Варненски талант продължава да печели международни конкурси

| обновено на 12.07.18 в 16:12
Снимка: Радио Варна

Поредна динамична седмица има София Иванова – младият музикален талант от Варна, който преди дни спечели деветото издание на международния конкурс “Le Stelle di Garda" в Gardesano, Италия. На фестивала на Ботуша са участвали повече от 200 души от Европа, но единственият Grand Prix пристигна във Варна.

Публиката във Варна ще може да чуе изпълнение на София в “Опасен чар - с песните на Тодор Колев", където ще бъде в дует с Филип Аврамов - Фицата, концертът е на 13 юли.

Досега 9-годишната София Иванова  е участвала в десетина международни фестивали и винаги се е връщала с първи места. Възпитаничката на Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна споделя, че непрекъснато пее, без значение какво прави, или свири на пиано и флейта. Започва още от много малка заниманията с музика и всички нейни преподаватели твърдят, че е талант.

И трите деца в семейство Иванови са отдадени на изкуството. И макар, че родителите  нямат нищо общо с музиката, в рода им има музиканти, а и най-малкото братче на София - Пресиян, вероятно също е роден с таланта на певец.  Майката Настя разказва, че като бебе София плачела дълго и продължително, затово в семейството решили, че е "прочистила добре белия си дроб" и може да пее. Всичко започва на шега,  записали я в детски вокален състав, след това тя започва да свири и така започва да изучава музика в Националното музикално училище. От година и половина нейн учител в операта е Арсений Арсов, който започва заниманията когато няма навършени още  7 години, тъй като има потенциал и развито дишане.


Интервю на Габриела Гаврилова :

Като малка много слушах Виенската филхармония. Носех си столчето и сядах пред телевизора. 

Сега на колко инструменти свириш?

На флейта и у дома - на пиано.

Остава ли време и за игра, защото все пак е ваканция?

Да, разбира се. Но по цял ден си пея. Свиря си  нещо - докато се получи. Понякога трябват много дълги репетиции.

Колко време се подготвяше за фестивала в Италия?

Една година. Да се изпълняват канцонети е трудно. Веднъж  правехме 2 часа репетиции, докато се получи....Трябва повече дишане. За това помага и свиренето на флейта.

В Италия спечелих право да участвам на международен конкурс във Франкфурт, Германия. Ще участвам и в майсторски клас там.

Майката Настя допълва : Това, което изглежда като чудо, за нас в къщи с баща й е и понякога кошмар. Имаме свирене на флейта, свирене на пиано и когато си почива - пеене и подсвиркване!  Само когато чете книги, не свири! Много е разностранна - пише стихотворения и дори има песни по тях. Като бях бременна, слушах класическа музика, но не зная дали това има значение за нейния талант. Не съм го правила докато бях бременна с най-малкия й брат, но той вероятно също ще се занимава с музика.

Аз съм туроператор, баща й се занимава в компютри, никои от нас не се занимава с музика. Но дядото на баща й е свирел в ансамбъл "Филип Кутев" и неговите сестри, имат записи. Явно през две поколения талантът се предава.

Какво си пожелаваш?

Да стана певица и флейтистка, да свиря със златна флейта във Френската филхармония!


Пътят към успеха през очите на София и нейната майка, както и изпълнение на младата музикантка :




Снимки с малка част от отличията на София Иванова :

СнимкаСнимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзотични музиканти представят музиката на Гана във Варна

На 25 септември 2018 г. Младежка фондация „Аморфа“ ще срещне в музикална работилница краля на кологото – Кинг Аишоба заедно с Аюуне Суле от Гана с ученици от профил „Музика“ на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Инициативата е в рамките на музикалния фестивал „Аларма Пънк Джаз“ на Българското..

публикувано на 24.09.18 в 10:15

Провадия се подготвя за Националния конкурс "Светослав Обретенов"

За двадесет и шести път Провадия ще бъде домакин на националния конкурс за млади инструменталисти и певци "Светослав Обретенов". Най-талантливите възпитаници на детските музикални школи, средните и висши музикални учебни заведения от цялата страна ще покажат своите възможности от 25 до 27 септември. Тази година конкурса се провежда през есента вместо..

публикувано на 23.09.18 в 12:35

Вечният романтик Хулио Иглесиас навършва днес 75 години

Иглесиас, чието пълно име е Хулио Хосе Иглесиас дела Куева, е роден на 23 септември 1943 г. в Мадрид в семейството на лекари. Той дълго време играе в младежкия отбор на "Реал Мадрид", но травма го отказва от футболната кариера, от което печели музиката. През 1966 г. учи в езиково училище в Кеймбридж, а през 1967 г. постъпва в юридическия..

публикувано на 23.09.18 в 11:05

140 творци бойкотират Евровизия 2019

140 творци бойкотират шейсет и четвъртото издание на Евровизия, което ще се проведе в Израел тази година. Британският вестник Гардиън публикува отворено писмо, подписано от 140 музиканти, писатели, актьори, режисьори, писатели и поети, в което те призовават за бойкот,..

публикувано на 23.09.18 в 08:24
Vocal group

Accent: шест гласа, пет държави, два континента, един саунд!

В първото издание на най-новата рубрика " Акапела с Крис и Кос" , която се излъчва в предаването " Джем сешън" , двамата абсолютни фенове на вокалната музика без съпровод - Кристиян Неделчев и Константин Бейков ви срещат с изкуството на група Accent .  Шест гласа, пет държави, два континента, един саунд! Изумителни са! "Accent" е създадена е..

публикувано на 21.09.18 в 20:19

"Съботна трапеза" - нов сезон, нови джингли!

Едно от най-любимите предавания за слушателите на Радио Варна "Съботна трапеза"  започва своя нов сезон с нова звукова визия. Новите "джингли" и "шапки" на рубриките са дело на композитора  Йордан Данев , а в звукозаписните сесии се включиха едни от най-изявените съвременни фолклорни изпълнители: певиците Теодора Стамболиева, Петя Панева, Ева..

публикувано на 21.09.18 в 11:58
Константин Бейков - Кос и Кристиян Неделчев - Крис

Акапела с Крис и Кос - най-новата рубрика в "Джем сешън"

От тази седмица в предаването „Джем сешън” започва новата рубрика за съвременна вокална музика без съпровод „Акапела с Крис и Кос” . В кратка радиоформа Кристиян Неделчев – Крис – водещ на предаването и Константин Бейков – Кос, когото познавате от единствената по рода си в България вокална формация „Спектрум”, ще ни срещат с музиката на..

публикувано на 20.09.18 в 11:41