват и на гости.

Но, България не е обичайното място за емиграция на чилийците?

- Да, но аз обмислям тази стъпка от около две години вече. След като посетих веднъж България, видях че тук се живее малко по-спокойно отколкото в Чили и това ми хареса.

Цялото интервю с Паола Монтиглио може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15